Πυθαγόρειο Θεώρημα και Αντίστροφο Πυθαγορείου Θεωρήματος

 

Δημιουργήθηκε μέσω του Geogebra

 

Αν ρωτήσει κανείς ποιο είναι το πιο γνωστό θεώρημα της Γεωμετρίας σίγουρα οι περισσότεροι θα απαντήσουν  το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Ωστόσο, πέρα από το ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ύλη της Γεωμετρίας της Β Γυμνασίου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την Άλγεβρα και το κεφάλαιο των ριζών, με τη Φυσική και για τους πιο καλλιτεχνικούς με τα Εικαστικά.

Πιο συγκεκριμένα, το θεώρημα αφορά κάθε ορθογώνιο τρίγωνο και μας δίνει τη σχέση που συνδέει τις δυο κάθετες πλευρές του τριγώνου με την υποτείνουσα( που είναι η μεγαλύτερη πλευρά του ορθογωνίου τριγώνου). Καλό θα ήταν να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η ορθή γωνία ισούται με 90º και ότι απέναντι από τη γωνία Α βρίσκεται η πλευρά ΒΓ ή α, απέναντι από την γωνία Β η πλευρά ΑΓ ή β και απέναντι από τη γωνία Γ η πλευρά ΑΒ ή γ.

Προσοχή δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ πως το θεώρημα δεν εφαρμόζεται σε άλλα τρίγωνα πέρα από τα ορθογώνια.

Παρακολουθήστε το βίντεο με την οπτική απόδειξη του Πυθαγορείου Θεωρήματος που αναρτήθηκε από τον Νικόλαο Τερψιάδη, προκειμένου να κατανοείσετε πως προέκυψε το θεώρημα .

Στην συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο Πυθαγόρειο θεώρημα, που διατυπώνει το Ευθύ και το Αντίστροφο του Θεωρήματος μαζί με παραδείγματα και αναρτήθηκε από τον Δημήτρη Χαραλαμπίδη. Στο βίντεο έχουν προστεθεί από εμάς κάποιες ερωτήσεις που θα σας προβληματίσουν  και θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το θεώρημα. Θα θέλαμε να δούμε τις απαντήσεις σας. Αφήστε ένα σχόλιο με την απάντησή σας ή/και με οποιαδήποτε απορία.

Πηγές: 

http://photodentro.edu.gr/ugc/r/8525/617

 

 

Leave a Reply