English

Ευρώπη: Φυσική Γεωγραφία

Η Ευρώπη είναι η δεύτερη μικρότερη ήπειρος . Μόνο η Ωκεανία έχει λιγότερη ξηρά. Η Ευρώπη εκτείνεται από το νησιωτικό έθνος της Ισλανδίας στα δυτικά έως τα Ουράλια Όρη της Ρωσίας στα ανατολικά. Το βορειότερο σημείο της Ευρώπης είναι το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και φτάνει νότια μέχρι τα νησιά της Ελλάδας και της Μάλτας.

Η Ευρώπη μερικές φορές περιγράφεται ως χερσόνησος χερσονήσου. Η χερσόνησος είναι ένα κομμάτι γης που περιβάλλεται από νερό από τρεις πλευρές. Η Ευρώπη είναι μια χερσόνησος της ευρασιατικής υπερηπείρου και συνορεύει με τον Αρκτικό Ωκεανό στα βόρεια, τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά και τη Μεσόγειο, τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα στα νότια.

Οι κύριες χερσόνησοι της Ευρώπης είναι η Ιβηρική, η Ιταλική και η Βαλκανική, που βρίσκονται στη νότια Ευρώπη, και η Σκανδιναβία και η Γιουτλάνδη, που βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη. Η σύνδεση μεταξύ αυτών των χερσονήσου έχει κάνει την Ευρώπη κυρίαρχη οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική δύναμη σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία. Η φυσική γεωγραφία , το περιβάλλον και οι πόροι της Ευρώπης και η ανθρωπογεωγραφία μπορούν να εξεταστούν χωριστά. Η Ευρώπη μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες φυσικές περιοχές , που εκτείνονται από βορρά προς νότο: Δυτικά υψίπεδα, Βόρεια Ευρώπη , Κεντρικά υψίπεδα και Αλπικά Όρη. Δυτικά υψίπεδα Τα δυτικά υψίπεδα, γνωστά και ως βόρεια υψίπεδα, καμπυλώνουν τη δυτική άκρη της Ευρώπης και ορίζουν το φυσικό τοπίο της Σκανδιναβίας (Νορβηγία, Σουηδία και Δανία), Φινλανδία, Ισλανδία, Σκωτία, Ιρλανδία, περιοχή Βρετάνης της Γαλλίας, Ισπανία και Πορτογαλία. Τα δυτικά υψίπεδα ορίζονται από σκληρό, αρχαίο βράχο που διαμορφώθηκε από τους παγετώνες . Ο παγετώνας είναι η διαδικασία μετατροπής της γης από παγετώνες ή στρώματα πάγου . Καθώς οι παγετώνες υποχώρησαν από την περιοχή, άφησαν μια σειρά από ευδιάκριτα φυσικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων άφθονων ελών , λιμνών και φιόρδ . Το φιόρδ είναι μια μακρόστενη είσοδος της θάλασσας που περιβάλλεται από ψηλούς, απόκρημνους βράχους . Πολλά από τα φιόρδ της Ευρώπης βρίσκονται στην Ισλανδία και τη Σκανδιναβία. Βορειοευρωπαϊκή πεδιάδα Η πεδιάδα της Βόρειας Ευρώπης εκτείνεται από το νότιο Ηνωμένο Βασίλειο ανατολικά μέχρι τη Ρωσία. Περιλαμβάνει τμήματα της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Πολωνίας, των κρατών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) και της Λευκορωσίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Πεδιάδας βρίσκεται κάτω από 152 μέτρα (500 πόδια) σε υψόμετρο. Είναι το σπίτι πολλών πλωτών ποταμών , όπως ο Ρήνος, ο Βέζερ, ο Έλβας, ο Όντερ και η Βιστούλα. Το κλίμα υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία εποχιακών καλλιεργειών . Αυτά τα φυσικά χαρακτηριστικά επέτρεψαν την πρώιμη επικοινωνία , ταξίδια και αγροτική ανάπτυξη . Η βορειοευρωπαϊκή πεδιάδα παραμένει η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης.

Κεντρικά Όρη
Τα Κεντρικά Όρη εκτείνονται ανατολικά-δυτικά σε όλη την Κεντρική Ευρώπη και περιλαμβάνουν τη δυτική Γαλλία και το Βέλγιο, τη νότια Γερμανία, την Τσεχία και τμήματα της βόρειας Ελβετίας και της Αυστρίας.

Τα Κεντρικά Όρη είναι χαμηλότερα σε υψόμετρο και λιγότερο τραχιά από την περιοχή των Άλπεων και είναι πυκνά δασώδη. Σημαντικά υψίπεδα σε αυτήν την περιοχή περιλαμβάνουν το Massif Central και τα Vosges στη Γαλλία, τις Αρδέννες του Βελγίου, το Μέλανα Δρυμό και το Taunus στη Γερμανία και το Ore και το Sudeten στην Τσεχία. Αυτή η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη εκτός από τις κοιλάδες του Ρήνου, του Ρήνου, του Έλβα και του Δούναβη .

