Ο ΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΑ

Ο ΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΑ

 

Υπάρχει μια καινούργια λέξη που ίσως έχεις ακούσει.

Ίσως ακούς ανθρώπους να τη λένε, τους γονείς σου, τους φίλους σου,  ή να την έχεις ακούσει στις ειδήσεις. Αυτή η λέξη είναι ο λόγος που εδώ και τόσο καιρό Μένεις στο Σπίτι για να προστατέψεις τον εαυτό σου, την οικογένειά σου, τον παππού και τη γιαγιά. Είναι ο λόγος που δεν    πήγαινες  στο σχολείο, που δεν μπορούσες  να βγεις έξω για πολλή ώρα ή να πας να δεις τους φίλους σου.  Η λέξη είναι……………………….

Κορωνοϊός

 

Τι είναι και γιατί μιλάνε όλοι γι’ αυτόν; Read more

ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

         Αγαπητά μας παιδιά, εφόσον έχουμε μάθει τόσο σπουδαία πράγματα για τα μουσεία και τα εκθέματα, δηλαδή τα αντικείμενα που συναντούμε στα μουσεία, έφτασε τώρα η ώρα να δημιουργήσουμε ένα πολύ πρωτότυπο αλφαβητάριο!!!!  Πως θα το κάνουμε αυτό;  Κάπως έτσι!! Δηλαδή, θα επισκεφτούμε με διαδικτυακό τρόπο διάφορα αξιόλογα μουσεία και θα ψάξουμε ανάμεσα στα εκθέματα που διαθέτουν, να βρούμε εκθέματα που η ονομασία τους αρχίζει από τα γράμματα της Ελληνικής Αλφαβήτας (δηλαδή το πρώτο γραμματάκι της ονομασίας τους) . Σωστά;  Έτσι θα δημιουργήσουμε το Αλφαβητάρι των εκθεμάτων των Μουσείων!!!!

     Επιπλέον μπορείτε, πατώντας πάνω στο καθένα μουσείο ξεχωριστά, να αναζητήσετε περισσότερες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, για το καθένα από αυτά τα εκθέματα, που το αρχικό τους γράμμα, αντιστοιχεί σε κάθε γράμμα της δικιάς μας αλφαβήτας. Μπορείτε επίσης, αν θέλετε, να εξερευνήσετε περισσότερο τα εικοσιτέσσερα αυτά  διαφορετικά Μουσεία.

      Στην συνέχεια, για κάθε έκθεμα θα φτιάχνουμε και, το αντίστοιχο με την εικόνα, Παζλ. Οδηγίες για να παίξουμε τα Παζλ: α)Πατήστε το βέλος Κάτω Δεξιά στο παζλ, για να μεγενθύνετε την επιφάνεια του παζλ, στην οθόνη του υπολογιστή, β)Πατήστε το φαντασματάκι Κάτω Αριστερά, για να αχνοφαίνεται το σχέδιο και να σας βοηθήσει στην κατασκευή του Πάζλ,  γ)Πατήστε και Σύρτε ένα-ένα τα κομματάκια του πάζλ, για να το σχηματίσετε. δ)Ξεκινήστε πάντα τοποθετώντας πρώτα τα γωνιακά κομμάτια του παζλ, για να διευκολυνθείτε.   ε)Παίξατε; Μπράβο σας!!! Τώρα, για να επαναφέρετε την οθόνη στην αρχική της μορφή, πατήστε το πλήκτρο "ESC" πάνω αριστερά στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, για σμίκρυνση! Read more

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠ΄ΤΑ ΠΑΛΙΑ… ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΜΥΣΤΙΚΑ !!!

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠ΄ΤΑ ΠΑΛΙΑ… ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΜΥΣΤΙΚΑ !!!

 «ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ» …

Θα πάμε εκδρομή με τη χρονομηχανή

ως το παρελθόν, ως το παρελθόν.

Μπες κι εσύ στη χρονομηχανή

μην αργείς λεπτό, μην αργείς λεπτό.

5-4-3-2-1….οοοοοο….

Απογείωση!!

Read more

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

      Αγαπητά μας παιδιά, το ξέρετε ότι υπάρχει μία μέρα που γιορτάζουν όλα τα Μουσεία του κόσμου; Είναι η «Διεθνής ημέρα Μουσείων» και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου.  Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη, αποκλειστικά και μόνο, στα Μουσεία. 

      Ακούστε και δείτε προσεκτικά ένα καταπληκτικό τραγουδάκι στο παρακάτω βίντεο, για τα παιδάκια που αγαπούν να εξερευνούν τα μουσεία, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, να εξάπτουν την φαντασία τους και να κεντρίζουν την περιέργειά τους, μέσα από την περιήγησή τους στα Μουσεία. Ακούστε και παρακολουθήστε το βιντεάκι προσεκτικά. Ξεκινάμε δυνατά:

