Θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1ο. Θεσμικό Όργανο

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να  θεσπίζει τη νομοθεσία της ΕΕ και συντονίζει τις πολιτικές της. Αποτελείται από τους  υπουργούς  κάθε χώρας της ΕΕ, ανάλογα με τον προς συζήτηση τομέα πολιτικής. Ιδρύθηκε το 1958  ως Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας στις Βρυξέλλες.

2ο. Θεσμικό Όργανο

Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  είναι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισσαβώνας στις 13 Δεκεμβρίου του 2007 και που τέθηκε σε ισχύ στις 1 Δεκεμβρίου του 2009, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το σύνολο του δικαιοδοτικού συστήματος της Ε.Ε. Τούτο αποτελείται από τρία δικαιοδοτικά όργανα: το καθεαυτό Δικαστήριο, το Γενικό Δικαστήριο και το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης.
3ο. Θεσμικό Όργανο
Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απώτερο σκοπό την προστασία των κοινοτικών συμφερόντων των κρατών μελών της Ένωσης.
 Η Επιτροπή προτείνει νέες ευρωπαϊκές νομοθετικές πράξεις, τις οποίες υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί συγχρόνως εκτελεστικό όργανο της Ένωσης, αρμόδιο για την εφαρμογή των κοινών πολιτικών και την εξασφάλιση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον οικονομικό προϋπολογισμό της.
(Θάνος Αργύρης, Ντισλή Τόνια, Δανιλούλης Αντώνης)

Leave a Reply