ΕΡΓΑΣΙΑ 5-Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Χριστός Ανέστη παιδιά!

Πάσχα γιορτάσαμε πριν λίγες μέρες υπό τις συνθήκες του εγκλεισμού. Δεν μπορέσαμε να πάμε στις εκκλησίες να ψάλουμε το Χριστός Ανέστη και να ζήσουμε από κοντά τα μεγάλα και σπουδαία γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος. Να είμαστε καλά να τα κάνουμε αυτά του χρόνου.

Ο Χριστός μας μετά από τη σύλληψή του στον κήπο της Γεθσημανή, οδηγήθηκε στους Αρχιερείς των Εβραίων και μετά στον Πόντιο Πιλάτο το Ρωμαίο ηγεμόνα για να ανακριθεί. Ο Πιλάτος δεν έβρισκε κάποια αιτία κακού πάνω του, αλλά για να μη δυσαρεστήσει τους Εβραίους διέταξε να τον μαστιγώσουν. Σαν μια ύστατη προσπάθεια να τον ελευθερώσει, ζήτησε από τους Εβραίους να διαλέξουν ποιον θέλουν να ελευθερώσει, τον Βαρραβά ή τον Χριστό. Ο Βαρραβάς ήταν ληστής και φονιάς! Προς έκπληξή του διάλεξαν το Βαρραβά, ενώ τον Ιησού απαίτησαν να σταυρώσει οπωσδήποτε!...Μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο οδήγησε τον Ιησού στο μαρτύριο και το Σταυρικό θάνατο. Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε, όπως  λένε οι Γραφές.

η Αποκαθήλωση του Ιησού

Μετά το θάνατό του  πήγε στον Άδη και την τρίτη ημέρα, ξημερώματα Κυριακής, αναστήθηκε. Ο τρόπος που αναστήθηκε παραμένει άγνωστος, γιατί την ώρα της Ανάστασης οι στρατιώτες που τον φύλαγαν κοιμόντουσαν ή δεν πήραν καν είδηση. Το πρωί που ήρθαν οι γυναίκες οι Μυροφόρες κουβαλώντας το μύρο για να τον αλείψουν, όπως συνήθιζαν τότε στους νεκρούς, είδαν άδειο το μνήμα και την πέτρα που έκλεινε την είσοδο πεσμένη κάτω...ο Χριστός ήταν άφαντος!

η Ανάσταση του Χριστού όπως εικονίζεται στην Ορθόδοξη τέχνη

Δείτε τώρα μια μικρή περιγραφή από τα γεγονότα του Πάθους, της Σταύρωσης και της Ανάστασης σε μια πολύ καλή ερμηνεία.

https://www.youtube.com/watch?v=lCf-DhI2B-Y

Και τώρα απαντήστε στα παρακάτω:

 

 

 

ΕΡΓΑΣΙΑ 4-ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γεια σας παιδιά

Επίκαιρο το θέμα της σημερινής εργασίας. Ο κορωνοϊός. Το βάσανο όλου του κόσμου!

Τι είνια στ` αλήθεια αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι, ορατό μετά βίας μόνο με πολύ ισχυρά ηλεκτρονικά μικροσκόπια;

Δεν είναι παρά ένα μόριο πρωτεΐνης σε ένα περίβλημα σφαιρικό, λιπώδους προέλευσης, που "στολίζεται" από δεκάδες προεξοχές που αν τις δεις από μακριά, μοιάζουν με ένα στεφάνι κορώνας, εξ ου και το όνομά,του. Να μερικές εικόνες αλλά και αληθινές φωτογραφίες από το μικροσκόπιο.

 Τι είναι οι κορονοϊοί;

Οι κορονοϊοί είναι μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό -βρογχίτιδα ή πνευμονία-, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους: στο μικροσκόπιο θυμίζουν κορώνα.

