ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

   Αγαπημένα μας παιδιά, η Άνοιξη είναι η εποχή της ευημερίας, της καρποφορίας, της ομορφιάς. Η φύση αναγεννιέται και είναι γεμάτη με καρπούς και αρώματα.  Οι ολάνθιστοι τόποι  και οι ευωδιαστοί αγροί, συνθέτουν ένα μοναδικό ανοιξιάτικο σκηνικό. Πώς αντέδρασαν, παιδιά, σε όλα αυτά οι Αρχαίοι μας Έλληνες;

    Οι αρχαίου Έλληνες επηρεάστηκαν από τα πανέμορφα λουλούδια, το ανοιξιάτικο σκηνικό και την μαγευτική παραμυθένια διάθεση.  Δημιούργησαν, λοιπόν μύθους και θρύλους για τα λουλούδια, που τους συνέδεσαν με τους  αρχαίους θεούς, τα μυθικά πλάσματα, τις νύμφες, την Ελληνική Μυθολογία και την λαογραφία.  Μερικοί από αυτούς τους μύθους, είναι διάσημοι σε όλο τον κόσμο και διαδόθηκαν παντού, μέσα στα βάθη των αιώνων.

Πιο κάτω, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τους πιο διάσημους μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας, που αφορούν στα λουλούδια.

Για να δείτε το Αρχείο με τους Μύθους που αφορούν στα Λουλούδια..... πατήστε Μύθοι-και-ΛουλούδιαEΔΩ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε προσεκτικά τους μύθους και παρατηρήστε το αντίστοιχο λουλουδάκι. Συζητήστε τους με τους γονείς σας.  Ποιος σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση; Αφηγηθείτε τον μύθο που σας έκανε εντύπωση με δικά σας λόγια.

Δραστηριότητα δημιουργικής γραφής

    Έφτασε ή ώρα να δημιουργήσετε τον δικό σας μύθο για ένα λουλούδι που αγαπάτε πολύ, όπως για παράδειγμα να εμπνευστείτε ένα μύθο για το χαμομηλάκι, ή την μαργαρίτα, ή την ανεμώνη, ή το γιασεμί ή τον κρίνο ή την τουλίπα ή την αζαλέα ή όποιο άλλο λουλούδι θέλετε. Η επιλογή είναι δική σας!!!

  • Ας αφήσουμε την φαντασία μας να μας οδηγήσει στο μύθο, που ήταν η αφορμή να ονομαστεί έτσι, το λουλούδι που επιλέξαμε. Ποιος μύθος μπορεί να κρύβετε πίσω από το όνομά του;
  • Αφορά, άραγε, κάποιον όμορφο νέο ή κάποια νύμφη(κοπέλα); Τι μπορεί να έχει συμβεί;  Ποια αρχαιοελληνική  θεότητα παρενέβη και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι;  Γιατί το έκανε αυτό; 
  • Συζητήστε διάφορες εκδοχές με την βοήθεια των γονιών σας. Καταγράψτε τις σκέψεις σας σε ένα φύλλο χαρτί και ζωγραφίστε δίπλα το λουλούδι που σας ενέπνευσε, και γι αυτό το επιλέξατε. Γράψτε το όνομά του και την ημερομηνία.

Δείτε ένα παράδειγμα:

Τα αινίγματα και οι παροιμίες, αρέσουν πολύ στα παιδιά.

Μπορείτε να τα διαβάσετε, να τα επεξεργαστείτε και να τα αφήσετε τα παιδιά μόνα τους να μαντέψουν την απάντηση. Και στο τέλος, λέτε αν είναι σωστό ή όχι. Έτσι, όταν θα το πετυχαίνουν θα είναι πιο χαρούμενα, επειδή κατάφεραν και το ανακαλύψουν μόνα τους. Πάμε λοιπόν, να δούμε κάποια από αυτά..

Σε ποιόν μήνα αναφέρεται το παρακάτω αίνιγμα;

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Αφού τα επεξεργαστείτε, προσπαθήστε να μάθετε κάποιο ή κάποια από αυτά. Ποιο σας άρεσε πιο πολύ;

2. Μπορείτε να  ζωγραφίσετε κάποιο από αυτά τα αινίγματα.

Ας στραμπουλίξουμε λίγο την γλώσσα μας, παίζοντας με τους γλωσσοδέτες.

ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ

1) Παιχνίδι Αναγραμματισμού Οδηγίες. Βάλε τα γραμματάκια στη σωστή σειρά....πατώντας ΕΔΩ!!!

2) Παιχνίδι μνήμης. Οδηγίες: Πάτησε πάνω στα τετραγωνάκια και βρες τα ζευγάρια των λουλουδιών.....πατώντας ΕΔΩ!!!

3) Λύσε το σταυρόλεξο. Οδηγίες : α) Πάτησε πάνω στους αριθμούς, για να δείς τις λέξεις και τις φωτογραφίες, που εμφανίζονται.  Έπειτα, β) γράψε τις λέξεις (αντιγράφοντας). Χρησιμοποίησε κεφαλαία γράμματα! γ) Πάτησε ΟΚ, για να καταγραφεί η απάντηση σου στο σταυρόλεξο....πατώντας ΕΔΩ!!! 

4). Λύσε το σταυρόλεξο. Οδηγίες : α) Πάτησε πάνω στους αριθμούς, για να δείς τις ερωτήσεις :  Βρες τις απαντήσεις και γράψε τις λέξεις....πατώντας ΕΔΩ!!!    

5). Άλλο ένα Παιχνίδι μνήμης Οδηγίες: Πάτησε πάνω στα τετραγωνάκια και βρες τα ζευγάρια των λουλουδιών...πατώντας ΕΔΩ!!!

6). Παίζω διαδραστικό, πολύ ωραίο ΠΑΖΛ. Οδηγίες: Πατώ πρώτα το χρώμα και μετά τις αντίστοιχες καρτέλες με το ίδιο χρώμα λουλουδιών.  ΚΑΙ σιγά-σιγά αποκαλύπτονται τα κομμάτια του πάζλ.....πατώντας ΕΔΩ!!!

7).Παίξτε ΠΑΖΛ. Οδηγίες: α) Πατήστε το φαντασματάκι κάτω αριστερά, για να αχνοφαίνεται το σχέδιο και να σας βοηθήσει στην κατασκευή του Πάζλ. β) Πατήστε το βέλος κάτω δεξιά για να μεγενθύνετε, γ) Σύρτε τα κομματάκια του πάζλ για να το σχηματίσετε. δ) Ξεκινήστε τοποθετώντας πρώτα τα γωνιακά κομμάτια για να διευκολυνθείτε.....πατώντας ΕΔΩ!!!

     ΠΑΖΛ No 2...πατώντας ΕΔΩ!!!

     ΠΑΖΛ No 3 ...πατώντας ΕΔΩ!!!

     ΠΑΖΛ..No 4...πατώντας ΕΔΩ!!!

 

Ας παρακολουθήσουμε τώρα ένα πολύ όμορφο παραμύθι.

Η Τουλιπίτσα - της Ζωρζ Σαρή

-Άκουσε  προσεκτικά το παραμύθι και προσπάθησε να το αφηγηθείς με δικά σου λόγια.

-Στην συνέχεια, γράψε τον Τίτλο του παραμυθιού, την Συγγραφέα που το έγραψε, και Ζωγράφισε ότι σου άρεσε από αυτό.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΕΡΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ!!!                   

Χορέψτε βαλς σαν να βρίσκεστε σε χορό λουλουδιών.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΣΧΟΛΗΣΗ!!!