Λ όπως Λουλούδια!

Μοσχοβόλησε Άνοιξη! Φρέζιες, ζουμπούλια, μαργαρίτες κι άλλα πολύχρωμα και μυρωδάτα λουλουδάκια γαργαλάνε τις μυτούλες μας! Πώς όμως δημιουργούνται τα λουλούδια;

Δραστηριότητα 1η: Η ζωή των λουλουδιών

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πώς δημιουργείται το λουλούδι κι από ποια μέρη αποτελείται!

Δραστηριότητα 2η: Ο κύκλος των φυτών και Η επικονίαση

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο σε γρήγορη κίνηση με το πώς ένα σποράκι μεταμορφώνεται σε ηλιοτρόπιο!

Υπέροχες εικόνες από το πώς διάφορα έντομα συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των λουλουδιών!

Δραστηριότητα 3η: Παιχνίδι εγγραμματισμού με εικόνες μοτίβα

Η παρακάτω δραστηριότητα βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν τις διαφορετικές χρήσεις των φωνημάτων. Έτσι, ακολουθώντας το μοτίβο εικόνων που τους δίνεται, δημιουργούν με το αρχικό γράμμα κάθε λεξούλας, μία καινούρια λέξη! Πάμε να παίξουμε;

Δραστηριότητα 4η: Τα λουλούδια των ζωγράφων

Λουλούδια λευκά, λουλούδια κόκκινα, μωβ, πορτοκαλιά… Πώς ζωγραφίζουν άραγε τα λουλούδια οι μεγάλοι ζωγράφοι; Παρατηρούμε τους πίνακες και ψηφίζουμε αυτόν που μας αρέσει περισσότερο!

https://mymodernmet.com/famous-flower-paintings/

Δραστηριότητα 5η: Απ’ το σποράκι στο φυτό

Παιχνίδι χρονικής ακολουθίας. Τοποθετήστε τις εικόνες στη σωστή σειρά, για να αποκαλυφθεί ο κύκλος ζωής των φυτών!

Δραστηριότητα 6η: Τυπώματα με λουλούδια

Στο σχολείο ήδη φτιάξαμε πίνακες ζωγραφικής με λουλούδια! Θέλετε να φτιάξετε και στο σπίτι; Πάρτε ένα λευκό ή και χρωματιστό χαρτί ή λεπτό χαρτόνι. Σε ένα πλαστικό πιάτο, αδειάστε τέμπερα σε όσα χρώματα θέλετε. Πάρτε ένα μπουκάλι αναψυκτικού πλαστικό, από αυτά που το κάτω μέρος τους μοιάζει με λουλουδάκι (πχ κόλα, πορτοκαλάδα κλπ). Βουτήξτε το μπουκάλι με το κάτω μέρος του στην τέμπερα και στη συνέχεια ακουμπήστε το στο χαρτί/ χαρτόνι. Έτοιμο το λουλούδι! Προσθέστε όσα λουλούδια θέλετε, φύλλα, βλαστούς κλπ και ολοκληρώστε, τοποθετώντας στο πίσω μέρος τού πίνακα ένα κορδελάκι, ώστε να μπορείτε να το κρεμάσετε στον τοίχο!

Δραστηριότητα 7η: Τα λουλούδια της μικρής Άιντα

Ώρα για ένα υπέροχο παραμύθι! Τα λουλούδια της μικρής Άιντα, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!

Δραστηριότητα 8η: Το γράμμα Λλ

Και μιας και μιλήσαμε για λουλούδια, θέλετε να δούμε το τραγουδάκι για το γράμμα Λλ? Το λαχανιασμένο λεωφορείο!

Δραστηριότητα 9η: Εικόνες από Λλ

Μάντεψε τώρα εσύ σωστά, αρχίζουν από Λλ αυτά; Πατήστε επάνω στις εικόνες που το όνομά τους ξεκινάει από Λ

Δραστηριότητα 10η: Σχηματίζοντας το Λλ

Για να οδηγηθούν τα παιδιά στο να γράψουν ένα γραμματάκι, στην προσχολική ηλικία πρέπει πρώτα να το αντιληφθούν και να το βιώσουν με το σώμα τους. Σας δίνουμε λοιπόν τρεις διασκεδαστικούς τρόπους για να μάθουν το Λ, αλλά και όποιο άλλο γραμματάκι επιθυμείτε!

  1. Σε ένα πλαστικό πιατάκι ή δίσκο, βάλτε λίγη άμμο. Σχεδιάστε με το δείκτη του χεριού σας το γράμμα Λ, πρώτα το κεφαλαίο και σε δεύτερη φάση το μικρό. Ζητήστε από το παιδί να κάνει το ίδιο. Επειδή η άμμος αναδιαμορφώνεται, χωρίς να δίνει στα παιδιά τους αρνητικούς συνειρμούς της γόμας, μπορείτε να σβήσετε και να γράψετε το Λ όσες φορές θέλετε!
  2. Πάρτε πλαστελίνη και γεμίστε το τραπέζι σας με μικρά και μεγάλα Λ!
  3. Σχεδιάστε στο δάπεδο το γράμμα Λ, χρησιμοποιώντας χαρτοταινία. Πρώτα το κεφαλαίο κι έπειτα το πεζό. Ζητήστε από το παιδί να περπατήσει επάνω στη σχεδιασμένη αυτή διαδρομή, με όποιο τρόπο θέλει (μικρά βηματάκι ή – για τα πιο μεγάλα παιδάκια – ακόμη και με κουτσό!)

Δραστηριότητα 11η: Φύλλο εργασίας με το Λ

Κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας το φύλλο εργασίας, το εκτυπώνουμε και ζωγραφίζουμε πράγματα, ζωάκια κι ό,τι άλλο φανταστούμε που το όνομά τους αρχίζει από Λ!

https://files.4all.e-me.edu.gr/index.php/s/j3KDyjqZFKTIfi3

Καλή διασκέδαση!

*Οι παραπάνω δραστηριότητες δημιουργήθηκαν με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών Πηνελόπης Κερασοβίτη, Μαρίας Περίκου και Ειρήνης Μπάνου.

2 Comments on “Λ όπως Λουλούδια!

  1. Καλησπέρα κ. Μαρία.
    Μου άρεσε πολύ που είδα πως γίνονται τα λουλούδια. Τώρα που έμαθα, θα πω στη μαμά μου, να μου πάρει σποράκια, να φυτέψω κι εγώ το δικό μου λουλούδι.

    • Μπράβο Λεωνιδάκο μου! Να πάρετε σποράκια να τα φυτέψετε, να τα ποτίζετε και να τα φροντίζετε με αγάπη και να δεις που σύντομα θα σας ευχαριστήσουν, χαρίζοντάς σας τα πιο όμορφα λουλούδια!!!
      Σ’ αγαπάμε και μας λείπεις πολύ…

Leave a Reply