ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

       Αγαπημένα μας παιδιά, O Μάιος, ο τελευταίο μήνας της Άνοιξης, είναι ο προάγγελος του καλοκαιριού, είναι συνήθως ο πιο λαμπερός και στολισμένος. Οι μέρες έχουν μεγαλώσει, έχουμε περισσότερες μέρες με ηλιοφάνεια. Ακόμη, το κρύο και οι βροχές δίνουν την θέση τους στην ελαφριά δροσιά και στην μεσημεριανή ζεστούλα. Είναι ο μήνας που η διάθεση φτιάχνει με την ομορφιά της φύσης.

      Τι είναι αυτό που μαγεύει, ομορφαίνει και ευωδιάζει την ατμόσφαιρα;  Που γλυκαίνει την ψυχή μας, τα όνειρά μας και την καρδιά μας;

Μα φυσικά, τα λουλούδια!!!!! Τα λουλούδια είναι αυτά  που μαγεύουν  τις αισθήσεις, όπως η όσφρηση, η αφή και η όραση.  Που ζωντανεύουν ευχάριστα το συναισθηματικό μας κόσμο!!!! Άλλωστε, μία από τις ονομασίες του μήνα Μάη είναι «τριανταφυλλάς».  Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον μαγευτικό κόσμο των λουλουδιών.

   Μπορούμε να παρακολουθήσουμε ένα βιντεάκι με διάφορα όμορφα λουλούδια

 

Ας δούμε, σε εικόνες, κάποια λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 

1. Παρατήρησε αυτά τα πολύχρωμα λουλούδια α) δείτε τα χρώματα τους και β) την ονομασία τους.

2. Συζήτησε με έναν μεγαλύτερο γι’ αυτά: ποιο σου άρεσε πιο πολύ;

3. Παιχνίδι μνήμης με λουλούδια. Οδηγίες: Πάτησε πάνω στα γκρι τετραγωνάκια και βρες τα ζευγάρια των λουλουδιών......πατώντας ΕΔΩ!!!

4. Φτιάξε καρτέλες με τις λέξεις: AZAΛΕΑ, ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ, ΓΑΡΙΦΑΛΟ, ΚΡΟΚΟΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΑΝΕΜΩΝΗ, ΠΑΣΧΑΛΙΑ, ΤΟΥΛΙΠΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ. Μπορείτε να γράψετε τις καρτελίτσες και με μικρά γράμματα. Οι καρτελίτσες θα σου χρησιμέψουν να παίξεις τα παιχνίδια που ακολουθούν.

5. Λύσε το σταυρόλεξο των λουλουδιών. Οδηγίες : α) Πάτησε πάνω στους αριθμούς, για να δείς τα ονόματα και τις φωτογραφίες, που εμφανίζονται.  Έπειτα, β) γράψε τα ονόματα των λουλουδιών (αντιγράφοντας τις λέξεις). Χρησιμοποίησε κεφαλαία γράμματα! γ) Πάτησε ΟΚ, για να καταγραφεί η απάντηση σου στο σταυρόλεξο. Στο τέλος, δ) πάτησε το μπλέ ν, κάτω δεξιά, για να πιστοποιήσεις τις απαντήσεις.....πατώντας ΕΔΩ!!!

6. Βρίσκω το όνομα των λουλουδιών α) Δες την εικόνα και προσπάθησε να θυμηθείς το όνομα του λουλουδιού.β)Γράψε με κεφαλαία γράμματα!! ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Πάτησε πάνω στο "i" για να δεις τις λέξεις που χρειάζεσαι!....πατώντας ΕΔΩ!!!

7. Η κρεμάλα των λουλουδιών. Οδηγίες: Πάτησε πάνω στα γραμματάκια που χρειάζεσαι για να σχηματίσεις τις λέξεις....πατώντας ΕΔΩ!!!                

8. Αντιστοίχισε την εικόνα του λουλουδιού με τη κατάλληλη λέξη: Οδηγίες: α) Σύρε τις λέξεις ή τις εικόνες από πάνω ή από κάτω, για να αντιστοιχίσεις εικόνα-λέξη. β) Αν κάνεις λάθος, πάτησε ανάμεσα στην εικόνα και την λέξη, για να ξεχωρίσουν πάλι.....πατώντας ΕΔΩ!!!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

9. Δημιούργησε πίνακα αναφοράς Εικόνας-Λέξης. Αν θέλεις, πάτησε το τετράγωνο που σχηματίζουν τα βελάκια κάτω δεξιά, για να μεγεθύνεις.  Οδηγίες: α)Πάρε και σύρε την κάθε εικόνα λουλουδιού και β)τοποθέτησέ την δίπλα στη λέξη που γράφει την ονομασία του λουλουδιού. Στο τέλος, πατάς «submit answers» από κάτω, για να πιστοποιήσεις τις απαντήσεις σου....πατώντας ΕΔΩ!!!

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ!!!!! Ας τα παρακολουθήσουμε.......

