ΤΑ ΥΔΡΟΒΙΑ ΠΤΗΝΑ

ΤΑ ΥΔΡΟΒΙΑ ΠΤΗΝΑ

Τα υδρόβια πτηνά όπως (πάπιες, χήνες, νερόκοτες, φαλαρίδες, βουτηχτάρια, πελεκάνοι, κορμοράνοι, κύκνοι κ.ά.) είναι αυτά που ζουν σε υγρότοπους, συνήθως κολυμπούν αφού τα πόδια τους μοιάζουν με κουπιά.
Οι υγρότοποι  ή υδροβιότοποι είναι λίμνες, έλη, υγρά λιβάδια λιμνοθάλασσες κ.ά.  Υδροβιότοποι είναι περιοχές που συνδυάζουν το υδάτινο με το χερσαίο περιβάλλον δίνοντας τη δυνατότητα συνύπαρξης σε πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς. Σαν υδροβιότοποι αναφέρονται, σύμφωνα με τη σύμβαση Ramsar, «εκτάσεις που καλύπτονται φυσικά ή τεχνητά, μόνιμα ή εποχιακά από στάσιμα ή ρέοντα γλυκά, υφάλμυρα ή αλμυρά νερά, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εκτάσεις που καλύπτονται από θαλάσσιο νερό, του οποίου το βάθος δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα κατά την άμπωτη».

 Έχουν μεγάλη οικολογική σημασία. Ένα από τα στοιχεία που κάνουν εξαιρετική τη σημασία των υδροβιοτόπων της χώρας μας είναι το ότι αποτελούν σταθμούς στο ταξίδι των αποδημητικών πουλιών ή τόπους όπου ξεχειμωνιάζουν. Επίσης οι υγρότοποι ρυθμίζουν  και το κλίμα της περιοχής (μετριάζοντας τον καύσωνα και το υπερβολικό ψύχος). Από τη σύμβαση Ramsar προστατεύονται 11 υγρότοποι στη χώρα μας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε: Συγκεκριμένα ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού κόλπου. Τον χειμώνα, ο Αμβρακικός είναι από τις πιο πλούσιες περιοχές της χώρας σε υδρόβια πουλιά. Στις λιμνοθάλασσες Λογαρού, Τσουκαλιό και Ροδιά ξεχειμωνιάζει το 20-30% του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της Ελλάδας. Εδώ φωλιάζουν οι αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus), από τα πιο απειλούμενα είδη του κόσμου. Άλλοι υδροβιότοποι Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Δέλτα Έβρου, Δέλτα Νέστου( με πολλές λιμνοθάλασσες), Λίμνη Βιστονίδα και λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος,  Λίμνη Κερκίνη, Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η Λίμνη Κάρλα κ.ά.

              ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΛΙΜΝΗ ΙΣΜΑΡΙΔΑ ( Λίμνη γλυκού νερού στη Θράκη)

ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ ( Χειμωνιάτικο καταφύγιο 49 ειδών υδρόβιων πουλιών)

 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τα υδρόβια πτηνά στη Λίμνη της Καστοριάς ( Λίμνη Ορεστιάδα).

Περίπου 17 είδη υδρόβιων πουλιών ‘‘ ξεχειμωνιάζουν’’ στη λίμνη της Καστοριάς. Εκτός από τις λαγγόνες και τους κορμοράνους, υπάρχουν γλάροι, πάπιες, πελεκάνοι, κύκνοι αλλά και νερόκοτες, ενώ κάθε χρόνο στη λίμνη Ορεστιάδα, έχουμε και σπάνιους επισκέπτες.

 

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

  • Τα υδρόβια πουλιά είναι από τα γρηγορότερα και άριστα προσαρμοσμένα στη ζωή στο βάλτο.
  • Τα υδρόβια πουλιά, όπως οι κύκνοι, οι χήνες, οι πάπιες, οι πελεκάνοι και τα βουτηχτάρια, έχουν κοντά πόδια και δάχτυλα συνδεδεμένα με νηκτικές μεμβράνες, ώστε να βουτούν, ή να κολυμπούν στο νερό όπου αναζητούν τροφή.