Alpine Mountains
Τα Alpine Mountains περιλαμβάνουν οροσειρές στις ιταλικές και βαλκανικές χερσονήσους, στη βόρεια Ισπανία και στη νότια Γαλλία. Η περιοχή περιλαμβάνει τα βουνά των Άλπεων, τα Πυρηναία, τα Απέννινα, τις Διναρικές Άλπεις, τα Βαλκάνια και τα Καρπάθια.

Υψηλά υψόμετρα, απόκρημνα οροπέδια και έδαφος με μεγάλη κλίση καθορίζουν την περιοχή. Η υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το όρος Elbrus στα 5.642 μέτρα (18.510 πόδια), βρίσκεται στα βουνά του Καυκάσου της Ρωσίας. Η περιοχή των Άλπεων περιλαμβάνει επίσης ενεργά ηφαίστεια , όπως η Αίτνα και ο Βεζούβιος στην Ιταλία.

Χλωρίδα και πανίδα
Όπως και οι φυσικές περιοχές της, οι φυτικές και ζωικές κοινότητες της Ευρώπης ακολουθούν έναν γενικό προσανατολισμό Βορρά-Νότου. Η τούνδρα , που βρίσκεται στην Ισλανδία και τις βόρειες περιοχές της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας, είναι μια άδενδρη περιοχή όπου αναπτύσσονται μικρά βρύα, λειχήνες και φτέρες. Τεράστια κοπάδια ταράνδων ( Rangifer tarandus ) τρέφονται με αυτά τα μικροσκοπικά φυτά.

Η τάιγκα , η οποία εκτείνεται σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, ακριβώς νότια της τούνδρας, αποτελείται από δάση κωνοφόρων , με δέντρα όπως πεύκο, έλατο και έλατο. Οι άλκες ( Alces alces ), η αρκούδα και η άλκη ( Cervus canadensis ) είναι εγγενείς στην ευρωπαϊκή τάιγκα.

Ακριβώς νότια της τάιγκα υπάρχει ένα μείγμα από κωνοφόρα και φυλλοβόλα δέντρα, όπως οξιά, τέφρα, λεύκα και ιτιά. Αν και αυτή η περιοχή παραμένει βαριά δασική, τα δάση της ηπείρου μειώθηκαν δραστικά ως αποτέλεσμα της έντονης αστικοποίησης σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Το έντονο εμπόριο εισήγαγε πολλά είδη, τα οποία συχνά ξεπερνούσαν τα αυτοφυή φυτά. Τα δάση και τα λιβάδια της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης έχουν εξημερωθεί σχεδόν πλήρως , με κυρίαρχες τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία .

Τέλος, μικρά, ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα, το νότιο άκρο της Ευρώπης. Τα δέντρα αναπτύσσονται επίσης σε αυτή τη νοτιότερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πεύκης Χαλεπίου ( Pinus halepensis ), του κυπαρισσιού και της βελανιδιάς ( Quercus suber ). Το μόνο πρωτεύον ιθαγενές στην Ευρώπη, ο μακάκος Barbary ( Macaca sylvanus ), κατοικεί σε αυτή τη λεκάνη της Μεσογείου. Μια μικρή ομάδα μακάκων Barbary ζει στο μικροσκοπικό νησί του Γιβραλτάρ, μεταξύ της Ισπανίας και της αφρικανικής χώρας του Μαρόκου.

Τα νερά που περιβάλλουν την Ευρώπη φιλοξενούν αρκετούς οργανισμούς, όπως ψάρια, φύκια , θαλάσσια θηλαστικά και καρκινοειδή . Το κρύο νερό που περιβάλλει τη βόρεια Βρετανία και τη Σκανδιναβία φιλοξενεί μοναδικά είδη κοραλλιών κρύου νερού . Όλα τα μεγάλα υδάτινα σώματα στην Ευρώπη αλιεύονται εδώ και αιώνες. Σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας, τα νερά έχουν υπεραλιευθεί . Περίπου το ένα τέταρτο των θαλάσσιων θηλαστικών απειλείται.

Σήμερα, περίπου το 15 τοις εκατό των ζωικών ειδών της Ευρώπης απειλούνται ή κινδυνεύουν , κυρίως από την απώλεια οικοτόπων , τη ρύπανση , την υπερεκμετάλλευση και τον ανταγωνισμό από χωροκατακτητικά είδη . Ο ευρωπαϊκός βίσονας ( Bison bonasus), το βαρύτερο ζώο της ξηράς στην ήπειρο, είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη.

