Σκιάθος και Αλόννησος, δύο αγαπημένοι προορισμοί στις Σποράδες.

Το καλοκαίρι σημαίνει παραλία και θάλασσας. Και η Σκιάθος έχει φανταστικές παραλίες.

Τα Λαλάρια βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και είναι μια από τις πιο διάσημες και χαρακτηριστικές παραλίες της Σκιάθου. Το όνομά της το οφείλει στα άσπρα βότσαλα τα οποία οι ντόπιοι ονομάζουν Λαλάρια. Η Μεγάλη Άμμος βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Σκιάθου στο δρόμο προς τις Κουκουναριές. Η εύκολη πρόσβαση την κάνει μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες καθώς κάποιος μπορεί να πάει από την πόλη περπατώντας.Εκτός από τα καθαρά νερά μπορείτε να απολαύσετε τις όμορφες ταβέρνες και τα γραφικά ουζερί της παραλίας. Τέλος ένα από τα ωραία μέρη της Σκιάθου είναι ο όρμος της Καναπίτσας, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με ήσυχα νερά και εκπληκτική θέα μέρα και νύχτα. Είναι οργανωμένη αλλά έχει διατηρήσει τη γραφικότητά της και το πευκοδάσος πίσω της δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον.

Στην πόλη της Σκιάθου βρίσκεται διατηρημένο το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που γεννήθηκε και έζησε στο νησί. Στο λιμάνι της πόλης, σε μια μικρή χερσόνησο υπάρχει το ενετικό φρούριο όπου σήμερα λειτουργεί το Ναυτικό Μουσείο. Μέσα στο φρούριο κτίσθηκε με μέριμνα και δαπάνη του Ανδρέα Συγγρού το Δημοτικό σχολείο του νησιού στο οποίο στεγάζεται πλέον το πολιτιστικό κέντρο της Σκιάθου.

Αλόννησος: Το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φυσικό Θαλάσσιο Πάρκο

Η θάλασσα της Αλοννήσου… μία θάλασσα εμπειριών! Στο μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου  η χλωρίδα και η πανίδα εντυπωσιάζουν δημιουργώντας την αίσθηση πως το φυσικό περιβάλλον παραμένει ανέγγιχτο και αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων. Η προτίμηση της μεσογειακής φώκιας Μονάχους - Μονάχους καθώς και των άλλων σπανίων ειδών του μοναδικού οικοσυστήματος των Β. Σποράδων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η Αλόννησος είναι το μικρότερο νησί των βόρειων Σποράδων με πολλά αξιοθέατα.

Η Βότση η οποία είναι ένα ψαροχώρι που μοιάζει με λαβύρινθο από στενές οδούς, σοκάκια και δρομάκια. Έχει ένα φυσικό ημικυκλικό λιμάνι που σχηματίζεται από τους γύρω απότομους βράχους στο χρώμα της ώχρας.

Η Παλιά Αλόννησος λόγω της ιδιαίτερης θέσης της χωριό φημίζεται για την φανταστική θέα που προσφέρει προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι τουρίστες μπορούν να δουν μεγάλο μέρος του νησιού από εδώ, καθώς και τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές.

Η Στενή Βάλα είναι ψαροχώρι που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Αλοννήσου. Η διαδρομή για το χωριουδάκι αυτό περνάει μέσα από πυκνά πευκοδάση και ελαιώνες και οδηγεί από ψηλά στην καταπληκτική θέα της νοτιοανατολικής ακτής.

Τα Καλαμάκια είναι ο τελευταίος οικισμός κατά μήκος της ακτής. Τα λιγοστά σπίτια στριμώχνονται ανάμεσα στη θάλασσα και τις απότομες πλαγιές, που σε αυτήν την περιοχή του νησιού καλύπτονται από θαμνώδη βλάστηση. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αλοννήσου στον πρώτο όροφο του Μουσείου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα  να θαυμάσει αρχαιοελληνικά  κειμήλια. Δεκάδες εκκλησίες και αμέτρητα ξωκλήσια θα συναντήσει κανείς σε όλο το νησί. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία των ναών θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη, ενώ η θέα που επιφυλάσσουν τα ξωκλήσια ως ανταμοιβή σε όποιον τα επισκέπτεται

Θ.Α., Ε.Μ.

Leave a Reply