  • Τα πόδια και τα ράμφη τους θυμίζουν γνωστά εξαρτήματα των ψαράδων. Το ράμφος καμάκι και τα πόδια κουπιά.
  • Το φτέρωμά τους αποτελείται από δύο στρώματα. Ένα υπόστρωμα από πυκνό και μαλακό πούπουλο, που είναι εξαιρετικά θερμομονωτικό και από το έξω στρώμα με τα φτερά.
  • Το φτέρωμα των υδροβίων γίνεται πλήρης αδιάβροχο, αφού τα πουλιά αλείφουν με λίπος, που παράγει ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση της ουράς τους την ώρα που περιποιούνται το φτέρωμά τους.
  • Η όραση των υδροβίων είναι από την πιο αναπτυγμένη στο ζωικό βασίλειο. Έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν (4) αποχρώσεις του πράσινου περισσότερο από τους ανθρώπους.
  • Αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Εντοπίζουν τους τόπους, όπου ενοχλούνται (π.χ. οι κυνηγοί) και τους αποφεύγουν συστηματικά. Λόγω της νοημοσύνης που τα διακρίνει από τις πρώτες μέρες εντοπίζουν τους τόπους που μπορούν να ησυχάζουν ανενόχλητα.
  • Πολύ νωρίς το πρωί, σκοτεινά ακόμα σηκώνονται από τους τόπους, όπου αναζητούν την τροφή τους και αναζητούν την ασφάλεια της θάλασσας ή του κέντρου της λίμνης όπου περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Αργά το απόγευμα και αφού έχει νυχτώσει τα πουλιά εγκαταλείπουν τα καταφύγιά τους και επιστρέφουν στους τόπους όπου αναζητούν την τροφή τους.
  • Τα υδρόβια πουλιά εγκαταλείπουν τους υδροβιότοπους, όταν φυσάει αέρας με μεγάλη ένταση και δεν τα επιτρέπει να σταθούν στη μέση του νερού είτε αυτό είναι λίμνη είτε θάλασσα, αν έχει μεγάλη παγωνιά και δεν τους επιτρέπει να κρυφτούν στα νερά και να αναζητήσουν την τροφή τους.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΥΔΡΟΒΙΑ  ΠΟΥΛΙΑ    

 

ΝΑΝΟΒΟΥΤΗΧΤΑΡΙ

Στρουμπουλό σώμα "χωρίς ουρά". Είναι το πιο μικρό από τα 5 είδη βουτηχταριών της Ελλάδος. Όλα εντυπωσιάζουν με τα μακροβούτια τους. Σε αυτό βοηθούν τα πόδια τους που μοιάζουν με βατραχοπέδιλα!

ΠΡΑΣΙΝΟΚΕΦΑΛΗ  ΠΑΠΙΑ

Δεν βυθίζεται ολόκληρη μέσα στο νερό και μπορεί να απογειωθεί σχεδόν κάθετα.

 

                                  ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ                                          

 Συχνά "λιάζεται" με ανοιχτές τις φτερούγες. Τα σμήνη πετούν με τεντωμένους λαιμούς σε αρμονικούς V σχηματισμούς.

 

ΝΕΡΟΚΟΤΑ

Πιο συχνά ακούμε την φωνή της μέσα από τους πυκνούς καλαμώνες, παρά την βλέπουμε. Τότε όμως διακρίνεται από το ζωηρόχρωμο ράμφος της και τα λευκά σημάδια στο πίσω μέρος της.

 

ΦΑΛΑΡΙΔΑ

Την ονομάζουν και "Μαυρόκοτα" λόγω χρωματισμού. Διακρίνεται κυρίως από το λευκωπό ράμφος που προεκτείνεται στο κεφάλι σχηματίζοντας μια μετωπική πλάκα. Θα την αναζητήσουμε στους πυκνούς καλαμώνες όσο και σε κοπάδια στα ανοιχτά νερά τον χειμώνα.

 

ΜΠΕΚΑΤΣΙΝΙ

Συνήθως το αντιλαμβανόμαστε την τελευταία στιγμή όταν ξεπετάγεται σαν τρομαγμένο από την χαμηλή βλάστηση των υγροτόπων. Πετά τότε φωνάζοντας σε ζικ-ζακ πορεία.

 

ΛΑΓΓΟΝΑ

Συγγενεύει με τον Κορμοράνο. Είναι πιο μικρόσωμη. Το σώμα της έχει χρώμα μαύρο, ενώ το κεφάλι της καφετί. Επίσης έχει μακριά ουρά, μικρό κεφάλι και μικρό ράμφος. Προτιμάει τα γλυκά νερά.

ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
 

Είναι από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου και έχουν μεγάλο ράμφος και ένα χαρακτηριστικά μακρύ λαιμό. Το ράμφος του το χρησιμοποιεί για να πιάνει τη λεία του( τα ψάρια) και να στραγγίζει το νερό πριν το πιει. Ζει σε υγρούς τόπους, όπως παραθαλάσσια μέρη και σε πολλά ποτάμια και λίμνες. Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη πέλεκυς (τσεκούρι)[ Οι δυνατές, μεγάλες φτερούγες του, η μικρή ουρά του και τα κοντόχοντρα αλλά δυνατά του πόδια, τον διευκολύνουν στο γρηγορότερο κολύμπι. Το βάδισμα του όμως θα το χαρακτήριζε κάποιος άτσαλο και πολύ "βαρύ". Το πιο συνηθισμένο χρώμα είναι το λευκό αλλά τα φτερά του έχουν χρώμα γκρίζο ή και μαύρο.