               

(αναπαραστάσεις κορωνοίού με βάση πραγματικές φωτογραφίες)

 

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο να δείτε πώς ο ιός εισέρχεται μέσα στο κύτταρο και τι ζημιά προκαλεί:

 

https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/11/science/how-coronavirus-hijacks-your-cells.html

 

Ο ιός με τις προεξοχές που έχει ακουμπά στο κύτταρο (κυρίως του πνεύμονα) και πιάνεται στους κυτταρικούς υποδοχείς τους οποίους "ξεγελά" και ξεκλειδώνει την είσοδό του στο κύτταρο. Μπαίνοντας μέσα, διαχέει το περιεχόμενό του και αλλάζει τον γενετικό κώδικα του κυττάρου αναγκάζοντάς το να παράγει εκατοντάδες αντίγραφα του ιού. Οι νεοι ιοί βγαίνουν από το κύτταρο που έχουν ήδη απομυζήσει από τα υλικά του και οδηγείται μοιραία στο θάνατο. Διαχέονται στους πνεύμονες  και μπαίνει ο καθένας σε ένα νέο κύτταρο που με τη σειρά τους θα το μολύνουν και στη συνέχεια θα νεκρώσουν. Ο πολλαπλασιασμός των ιών γίνεται με ασύλληπτους ρυθμούς. Το αποτέλεσμα στις πολύ βαριές περιπτώσεις νόσου είναι ο θάνατος λόγω της εξόντωσης των υγιών κυττάρων του πνεύμονα. Στις ελαφρές περιπτώσεις ο άρρωστος αναρρώνει και τα κύτταρα του πνεύμονα ξαναγεννιούνται.

 

Πώς φτάσαμε ως εδώ;;;

Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό  το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Λέγεται ότι ανιχνεύτηκε πρώτα σε νυχτερίδες και φίδια και μεταφέρθηκε στον άνθρωπο από κατανάλωση αυτών των ζώων.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την υπαίθρια αγορά νεκρών και ζωντανών ζώων στην πόλη Wuhan της Κίνας

 

 

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας.

Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV).

Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019–nCoV.

Μεταφράζεται "2019-new corona virus".

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

Καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

Πνευμονία, Δυσκολία στην αναπνοή

Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Επομένως:

  1. Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
  2. Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
  3. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
  4. Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  5. «Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν, αλλά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά», δήλωσε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Τζάστιν Λέσλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Ένα site που μας δείχνει κάθε στιγμή πώς εξελίσσεται ο κορωνοϊός παγκοσμίως είναι αυτό που ακολουθεί:

παγκοσμια εξαπλωση του κορωνοϊου

Αρκετά νομίζω είπαμε....

Ακολουθούν διάφορα καλούδια με το θέμα που αναπτύξαμε, έτσι για χαλάρωση....

ΕΡΓΑΣΙΑ 3-ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Γεια σας παιδιά

Πώς πάνε τα κουράγια; Αντέχουμε τον εγκλεισμό;;

Έχετε ακούσει για τα ρεύματα της θάλασσας; Ή αλλιώς τα θαλάσσια ρεύματα; Είμαι σίγουρος πως όταν κολυμπάτε στη θάλασσα κάποιες φορές θα έχετε νιώσει ένα κρύο ρεύμα νερού να "ξυρίζει" τα ποδαράκια σας

Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα θαλάσσιο ψυχρό ρεύμα μικρής εμβέλειας, ίσα ίσα κάτω από τα πόδια μας.

Σωστά μαντέψατε ότι το θαλάσσιο ρεύμα είναι μια μετακίνηση μάζας νερού προς μια κατεύθυνση. Αν είναι στην επιφάνεια λέγεται επιφανειακό θαλάσσιο ρεύμα, αν όμως είναι στο βάθος της θάλασσας, τότε λέγεται βαθύ θαλάσσιο ρεύμα.