Read more

ΤΑ ΥΔΡΟΒΙΑ ΠΤΗΝΑ

ΤΑ ΥΔΡΟΒΙΑ ΠΤΗΝΑ

Τα υδρόβια πτηνά όπως (πάπιες, χήνες, νερόκοτες, φαλαρίδες, βουτηχτάρια, πελεκάνοι, κορμοράνοι, κύκνοι κ.ά.) είναι αυτά που ζουν σε υγρότοπους, συνήθως κολυμπούν αφού τα πόδια τους μοιάζουν με κουπιά.
Οι υγρότοποι  ή υδροβιότοποι είναι λίμνες, έλη, υγρά λιβάδια λιμνοθάλασσες κ.ά.  Υδροβιότοποι είναι περιοχές που συνδυάζουν το υδάτινο με το χερσαίο περιβάλλον δίνοντας τη δυνατότητα συνύπαρξης σε πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς. Σαν υδροβιότοποι αναφέρονται, σύμφωνα με τη σύμβαση Ramsar, «εκτάσεις που καλύπτονται φυσικά ή τεχνητά, μόνιμα ή εποχιακά από στάσιμα ή ρέοντα γλυκά, υφάλμυρα ή αλμυρά νερά, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εκτάσεις που καλύπτονται από θαλάσσιο νερό, του οποίου το βάθος δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα κατά την άμπωτη». Read more

ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ……………

ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ...............

Τα αποδημητικά πουλιά ή  μεταναστευτικά ταξιδεύουν το φθινόπωρο από το Βορρά προς το Νότο, γιατί δυσκολεύονται να βρουν την τροφή τους. Όσο πλησιάζει ο Χειμώνας οι σπόροι και τα έντομα είναι δύσκολο να βρεθούν. Για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα ταξιδεύουν προς τις νότιες ζεστές χώρες, όπου η τροφή είναι άφθονη κι εκεί ξεχειμωνιάζουν. Την άνοιξη επιστρέφουν στην “πατρίδα” τους, όπου ζευγαρώνουν, φωλιάζουν, γεννούν αυγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους. Το δρομολόγιο που πρέπει να κάνουν δεν είναι εύκολο και οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν είναι μακρινές. Διαρκεί μέρες ολόκληρες, αφού τα πουλιά έχουν να διανύσουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πετώντας συνήθως με 30-35 χιλιόμετρα την ώρα. Πετούν μόνο την ημέρα και το βράδυ ξεκουράζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επόμενη ημέρα. Άλλα προτιμούν να ταξιδεύουν τη νύχτα για λόγους ασφάλειας. Υπάρχουν βέβαια και πουλιά “μαραθωνοδρόμοι” που πετούν μέρα και νύχτα χωρίς να σταματούν για ξεκούραση, οπότε τρώνε και κοιμούνται στον αέρα!! Read more

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

 

 

Η Άνοιξη ζωγραφίζει όλη τη φύση με υπέροχα χρώματα. Όμως δεν είναι μόνο τα λουλούδια και τα φυτά που δίνουν ομορφιά σε αυτή την εποχή. Είναι και τα πουλάκια! Αμέτρητα πουλιά πετούν και κελαηδούν!

Υπάρχουν διάφορα είδη πουλιών, το καθένα με τα δικά του χαρίσματα. 

Ας γνωρίσουμε μερικά: Read more

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

   Αγαπημένα μας παιδιά, η Άνοιξη είναι η εποχή της ευημερίας, της καρποφορίας, της ομορφιάς. Η φύση αναγεννιέται και είναι γεμάτη με καρπούς και αρώματα.  Οι ολάνθιστοι τόποι  και οι ευωδιαστοί αγροί, συνθέτουν ένα μοναδικό ανοιξιάτικο σκηνικό. Πώς αντέδρασαν, παιδιά, σε όλα αυτά οι Αρχαίοι μας Έλληνες;

    Οι αρχαίου Έλληνες επηρεάστηκαν από τα πανέμορφα λουλούδια, το ανοιξιάτικο σκηνικό και την μαγευτική παραμυθένια διάθεση.  Δημιούργησαν, λοιπόν μύθους και θρύλους για τα λουλούδια, που τους συνέδεσαν με τους  αρχαίους θεούς, τα μυθικά πλάσματα, τις νύμφες, την Ελληνική Μυθολογία και την λαογραφία.  Μερικοί από αυτούς τους μύθους, είναι διάσημοι σε όλο τον κόσμο και διαδόθηκαν παντού, μέσα στα βάθη των αιώνων. Read more

ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΟΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΥΤΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΟΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΥΤΟ

Πως ένα σποράκι γίνεται καρπός; Πως ένα φυτό αναπτύσσεται; Τι χρειάζεται ένα φυτό για να μεγαλώσει; Πως μεταμορφώνεται σε λουλούδι; Ποιά είναι τα μέρη ενός φυτού; Αυτός είναι ο θαυμαστός κόσμος της φύσης!!!

     Παρατηρούμε το παρακάτω βίντεο για να δούμε πραγματικά τί συμβαίνει όταν μεταμορφώνεται ένας σπόρος...... Read more

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

       Αγαπημένα μας παιδιά, O Μάιος, ο τελευταίο μήνας της Άνοιξης, είναι ο προάγγελος του καλοκαιριού, είναι συνήθως ο πιο λαμπερός και στολισμένος. Οι μέρες έχουν μεγαλώσει, έχουμε περισσότερες μέρες με ηλιοφάνεια. Ακόμη, το κρύο και οι βροχές δίνουν την θέση τους στην ελαφριά δροσιά και στην μεσημεριανή ζεστούλα. Είναι ο μήνας που η διάθεση φτιάχνει με την ομορφιά της φύσης.

Read more