 

ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

Ο μεγαλύτερος πελεκάνος του κόσμου, ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά που πετούν. Είναι πιο μικρόσωμος από τον πελεκάνο, έχει σγουρά φτερά στον λαιμό.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΝΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΟΥΣ

 

ΚΥΚΝΟΣ

Το μεγαλύτερο και ομορφότερο υδρόβιο πτηνό! Οι κύκνοι (εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής) είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό  τους είναι το μήκος του λαιμού τους. Κανένα άλλο υδρόβιο πτηνό δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται ο κύκνος είτε στο νερό είτε στον αέρα! Τρέφονται με υδρόβια φυτά τσαλαβουτώντας επιφανειακά στα ρηχά νερά, και όχι με κατάδυση, σκουλήκια και όστρακα. Οι κύκνοι παράγουν μια ποικιλία φωνών. Είναι γνωστοί και από  το Κύκνειο Άσμα: Ο κύκνος που γενικά δεν έχει καλή φωνή, όταν διαισθανθεί ότι θα πεθάνει κελαηδεί πολύ γλυκά!!!

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ όπου ο Κύριος Σωστός σας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τους κύκνους.   

Ζώα του Γλυκού Νερού- Ο Κύκνος

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ

1. Προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα ονόματα από τα υδρόβια πουλιά.

2. Προσπαθήστε να θυμηθείτε ποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είδατε στις εικόνες που έχει το καθένα. π.χ. η Νερόκοτα έχει ράμφος με έντονο χρώμα.

3. Μπορείτε να γράψετε τα ονόματα των πουλιών που έχετε μάθει.

4. Να ζωγραφίσετε το αγαπημένο σας υδρόβιο πτηνό και να γράψετε το όνομά του. Ακόμη μπορείτε να κάνετε μια μικρή ιστορία γι’ αυτό (σκέφτομαι και γράφω με τη βοήθεια του γονιού μου μια μικρή παράγραφο)

5. Να ζωγραφίσετε με ωραία χρώματα έναν υδροβιότοπο όπως τον φαντάζεστε.

6. Να μάθετε το αίνιγμα του Πελεκάνου

     Ολόασπρος, καμαρωτός

     με πορτοκαλί ράμφος

     και ωραίο λαιμό

     ζει όλο το χρόνο στο νερό.

    Τι είναι;  Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

 Επίσης μπορείτε να ζωγραφίσετε τον πελεκάνο όπως μπορείτε….

7. Να ζωγραφίσετε κύκνους με το τύπωμα των χεριών σας, όπως βλέπετε στην εικόνα.

 

8. Να φτιάξετε τη Λίμνη των Κύκνων με χάρτινα πιάτα ,όπως βλέπετε στην εικόνα.

Τα χάρτινα πιάτα τα βάφω με τέμπερα ,στεγνώνουν και μετά ζωγραφίζουμε τα χαρακτηριστικά τους.

9. Σ’ ένα χαρτί ζωγραφίζω έναν κύκνο όπως τον φαντάζομαι. Όμως πρέπει να τον βάλω σε μια όμορφη λίμνη για να είναι χαρούμενος. Η λίμνη μου πρέπει να έχει ωραία χρώματα. Σ’ αυτό θα σε βοηθήσει το παρακάτω βίντεο όπου ακούγεται η ωραία μουσική του Τσαϊκόφσκι:

 

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ

Έτσι λοιπόν ακούω προσεκτικά και προτρέπουμε τα παιδιά  να σκεφτούν, όταν ακούν τη μουσική διάφορα χρώματα χωρίς όμως να μιλούν.   Μόλις σταματήσουμε τη μουσική, τα παροτρύνουμε να μας πουν ποια χρώματα  τους ήρθαν στο μυαλό. Μ’ αυτά θα ζωγραφίσουν τη δική τους λίμνη και θα είναι μοναδική!!!!!

10. Όλοι γνωρίζουμε το παραμύθι του Άντερσεν ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ που μεταμορφώθηκε σ’ έναν πανέμορφο κύκνο.

                    

  Θα δούμε το παραμύθι από μια άλλη διάσταση.

  • Ρωτάμε το παιδί, γιατί όλοι έδιωχναν το παπάκι από κοντά τους;

 

  • «Φανταστείτε ότι, είστε ο ήρωας του παραμυθιού. Πως θα νιώθατε αν όλοι σας έδιωχναν?

Κάνετε  το συναίσθημά σας ζωγραφιά

  • Τι θα λέγατε σ’ αυτόν που σας διώχνει και έχει αυτή την άσχημη συμπεριφορά;
  • Σε ποιον θα λέγατε το πρόβλημά σας για να σας βοηθήσει;
  • Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας, να τον υπερασπιζόμαστε και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να μας προσβάλει, γιατί ο καθένας άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός.

 

Και τώρα ώρα για ΠΑΖΛ

1.  (ΚΥΚΝΟΣ)....πατώντας ΕΔΩ!!!!

2. ( ΠΑΠΙΑ ).....πατώντας ΕΔΩ!!!!!

3. ( ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ).....πατώντας ΕΔΩ!!!!

 

ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΡΑ !!!!!!!!!!!!!!!