Υπάρχουν πολλές αιτίες δημιουργίας θαλάσσιων ρευμάτων. Η παλίρροια, η διαφορά πυκνότητας μεταξύ των θαλασσίων μαζών, ο άνεμος κλπ. Η σπουδαιότερη όμως  αιτία που προκαλεί και τα δύο είδη ρευμάτων είναι η εξής: Η διαφορά θερμοκρασίας του νερού με τον πυθμένα. Και γιατί, παρακαλώ,  ο πυθμένας να έχει άλλη θερμοκρασία; Μα φυσικά, όπως ίσως έχουμε ακούσει, ο στερεός φλοιός της γης "επιπλέει" ουσιαστικά πάνω σε ένα ρευστό υπόβαθρο που λέγεται μανδύας. Η θερμοκρασία του μανδύα πολλές φορές είναι υπερβολικά μεγάλη και αυτό δημιουργεί τάσεις εξόδου μιας ρευστής μάζας υλικού που λέγεται μάγμα. Η πίεση που ασκεί στο λεπτό φλοιό του πυθμένα πολλές φορές είναι τόσο μεγάλη που καταφέρνει και τρυπά τον πυθμένα και βγαίνει μέσα στο νερό δημιουργώντας υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Τις περισσότερες φορές δεν βγαίνει προς τα έξω, πιέζει όμως πολύ τη φλούδα του πυθμένα και ανεβάζει πολύ τη θερμοκρασία τοπικά.Έτσι το νερό που ακουμπά κάτω θερμαίνεται και ανεβαίνει προς τα πάνω. Φυσικά αυτόματα ενεργοποιείται η διεργασία της κίνησης του επιφανειακού νερού προς τα κάτω σε μια ευρύτερη περιοχή. Να λοιπό πως δικαιολογούνται τα επιφανειακά και τα βαθιά θαλάσσια ρεύματα. Πολύ κατατοπιστικό είναι και το βίντεο που ακολουθεί:

γεωμαγειρεματα-εξηγηση θαλασσιων ρευματων

Αν θέλουμε να έχουμε μια αφ` υψηλού εικόνα για το πλήθος των θαλασσίων ρευμάτων στον πλανήτη, πολύ κατατοπιστικό είναι και το βίντεο που ακολουθεί:

θαλασσια ρευματα στον πλανητη

Επίσης και η παρακάτω εικόνες:

θαλασσια ρευματα απο ψηλα

 

θερμα και ψυχρα ωκεανια ρευματα

 

χρωμικη απεικονιση θερμων και ψυχρων θαλασσιων μαζων

 

 

Συνήθως στους μεγάλους ωκεανούς έχουμε κάποια ρεύματα που είναι σταθερά και με προβλεπόμενη κίνηση. Για παράδειγμα το ρεύμα του κόλπου του Μεξικού, το Golf Stream όπως λέγεται,που καθιστά τη βορειοδυτική Ευρώπη και ιδίως τη Βρετανία πολύ θερμότερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Γης που βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Μία άλλη, αντίθετη περίπτωση είναι η Λίμα του Περού, όπου το κλίμα είναι δροσερότερο (υποτροπικό) από αυτό της τροπικής ζώνης στην οποία βρίσκεται, εξαιτίας της επιδράσεως του ρεύματος του Hubolt.   Tα ωκεάνια ρεύματα διατρέχουν μεγάλες αποστάσεις και συνολικά δημιουργούν την παγκόσμια θερμική κυκλοφορία, που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο κλίμα πολλών περιοχών της γης.

Τώρα να ρωτήσω...υπάρχει κάποιο πρακτικό όφελος από την ύπαρξη αυτών των ρευμάτων;;

Φυσικά. Να τα αριθμήσουμε:

1. Η γνώση των επιφανειακών θαλάσσιων ρευμάτων είναι απαραίτητη για τη μείωση του κόστους των θαλασσίων μεταφορών, αφού το ταξίδι μέσα τους μειώνει το κόστος καυσίμου. Κατά την εποχή των ιστιοφόρων πλοίων, η γνώση αυτή ήταν ακόμα σημαντικότερη. Παράδειγμα είναι το ρεύμα Αγκούλας, που απέτρεπε επί μακρόν τους Πορτογάλους εξερευνητές να φθάσουν στην Ινδία. Στην εποχή μας, όσοι θέλουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου με ιστιοφόρο χρησιμοποιούν επίσης τα επιφανειακά θαλάσσια ρεύματα για να αναπτύξουν και να διατηρήσουν ταχύτητα. Τα θαλάσσια ρεύματα είναι επίσης πολύ σημαντικά στη διάδοση πολλών θαλάσσιων μορφών ζωής, όπως του ευρωπαϊκού χελιού.

2. Τα θαλάσσια ρεύματα είναι σημαντικά γιατί  επηρεάζουν  τις θερμοκρασίες και το κλίμα  σε όλο τον κόσμο. Π.χ. το ωκεάνιο ρεύμα που φέρνει θερμά νερά από τον βόρειο τροπικό Ατλαντικό στη βορειοδυτική Ευρώπη εμποδίζει τον σχηματισμό πάγου στις ακτές, που θα εμπόδιζε τα πλοία να προσεγγίζουν και να φεύγουν από τα λιμάνια.

