Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Η μέλισσα είναι ένα έντομο , που θεωρείται από όλα γενικά τα έντομα το πιο σπουδαίο για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση. Ζει σε μια οργανωμένη κοινωνία , στην κυψέλη της, την οποία δημιουργεί μόνη της, εργάζεται ακατάπαυστα, συλλέγει το μέλι, , αποθηκεύει τη γύρη, τρέφει το γόνο της και περιποιείται τη βασίλισσα. Παράλληλα συμβάλει στην επικονίαση των φυτών και στην παραγωγή των καρπών της φύσης. Είναι πάρα πολύ σημαντική για το οικοσύστημα.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ:

Ο ΚΗΦΗΝΑΣ:

ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ:

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΑΙ Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

Η ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

1. Το σώμα της μέλισσας περιλαμβάνει 3 μέρη : το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.

2. Έχει 2 σύνθετα μάτια .Τα μάτια αυτά της μέλισσας χρησιμεύουν για την μακρινή όραση, ενώ για την κοντινή όραση έχει 2 απλά μάτια.

3. Έχει 2 κεραίες, όπου οι μέλισσες τις χρησιμοποιούν ως αισθητήρια όργανα.

4. Το στόμα της μέλισσας έχει δύο σιαγόνες και καταλήγει σε μια προβοσκίδα. Οι σιαγόνες που έχουν σχήμα λαβίδας χρησιμεύουν για να μασούν το κερί οι μέλισσες. Η προβοσκίδα χρησιμεύει στην απορρόφηση του νέκταρος από τα άνθη αλλά και του νερού. Όσο πιο μακριά είναι η γλώσσα μιας μέλισσας τόσο μεγαλύτερη ικανότητα συλλογής έχει. Όταν δεν τη μεταχειρίζεται, την κρατά κουλουριασμένη στην κοιλιά της.

5. Από το θώρακα ξεφυτρώνουν δυο ζευγάρια διάφανα, λεπτά αλλά δυνατά φτερά, σαν μεμβράνη από ζελατίνη, ώστε να μπορεί να πετάξει μακριά για τροφή. Το γρήγορο κούνημα των φτερών τους προκαλεί ένα χαρακτηριστικό ήχο, το γνωστό μας  «ζουζούνισμα».

6. Τα 6 πόδια της μέλισσας είναι κι αυτά τριχωτά και τελειώνουν στις άκρες τους σε νύχια αγκιστρωτά. Στα πίσω πόδια της έχει μικρές κοιλότητες, που λέγονται καλάθια. Αυτά μοιάζουν σαν κίτρινα μπαλόνια, γιατί εκεί βάζει τη γύρη από τα άνθη.

7. Στην άκρη της κοιλιάς υπάρχει το κεντρί, που έχει δηλητήριο. Όταν ενοχληθεί αμύνεται με το κεντρί αυτό, αλλά όταν το χάσει πεθαίνει και η ίδια. Ο κηφήνας δεν έχει κεντρί.

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

1. ΤΟ ΜΕΛΙ: Το μέλι είναι ένα αρωματικό, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνό υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους

2. Η ΚΗΡΗΘΡΑ: Είναι ένα μελισσοκομικό προϊόν που είναι ιδιαίτερα αγαπητό προς τους λάτρεις του μελιού. Η κηρήθρα είναι ένα κέρινο τμήμα κυψέλης όπου οι μέλισσες αποθηκεύουν το μέλι, την γύρη και τα αυγά .Την κηρήθρα μπορούμε να την μασήσουμε αντί για τσίχλα παίρνοντας έτσι τις ιδιότητες του μελιού.

3. Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ: Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες ως τροφή για τη μελλοντική βασίλισσα.