      FLOWERS CAN DANCE!!! Amazing nature/ Beautiful blooming flower

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 1.Τώρα, ας κάνουμε κάτι διαφορετικό:  έχετε λουλούδια στον κήπο σας, στην αυλή σας ή σε γλάστρες;  Πηγαίνετε να τα παρατηρήσετε από κοντά, να τα μυρίσετε, να νιώσετε και να ρουφήξετε την ενέργεια της λουλουδιασμένης φύσης!!!!  Σας ενθουσιάζει η μυρουδιά τους; Μυρίζουν έντονα ή ελάχιστα;

2. Αφού τα παρατηρήσετε, παίξτε με κάποιον μεγαλύτερο ή ακόμα και με τα αδέρφια σας, ένα μυρωδάτο παιχνίδι: δηλαδή, κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε πιο λουλούδι είναι, μόνο από την μυρωδιά του!! Ίσως και με την αφή, αγγίζοντας πολύ-πολύ απαλά τα φύλλα τους και τα βελουδένια πέταλά τους. Το αναγνωρίσατε; Ποιο είναι το όνομά του;

3. Ti θα λέγατε, εκεί έξω όπου βρίσκεστε, να γίνετε Αληθινοί Ζωγράφοι; Να εμπνευστείτε από την μαγεία των λουλουδιών, όπως κάνουν οι καλλιτέχνες που παρατηρούν ενώ ζωγραφίζουν και να ζωγραφίσετε τα αγαπημένα σας λουλούδια;

 

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Ας παρατηρήσουμε μερικούς πανέμορφους πίνακες που δημιούργησαν φημισμένοι ζωγράφοι από όλο τον κόσμο!!!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Παρατηρήσετε τους πίνακες σε σχέση με την α) ποικιλία και την ζωντάνια των χρωμάτων, β) την φωτεινότητα, γ) τον ρεαλισμό που αποπνέουν, δ) το μέρος και τον τόπο που απεικονίζουν, ε) την πρωτοτυπία τους, στ) τα συναισθήματα που σας δημιουργούν.

2. Μπορείτε να δείτε κάποιες ομοιότητες ή διαφορές;

3. Συζητήστε με τους γονείς σας. Ποιος σας άρεσε περισσότερο;

4. Πάρτε μία κόλλα χαρτί και μαρκαδόρους, τέμπερες ή ότι άλλο θέλετε, και απεικονίστε τον πίνακα ζωγραφικής που σας ενέπνευσε περισσότερο; Αφήστε την φαντασία σας να δουλέψει, βάλτε όμορφα, διάφορα χρώματα, βάλτε την προσωπική σας σφραγίδα!!!

5. Φτιάξτε ΠΑΖΛ με τα Ηλιοτρόπια, του ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ.Οδηγίες: α)Πατήστε το φαντασματάκι κάτω αριστερά για να αχνοφαίνεται το σχέδιο και να σας βοηθήσει στην κατασκευή του Πάζλ. β)Πατήστε το βέλος κάτω δεξιά για να μεγενθύνετε, γ)Σύρτε τα κομματάκια του πάζλ για να το σχηματίσετε....πατώντας ΕΔΩ!!!  

6. Φτιάξτε ΠΑΖΛ με τις Παπαρούνες, του ζωγράφου Μονέ....πατώντας ΕΔΩ!!!

7. Παιχνίδι μνήμης με λουλούδια και τέχνη. Οδηγίες: Πάτησε πάνω στα τετραγωνάκια και βρες τα ζευγάρια των πινάκων ζωγραφικής. Memory τέχνη...πατώντας ΕΔΩ!!!

        Έχουν και τα λουλούδια την "Φιλοσοφία των λουλουδιών" Άς δούμε...

 

¨Ωρα για λίγα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

1. Μέτρησε τις μαργαρίτες....πατώντας ΕΔΩ!!!

2. Βάλε τις παπαρούνες στη σειρά από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη...πατώντας ΕΔΩ!!!

3. Παιχνίδι Μνήμης με λουλούδια Οδηγίες: Πάτησε πάνω στα τετραγωνάκια και βρες τα ζευγάρια των λουλουδιών....πατώντας ΕΔΩ!!!                                       

4. Παιχνίδι μαθηματικών με μαργαρίτες!!! Ένα παιχνίδι μαθηματικών που τα παιδιά χαίρονται ιδιαίτερα να παίζουν! Πόσα πέταλα πρέπει να βάλουμε στην μαργαρίτα;

1.Αρχικά, κόβουμε  τα πέταλα. 2.Φτιάχνουμε κίτρινα κυκλάκια και γράφουμε επάνω Αριθμούς, από το ένα έως το 10. 3.Γυρνάμε τους αριθμούς ανάποδα και κάθε παιδί διαλέγει έναν αριθμό στην τύχη. 4.Στην συνέχεια βάζει τόσα πέταλα όσα του ζητάει ο αριθμός και 5.μετράει για να κάνει την επαλήθευση. 

 

Παρακολουθούμε ένα βίντεο για ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Λ, λ.                

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Προσπαθώ να βρώ λέξεις που αρχίζουν από το γράμμα Λ, λ.

2. Παίζω παιχνίδι αντιστοίχισης λέξης από Λ.λ, με καρτέλα εικόνας από Λ, λ : Ταιριάζω τις λέξεις με τις αντίστοιχες εικόνες. Οδηγίες: α) Σύρε τις λέξεις ή τις εικόνες από πάνω ή από κάτω, για να αντιστοιχίσεις εικόνα-λέξη. β) Αν κάνεις λάθος, πάτησε ανάμεσα στην εικόνα και την λέξη, για να ξεχωρίσουν πάλι....πατώντας ΕΔΩ!!! 

3. Κατασκευή μαργαρίτας, με λωρίδες από άσπρο χαρτί ή κορδελίτσα άσπρη.

4. ΛΟΥΛΟΥΔΙ Διπλώνουμε μία χαρτοπετσέτα όπως βλέπετε στην εικόνα, τη δένουμε στη μέση με μία κλωστή και ανοίγουμε τα φύλλα.

 

                                                            ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ!!!!!!