3. Τα ψυχρά ωκεάνια ρεύματα που ρέουν από τις πολικές περιοχές μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες πλαγκτού  που είναι χρήσιμες για την επιβίωση αρκετών θαλάσσιων ειδών , από τα οποία τρέφονται τα μεγαλύτερα ψάρια. Για τον λόγο αυτό άφθονοι πληθυσμοί ψαριών ζουν στην επικράτεια τέτοιων ρευμάτων.

4. Τα θαλάσσια ρεύματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρόμοια με τα υδροηλεκτρικά έργα.

Βέβαια υπάρχουν και κίνδυνοι από τα θαλάσσια ρεύματα!!! Ο πιο σημαντικός είναι αν εκεί που κολυμπούμε πέσουμε πάνω σε ένα θαλάσσιο ρεύμα που μας απομακρύνει από την ακτή....Για να προσεγγίσουμε και πάλι πίσω είναι ένας άθλος και απαιτεί να είμαστε πολύ γυμνασμένοι! Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και όχι τρέλες! Δείτε εδώ πρακτικές οδηγίες από ειδικούς...

κινδυνοι απο θαλασσιο ρευμα!

 

Λοιπόοοοον

Αφού πήραμε μια ιδέα για το τι ακριβώς είναι τα θαλάσσια ρεύματα ας ρίξουμε μια ματιά στις ερωτησούλες που ακολουθούν και περιμένω απαντήσεις:

1. Ποια η βασική αιτία δημιουργίας των θαλάσσιων ρευμάτων;

2. Επηρεάζεται και πώς το κλίμα κάποιων περιοχών της γης από τα θαλάσσια ρεύματα;

3. Είμαι θαλασσοπόρος με ιστιοφόρο της παλιάς εποχής και ταξιδεύω προς τις Ινδίες. Θα με εμποδίσει κάτι στη διαδρομή;

4. Γιατί μεγάλοι πληθυσμοί ψαριών ζουν στην επικράτεια θαλάσσιων ρευμάτων και ιδίως ψυχρών;

5. Καθώς κολυμπώ πέφτω σε ένα ισχυρό ρεύμα που με παρασύρει μακριά από την ακτή. Τι πρέπει να κάνω;

 

Καλή δουλειά και υπομονή

Δ. Καραμούζας

Δντης 4ου Δημοτικού Κατερίνης

ΕΡΓΑΣΙΑ 2-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

Γεια σας παιδιά

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα λογοτεχνικό κείμενο γραμμένο από ένα σπουδαίο Έλληνα λογοτέχνη και ζωγράφο, τον Φώτη Κόντογλου.

Έζησε στις αρχές του αιώνα μας. Γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας και μετά την καταστροφή ήλθε στην Ελλάδα όπου και διακρίθηκε

για το μεγάλο συγγραφικό του έργο αλλά και την τέχνη της ζωγραφικής και αγιογραφίας.

Α. Θα αρχίσουμε με ένα βίντεο από την ΕΡΤ για τη ζωή του Φώτη Κόντογλου που σας παρακαλώ να το δείτε και μετά να απαντήσετε στις δύο ερωτησούλες

που έχω παρακάτω...οι απαντήσεις υπάρχουν στο πρώτο μέρος της προβολής..

 

https://archive.ert.gr/8643/

 

Ερωτήσεις:

1. Ποιο το πραγματικό επίθετο του Φώτη Κόντογλου. Γιατί πήρε τελικά το επίθετο "Κόντογλου";

2. Είχε κάποιο έργο ζωγραφικής καμωμένο στα παιδικά του χρόνια; Πώς ονομαζόταν;

 

Λοιποοον

Β. Τώρα θα σας παραθέσω ένα ωραίο κείμενο του κυρ Φώτη, όπως τον λέγανε οι φίλου του, που έχει θέμα "οι πέτρες"

Αυτές οι ασήμαντες πέτρες γίνονται για τον συγγραφέα αιτία να γράψει τόσα ωραία πράγματα που συγκινούν την ψυχή μας.