Ξεκινώντας από τον 20ο αιώνα, πολλές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις ( ΜΚΟ ) έχουν εργαστεί για να αποκαταστήσουν μέρος της πλούσιας βιοποικιλότητας της Ευρώπης . Η θέσπιση ορίων αλιείας, η προστασία των απειλούμενων οικοτόπων και η ενθάρρυνση των βιώσιμων καταναλωτικών συνηθειών είναι ορισμένες προσπάθειες που υποστηρίζονται από τους Ευρωπαίους οικολόγους .

Γρήγορο Γεγονός

Πυκνότητα πληθυσμού
188 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο

Γρήγορο Γεγονός

Όρος Έλμπρους με το υψηλότερο υψόμετρο
Ρωσία (5.642 μέτρα/18.510 πόδια)

Γρήγορο Γεγονός

Η Ισλανδία που παράγεται περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας
(99,9%: υδροηλεκτρική ενέργεια, γεωθερμία)

Γρήγορο Γεγονός

Η μεγαλύτερη αστική περιοχή
Μόσχα, Ρωσία (16,2 εκατομμύρια άνθρωποι)

Γρήγορο Γεγονός

Η μεγαλύτερη λεκάνη απορροής
του ποταμού Βόλγα (1,38 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα/532.821 τετραγωνικά μίλια)

Ευρώπη: Ανθρωπογεωγραφία

Η Ευρώπη είναι η δεύτερη μικρότερη ήπειρος . Το όνομα Ευρώπη , ή Ευρώπη , πιστεύεται ότι είναι ελληνικής προέλευσης, καθώς είναι το όνομα μιας πριγκίπισσας στην ελληνική μυθολογία . Το όνομα Ευρώπη μπορεί επίσης να προέρχεται από το συνδυασμό των ελληνικών ριζών eur - (πλατύς) και - op (βλέπω) για να σχηματίσει τη φράση "ευρεία ματιά". Η Ευρώπη συχνά περιγράφεται ως « χερσόνησος χερσονήσου » . Η χερσόνησος είναι ένα κομμάτι γης που περιβάλλεται από νερό από τρεις πλευρές. Η Ευρώπη είναι μια χερσόνησος της ευρασιατικής υπερηπείρου και συνορεύει με τον Αρκτικό Ωκεανό στα βόρεια, τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά και τη Μεσόγειο, τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα στα νότια. Οι κύριες χερσόνησοι της Ευρώπης είναι η Ιβηρική, η Ιταλική και η Βαλκανική, που βρίσκονται στη νότια Ευρώπη , και η Σκανδιναβία και η Γιουτλάνδη, που βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη . Η σύνδεση μεταξύ αυτών των χερσονήσου έχει κάνει την Ευρώπη κυρίαρχη οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική δύναμη σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία. Η φυσική γεωγραφία , το περιβάλλον και οι πόροι της Ευρώπης και η ανθρωπογεωγραφία μπορούν να εξεταστούν χωριστά. Σήμερα, η Ευρώπη φιλοξενεί πολίτες της Αλβανίας, της Ανδόρας, της Αυστρίας, της Λευκορωσίας, του Βελγίου, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας , Ιταλία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μακεδονία, Μάλτα, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία) και Βατικανό Πόλη.

Πολιτιστική Γεωγραφία Η Ευρώπη έχει μακρά ιστορία ανθρώπινης ανάπτυξης και θεωρείται η γενέτειρα του Δυτικού Πολιτισμού . Σήμερα, αυτός ο πολιτιστικός πλούτος χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και εξάγεται στον υπόλοιπο κόσμο ως ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία της ηπείρου .

Ιστορικοί πολιτισμοί 

Οι αυτόχθονες πολιτισμοί διαμόρφωσαν και διαμορφώθηκαν από την ποικίλη γεωγραφία της Ευρώπης . Φυσικά χαρακτηριστικά, φαινόμενα που σχετίζονται με τον καιρό, και οι τοπικοί πόροι είχαν βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι ιστορικοί ευρωπαϊκοί πολιτισμοί ευημερούσαν , αλληλεπιδρούσαν και πίστευαν ότι ο κόσμος τους λειτουργούσε.

Η γεωγραφία και το κλίμα της περιοχής της Μεσογείου, για παράδειγμα, επηρέασαν άμεσα την ελληνική μυθολογία . Οι περισσότεροι Έλληνες θεοί και θεές είναι αναπαραστάσεις των ενεργών φυσικών στοιχείων που συνέθεταν το τοπικό τοπίο. Τα ηφαίστεια της Λήμνου, ένα νησί της Μεσογείου, και το όρος Αίτνα, στο νησί της Σικελίας, πιστεύεται ότι ήταν τα σφυρηλάτηση του Ηφαίστου, του Έλληνα θεού της φωτιάς. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν επίσης ότι οι βασιλείς θεοί φυλάκιζαν μικρότερους θεούς κάτω από τα ηφαίστεια. Έτσι, η βίαιη φύση ενός ηφαιστείου προήλθε από το έργο του Ηφαίστου και την οργή των φυλακισμένων θεών.

