Έθιμα του Πάσχα

Το Πάσχα θεωρείται η πιο σημαντική θρησκευτική γιορτή στην Ελλάδα, αλλά ξέρουμε πώς γιορτάζεται σε κάθε μέρος της χώρας μας;

 

Μεγάλη Παρασκευή ...

Στην Ύδρα, θα δείτε τον θαλασσινό Επιτάφιο στην ενορία του Αγίου Ιωάννη. Το έθιμο λαμβάνει χώρα το βράδυ στη συνοικία Καμίνι όπου ο Επιτάφιος, αφού περάσει από τα δρομάκια, θα καταλήξει στο γραφικό λιμανάκι μέσα στη θάλασσα για να ευλογήσει τα νερά και να φέρει τύχη στους ναυτικούς.

 

 

Στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης,  οι δύο Επιτάφιοι των ενοριών, μετά την περιφορά τους, συναντώνται στα νεκροταφεία όπου εκεί οι πιστοί ανάβουν κεριά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.

 

 

Μεγάλο Σάββατο ...

Στις Σέρρες,  κατά την περιφορά του Επιταφίου αναβιώνει στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το έθιμο «Αδώνια» το οποίο επιτάσσει σε κάθε κατώφλι του σπιτιού να έχει τοποθετηθεί ένα τραπεζάκι, με θυμίαμα, την εικόνα του Εσταυρωμένου και ένα πιάτο με κριθάρι ή φακή, έθιμο που παραπέμπει στους «Αδώνιδος Κήπους».

 

 

Σε πολλά χωριά της Κρήτης παλιά έφτιαχναν ανθρώπινα ομοιώματα που τα ονόμαζαν “Ιούδας” από υφάσματα και τα έντυναν. Όταν έφτανε Μεγάλο Σάββατο το έστηναν στην πλατεία του χωριού και το καίγανε.

 

Κυριακή του Πάσχα ...

Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, οι κάτοικοι ακολουθούν το έθιμο της "αυγομαχίας". Η προετοιμασία των αυγών ξεκινάει από το Μάρτιο, όπου οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, ταΐζουν τις κότες τους μόνο με καθαρό σιτάρι και λίγο άμμο, για να κάνουν αυγά με γερό τσόφλι. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρήση μόνο αυγών κότας. Ο κάθε ένας που συμμετέχει στην «αυγομαχία» έχει στη διάθεσή του 30 αυγά και νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά.

 

 

Στην Καλαμάτα την Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει ένα ξεχωριστό τοπικό έθιμο, ο «σαϊτοπόλεμος», του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Οι διαγωνιζόμενοι οπλισμένοι, με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και ξεσηκώνουν το πλήθος που παρακολουθεί.

Α.Χ., Γ.Κ., Γ.Τ. και Ε.Τ.

Leave a Reply