4. Η ΓΥΡΗ: Η γύρη είναι η ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη διαφόρων φυτών και τη μεταφέρουν στις κυψέλες τους, όπου και την αποθηκεύουν. Οι μελισσοκόμοι συλλέγουν τη γύρη στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Η γύρη που υπάρχει διαθέσιμη στο εμπόριο μοιάζει με μικρούς σβόλους καλαμποκάλευρου και έχει το χρώμα του μελιού. Η γεύση της καθώς και η σύστασή της δεν είναι σταθερή και εξαρτάται κάθε φορά από τα φυτά από τα οποία την συλλέγουν οι μέλισσες και από την εποχή στην οποία τη συλλέγουν οι μελισσοκόμοι.

5. ΠΡΟΠΟΛΗ: Πολύτιμο μελισσοκομικό προϊόν που χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιούν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Βοηθάει και τον άνθρωπο, γιατί έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

6. ΚΕΡΙ: Το μελισσοκέρι παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των νεαρών μελισσών και το χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν την κυψέλη τους και για να σφραγίζουν τα κελιά της κηρήθρας. Είναι κατάλληλο για καλλυντικά, κρέμες και ιατροφαρμακευτική χρήση.

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ

Εκείνος που συλλέγει το μέλι από την κυψέλη  ονομάζεται Μελισσοκόμος και φοράει ειδικό εξοπλισμό για να μην τον τσιμπάνε οι μέλισσες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1. Αφού επεξεργαστείτε τις πληροφορίες μέσα από το εποπτικό υλικό και τα βίντεο μπορείτε να ζωγραφίσετε τις δικές σας μέλισσες όπως τις φαντάζεστε.

2. Να κατασκευάσετε μέλισσες. Σας προτείνουμε ενδεικτικά:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Να ασχοληθείτε με τη ζαχαροπλαστική και να φτιάξετε τηγανίτες με μέλι!!!! Μετά να γράψετε την συνταγή.

Εμείς σας προτείνουμε την παρακάτω συνταγή και εσείς μπορείτε να κάνετε όποια άλλη συνταγή έχει ως υλικό το μέλι.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ  ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ  ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ!!!!!!!!!!!!!!

Για τη ζύμη:

  • 1 κούπα χλιαρό γάλα
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 2 κούπες αλεύρι φαριν απ για να έχει μορφή σφιχτού χυλού
  • 2 αυγά
  • 1 φακελάκι μαγιά

Για πασπάλισμα:

  • μέλι (όσο θέλετε)
  • κανέλα (όση θέλετε)
  • ζάχαρη (όση θέλετε)

4. Άσκηση Γραφής: Γράφουμε λέξεις σχετικές με τη μέλισσα, με πεζά   ή κεφαλαία γράμματα, όπως βασίλισσα, εργάτρια, κηφήνας, κυψέλη, κηρήθρα, μέλι, γύρη, νέκταρ, μελισσοκόμος, λουλούδια, κεντρί και δίνουμε στη λέξη μας την αντίστοιχη εικόνα.

5. Μαθαίνω εκφράσεις για το μέλι και τη μέλισσα και συζητάμε τι σημαίνουν:

α) Γλυκός σαν μέλι

β) Όλα μέλι- γάλα

γ)Είναι εργατική σαν μέλισσα

δ)Στάζει μέλι το στόμα του

ε) Αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι   

6. Ακούω το τραγούδι « Οι Εννέα μελισσούλες » από τα Ζουζούνια και κάνω μαθηματικά !!!

Μπορείτε να φτιάξετε α)( 9) καρτούλες, όπου στην  κάθε μία μπορεί το παιδί να ζωγραφίσει από μια μέλισσα, β) να φτιάξετε πάλι ( 9) καρτούλες , όπου τώρα θα γράψει στην κάθε μια τους αριθμούς από το 1-9 , γ) σε δυο άλλες καρτούλες να γράψει τα αριθμητικά σύμβολα ( + ) , (= ) και να κάνετε προσθέσεις όπως σας λέει το τραγούδι.

7. Ακούμε το παραμύθι Μάγια η μέλισσα… Τι καλή σφήκα!!!! που μας δίνει το μήνυμα ότι η Διαφορετικότητα δεν εμποδίζει τη Φιλία!!!!

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ!!!!!!!!!!!!!