Οφέλη της κολύμβησης κατά την εγκυμοσύνη

Το κολύμπι κατά την εγκυμοσύνη έχει διάφορα οφέλη για το σώμα που δεν θα σας προσφέρει καμιά άλλη μορφή άσκησης και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις των εγκύων που θα πρέπει να το αποφεύγουν. Ο τρόπος αυτός εκγύμνασης συνιστάται συχνά στις εγκύους διότι χαρακτηρίζεται από πολύ μικρό κίνδυνο τραυματισμού. Η άνωση δημιουργεί ένα σχεδόν αβαρές περιβάλλον όπου μπορείτε να γυμνάζετε με ασφάλεια τις μεγάλες μυϊκές ομάδες καθώς και το καρδιοαγγειακό σας σύστημα.

Επιπλέον, το κολύμπι κατά την κύηση αυξάνει τη μητρική αεροβική ικανότητα που με απλά λόγια σημαίνει ότι το σώμα σας θα μπορεί να μεταφέρει πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο στους μύες, αυξάνοντας την απόδοση τους και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της άσκησης σας.

Πρόσθιο ή ύπτιο;

 Αν κάνετε σωστά το πρόσθιο, θα παρατηρήσετε ότι καθώς σηκώνετε το κεφάλι σας έξω από το νερό για να αναπνεύσετε, το χαμηλότερο τμήμα της πλάτης σας δημιουργεί ένα υπερβολικά εκτεταμένο τόξο. Τώρα, αν λάβουμε υπόψη πως το τμήμα αυτό είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω της εγκυμοσύνης, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ο επιπρόσθετος πόνος στην πλάτη. Η κίνηση των ποδιών κατά το πρόσθιο δεν ενδείκνυται για τις εγκύους.Κάνοντας ύπτιο, ουσιαστικά κολυμπάτε με την πλάτη. Ανεξάρτητα για πόση ώρα, μετά τη 16η εβδομάδα κύησης, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα άβολο καθώς το βάρος της μήτρας επιβαρύνει την κοίλη φλέβας. Αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε δυσκολία, καλό θα είναι να αποφύγετε εντελώς το ύπτιο.Για τέλειο και ασφαλές κολύμπι κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να:

• Επιλέξετε την κίνηση που επιβαρύνει λιγότερο το σώμα σας. Το ελεύθερο είναι ιδανικό για εντονότερη άσκηση κατά την εγκυμοσύνη.

• Αν χρειάζεστε κάτι πιο χαλαρό για τα διαλείμματα, δοκιμάστε το πρόσθιο (τις κινήσεις των χεριών) με αναπνευστήρα ώστε να μη χρειάζεται να βγάζετε συνέχεια το κεφάλι σας έξω από το νερό πιέζοντας το χαμηλότερο τμήμα της πλάτης σας. Την ίδια στιγμή η κίνηση των ποδιών θα σας δίνει ώθηση.

• Φάτε κάτι ελαφρύ δύο ώρες πριν μπείτε στην πισίνα.

• Αν υπάρχει μη χλωριούχα πισίνα στην περιοχή σας, προτιμήστε τη.

• Να κάνετε ντους και να λούζεστε πάντα αμέσως μετά την πισίνα και να αφαιρείτε άμεσα το βρεγμένο μαγιό.

Η διάρκεια της κολύμβησης ανά τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου η κολύμβηση είναι καλό να γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα για 15-20 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου μπορείτε να κολυμπάτε 4 με 5 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά.

Θα πρέπει να αναζητήστε ξεκούραση και ιατρική βοήθεια αν νιώσετε:

Δυσφορία.

Κούραση ή εξάντληση.

Συσπάσεις.

Υγρά ή αιμορραγία από τον κόλπο.

Επίμονο πονοκέφαλο.

Ζαλάδα.

Ταχυκαρδία ή αρρυθμία (φτερούγισμα).

Μείωση ή αύξηση τις κινητικότητας του εμβρύου.

Τέλος, διακόψτε την κολύμβηση αν εμφανιστούν ταχυκαρδία, τρέμουλο, μελανιασμένα χείλη, ζεστά πόδια ή κράμπα.

Συνολικά, οι γυναίκες που έχουν πολλαπλές αποβολές, ρήξεις μεμβράνες ή οποιαδήποτε καρδιακή νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν την κολύμβηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να ζητούν ιατρική συμβουλή πριν ξεκινήσουν.

Leave a Reply