Η Σταύρωση και το γράμμα Σσ

Σε λίγες μέρες αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα. Θα ζήσουμε το μυστικό δείπνο, τη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση, δηλαδή Τα Πάθη του Χριστού...

Δραστηριότητα 1η: Τα πάθη του Χριστού μέσα από την Τέχνη

Τα Πάθη του Χριστού συμβολίζουν τη νίκη τής ζωής απέναντι στο σκοτάδι τού θανάτου. Πρόσφεραν συγκίνηση και έμπνευση σε πολλούς ζωγράφους, οι οποίοι δημιούργησαν μερικούς από τους πιο διάσημους πίνακες. Θέλεις να δούμε μερικούς; Δες τα παρακάτω έργα τέχνης και συζήτα με τη μαμά ή το μπαμπά σου ποιος πίνακας σου αρέσει ή ποιος σε συγκινεί περισσότερο και γιατί.

Δραστηριότητα 2η: Το γράμμα Σσ

Και μιας και μιλήσαμε για την Σταύρωση, θέλεις να δούμε ένα βίντεο για το γράμμα Σσ?

Δραστηριότητα 3η: Εικόνες από Σσ

Μάντεψε τώρα εσύ σωστά, αρχίζουν από Σσ όλα αυτά;
Σκέψου λεξούλες που το όνομά τους αρχίζει από Σς και πες στη μαμά, το μπαμπά ή το μεγάλο σου αδερφάκι να στις γράψουν σε ένα χαρτί. Έπειτα, πάτα με το ποντικάκι επάνω στις εικόνες που το όνομά τους ξεκινάει από Σσ και παίξε αυτό το υπέροχο παιχνίδι!

Δραστηριότητα 4η: Σχηματίζοντας το Σσ

  1. Σε ένα πλαστικό πιατάκι βάλε λίγη άμμο ή ζάχαρη ή χρωματιστή τρούφα! Ζήτα από τη μαμά σου ή το μπαμπά σου να σου σχεδιάσει με το δείκτη του χεριού το γράμμα Σ, πρώτα το κεφαλαίο και έπειτα το μικρό. Κάνε κι εσύ το ίδιο και γράψε το Σσ όσες φορές θέλεις!
  2. Πάρε πλαστελίνη και γέμισε το τραπέζι με μικρά και μεγάλα Σσ!
  3. Πες στη μαμά σου να σου σχεδιάσει το γράμμα Σ με χαρτοταινία στο πάτωμα. Πρώτα το κεφαλαίο κι έπειτα το πεζό. Περπάτησε επάνω στη γραμμούλα, με όποιο τρόπο θέλεις (μικρά βηματάκια, πηδηματάκια ή ακόμη και κουτσό!)

 Δραστηριότητα 5η: Φύλλο εργασίας με το Σσ

Κατέβασε στον υπολογιστή το φύλλο εργασίας, εκτύπωσέ το και ζωγράφισε πράγματα, ζωάκια κι ό,τι άλλο φανταστείς που το όνομά τους αρχίζει από Σσ!
Βρες το φύλλο εργασίας εδώ!

Δραστηριότητα 6η: Παιχνίδι μνήμης με αυγά!

Τώρα πρέπει να συγκεντρωθείς και που είναι κάθε αυγό να βρεις!

 

Δραστηριότητα 7η: Κρυμμένες λέξεις πού θα βρω; Θα σου δείξω στο λεπτό!

Τα γράμματα μπερδεύτηκαν και έγιναν σαλάτα! Πάμε να βρούμε μέσα τους τις λεξούλες του Πάσχα;

Δραστηριότητα 8η: Μεγάλωσα κι εγώ παιδιά και βάφω μόνο μου αυγά!