οι πέτρες του Φώτη Κόντογλου

Διαβάστε το και γράψτε μια μικρή ιστορία, δικής σας έμπνευσης, που να έχει σχέση με μια βόλτα στην παραλία όπου, χρησιμοποιώντας

πολλές από τις εκφράσεις του συγγραφέα, να μιλάτε και σεις για τις πέτρες, τα βότσαλα και την...ιστορία τους. Γράψτε για τα χρώματά τους,

την ομορφιά τους, τη χρησιμότητά τους και ό,τι άλλο σας έρθει στο νου....θα σας βοηθήσει το κείμενο πολύ!!!

Βάλτε και καμιά επισυναπτόμενη φωτο από όμορφα βότσαλα ή όμορφες παραλίες...άντε να ξεφύγει λίγο το μυαλό μας από την κλεισούρα!!

 

Αυτά λοιπόν και περιμένω...

Δ. Καραμούζας

Δντης 4ου Δημοτικού Κατερίνης

 

ΕΡΓΑΣΙΑ 1-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΕΩΡΓΑΦΙΑΣ-ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Γεια σας παιδιά!

Πώς είστε; Είναι η πρώτη εργασία που θα κάνουμε στα πλαίσια του εγκλεισμού μας στο σπίτι...γίνεται

όμως για καλό σκοπό. Θα ασχοληθούμε με διαφορετικές δραστηριότητες πάσης φύσεως και είμαι σίγουρος ότι

θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Κατ` αρχάς θα ήθελα  να σας παρακαλέσω να έχετε όλοι σαν browser τον mozila Firefox.

Είναι εργαλείο, λίγο πιο αργός από το Chrome, αλλά με πολύ περισσότερες δυνατότητες...

Λοιπόοοον

Η αγαπημένη μας Γεωγραφία...σήμερα θα ασχοληθούμε με τα βουναλάκια!

Κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

παιχνιδια Γεωργαφιας που ξερετε

Βάλτε το ποντίκι στα ¨βουνά της Ελλάδας”, κλικ απάνω του και θα βγει το παράθυρο της αποθήκευσης. Πέστε ναι και μετά στο βελάκι (πάνω δεξιά του firefox που όταν ολοκληρωθεί το download θα γίνει μπλε) πατήστε και τρέξτε το αρχείο....θα δείτε αυτή την εικόνα που ξέρετε και από παλιά..

Ωραία.

Πατήστε πάνω στα βουνά για να δείτε που βρίσκεται το καθένα (κάτι λίγα θα θυμάστε)...παίξτε λίγο με την εφαρμογή και μετά θα κάνετε το εξής:

Η εικόνα που ακολουθεί (λευκός χάρτης της Ελλάδας)

σαν τη δίνω και σαν ξεχωριστό αρχείο εικόνας. Θα κάνετε πάνω της δεξί κλικ και θα την αποθηκεύσετε σαν εικόνα στην επιφάνεια εργασίας. Μετά  θα την ανοίξετε με δεξί κλικ "άνοιγμα με..." και θα επιλέξετε “ζωγραφική” των windows.

Στη συνέχεια, θα πάρετε ένα κυκλάκι από τα έτοιμα γεωμετρικά σχέδια και θα το τοποθετήσετε, πχ, στη θέση που είναι ο Όλυμπος.

Θα βάψετε το κυκλάκι κόκκινο με τη πινέλο γεμίσματος. Από πάνω πηγαίνοντας στην επιλογή Α θα γράψετε στο πλαίσιο που θα αναδυθεί τη λέξη “Όλυμπος”. Αυτό θα το κάνετε για όλα τα βουνά που θα γράψω παρακάτω.

Εννοείται κάθε βουνό με διαφορετικό χρώμα στο κυκλάκι!! Δέστε το παράδειγμα!

Έχουμε λοιπόν:

1.Γκιώνα

2. Άγραφα

3. Πάρνωνας

4. Παγγαίο

5. Βέρμιο

6. Σμόλικας

7. Κερκίνη

8. Πήλιο

9. Δίκτη

10. Μαίναλο

Όπως καταλάβατε η εργασία είναι ζωγραφικής φύσεως....για αρχή! Αφού τελειώσετε στείλτε μου το αρχείο εικόνας  να δω και να καμαρώσω! Δεν ξέρω εσείς, αλλά εμένα μου λείπετε..

Να περνάτε όσο μπορείτε καλά!

Δ. Καραμούζας

Δντης 4ου Δημοτικού Κατερίνης