Τώρα που μεγάλωσες, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς πια να κάνεις μόνο σου! Φέτος ήρθε η ώρα να βάψεις τα πιο ξεχωριστά αυγά!
Κάθε χρόνο, από τα πολύ παλιά χρόνια, τη Μεγάλη Πέμπτη οι άνθρωποι βάφουν κόκκινα αυγά. Τα αυγά συμβολίζουν τον τάφο του Χριστού, ο οποίος ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το αυγό μέσα στο τσόφλι του. Το πρώτο αυγό λέγεται ότι ανήκει στην Παναγίτσα και δεν το τσουγκρίζουμε ποτέ! Παλιότερα, οι αγρότες το έριχναν στα χωράφια, για να τους «χαρίσει» μεγάλη σοδειά, δηλαδή πολλούς καρπούς στα φυτά τους! Άλλοι, το τοποθετούσαν στο εικονοστάσι, δίπλα στην εικόνα της Παναγίας. Την Κυριακή του Πάσχα ο καθένας μας θα πάρει ένα αυγό και θα τσουγκρίσουμε μεταξύ μας! Ποιος θα είναι ο νικητής;

Θα χρειαστείς

  • Όσα αυγά θέλεις, κατά προτίμηση με άσπρο τσόφλι
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • Άδεια ποτήρια (προτίμησε πλαστικά)
  • Νερό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου
  • Λευκό ξίδι
  • Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
  • Ένα κουταλάκι για κάθε ποτήρι

Πες στη μαμά να σου αγοράσει αυγά (καλύτερα με άσπρο τσόφλι) και να τα βράσει. Πάρε άδεια πλαστικά ποτήρια και βάλε νεράκι μέχρι τη μέση. Σε κάθε ποτήρι, ρίξε ένα μπουκαλάκι χρώμα ζαχαροπλαστικής (π.χ. κόκκινο, μπλε, κίτρινο) ή μπέρδεψέ τα, για να βγάλεις δικά σου χρώματα (π.χ. ρίχνοντας κόκκινο και μπλε, θα δημιουργήσεις μωβ, ενώ μπερδεύοντας κίτρινο με μπλε, θα έχεις πράσινο χρώμα!). Ρίξε σε κάθε ποτηράκι ελάχιστο ξύδι. Στρώσε στον πάγκο της κουζίνας λίγο χαρτί αντικολλητικό, για να ακουμπήσεις επάνω τα αυγά. Σε κάθε ποτηράκι βάλε ένα αυγό κάθε φορά. Άφησέ το για λίγο, ώστε να βαφτεί καλά. Όταν είναι πια στο χρώμα που το θες, βγάλτο προσεκτικά με ένα κουτάλι και ακούμπησέ το επάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Άφησέ το για κάποιες ώρες να στεγνώσει. Προσοχή! Μην το πιάσεις με τα χεράκια σου όσο είναι ακόμη υγρό, γιατί θα λερωθείς και θα χαλάσει το χρώμα του αυγού.

Και του χρόνου!!!

Δραστηριότητα 9η: Αυγό που ανοιγοκλείνει!

Θέλεις να φτιάξεις μία αστεία κατασκευή;
Θα χρειαστείς:

  • Λεπτό χαρτόνι χρωματιστό ή χαρτί
  • Ένα ξύλινο μανταλάκι
  • Ένα χαρτί Α4
  • Κόλλα
  • Ψαλίδι
  • Στυλό ή λεπτό μαρκαδόρο σε χρώμα μαύρο και κόκκινο

Πες στη μαμά σου να σου εκτυπώσει σε λευκό χαρτί αυτό! Κόψε με προσοχή τα κομμάτια. Χρησιμοποίησε το αυγό σα στένσιλ, για να το σχεδιάσεις σε κάποιο χρωματιστό χαρτόνι και κόψε το επάνω στο περίγραμμα. Στο κίτρινο κομμάτι, φτιάξε με το μαύρο μαρκαδόρο ματάκια και με τον κόκκινο φτιάξε στόμα.
Βάλε λίγη κόλλα στο μανταλάκι και κόλλα το αυγό, με τον τρόπο που βλέπεις στο βίντεο. Από την πίσω του πλευρά, κόλλα το «κοτοπουλάκι». Έτοιμη η κατασκευή σου! Καλή διασκέδαση!

Μπορείς να δεις την κατασκευή εδώ:

Peek-a-boo Clothespin Eggs

*Οι παραπάνω δραστηριότητες δημιουργήθηκαν από τις εκπαιδευτικούς Πηνελόπη Κερασοβίτη, Ειρήνη Μπάνου και Μαρία Περίκου

Leave a Reply