Η σύνδεση των αρχαίων Ελλήνων με τη θάλασσα επηρέασε επίσης βαθιά τις μυθολογικές τους πεποιθήσεις. Οι πολλοί σεισμοί της Ελλάδας και τα τσουνάμι που προκάλεσαν, συνδέθηκαν με τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα, γνωστό ως «Τονισμός της Γης». Λατρείες και ναοί με επίκεντρο τον Ποσειδώνα χτίστηκαν σε όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο ως μέσο κατευνασμού του θεού.

Καθώς το θαλάσσιο εμπόριο και η εξερεύνηση αναπτύχθηκαν στην περιοχή, οι άνεμοι και τα ρεύματα που συνδέονται με τον Ποσειδώνα έγιναν σημαντικά στην ελληνική μυθολογία . Οι θεοί μπορούσαν να ανταμείβουν και να τιμωρούν ταξιδιώτες και εμπόρους με ευνοϊκές ή δυσμενείς συνθήκες στη θάλασσα. Αυτό είναι το κύριο θέμα της Οδύσσειας , ενός επικού ποιήματος που έγραψε ο Όμηρος, στο οποίο αυτά τα βασικά στοιχεία της θάλασσας βοηθούν και πληγώνουν τον ήρωα.

Σύγχρονοι Πολιτισμοί 

Η πλούσια και ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης συνεχίζει να ακμάζει σήμερα. Με έναν τόσο μεγάλο αριθμό εθνικοτήτων συμπιεσμένων σε μια τόσο μικρή περιοχή, η Ευρώπη υποστηρίζει σθεναρά τις ατομικές πολιτιστικές ταυτότητες και προϊόντα. Το πρόγραμμα Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης , που ξεκίνησε το 1985, έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά και υψηλού προφίλ πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης . Οι στόχοι του προγράμματος είναι τοπικοί, περιφερειακοί και παγκόσμιοι. Το πρόγραμμα υπογραμμίζει την πλούσια πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης , γιορτάζει τους πολιτιστικούς της δεσμούς και φέρνει κοντά ανθρώπους διαφορετικών ευρωπαϊκών καταβολών.

Η Ευρώπη ενισχύει επίσης τους δεσμούς μεταξύ των διαφορετικών λαών και πολιτισμών της υποστηρίζοντας την πολύγλωσση εκπαίδευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 23 επίσημες γλώσσες και η ήπειρος έχει περισσότερες από 60 αυτόχθονες γλώσσες. Οι ακμάζουσες κοινότητες μεταναστών φέρνουν νέες γλώσσες στην ήπειρο , συμπεριλαμβανομένων των αραβικών, χίντι και μανδαρινικών. Μια ευρωπαϊκή μελέτη του 2006 έδειξε ότι το 53 τοις εκατό των ερωτηθέντων μπορούσε να μιλήσει μια δεύτερη γλώσσα, ενώ το 28 τοις εκατό μπορούσε να μιλήσει δύο ξένες γλώσσες . Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μόνο το 8 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεώρησαν ασήμαντη την εκμάθηση γλωσσών.

Πολιτική Γεωγραφία

Η μακρά ιστορία και η οικονομική πρόοδος της Ευρώπης έχουν διαμορφωθεί από την πολιτική γεωγραφία της . Η πολιτική γεωγραφία είναι οι εσωτερικές και εξωτερικές σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων , πολιτών και εδαφών. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι , στην πραγματικότητα, διαμόρφωσαν παγκόσμιες ιδέες για την ιθαγένεια και την κυβέρνηση . Αυτές οι ιδέες έχουν δοκιμαστεί σε περιόδους ειρήνης και στρατιωτικών συγκρούσεων και συνεχίζουν να επαναπροσδιορίζονται σήμερα.

Ιστορικά ζητήματα 

Ο Α' Παγκόσμιος και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασαν δραματικά την πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης . Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) άφησε πίσω του περίπου 16 εκατομμύρια νεκρούς. Οι Κεντρικές Δυνάμεις (με επικεφαλής τη Γερμανική Αυτοκρατορία, την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία) έπεσαν στις δυνάμεις των Συμμαχικών Δυνάμεων (με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Ρωσική Αυτοκρατορία). Μέχρι το τέλος του πολέμου, η Αυστροουγγρική και η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρευσαν και διασπάστηκαν σε δώδεκα ξεχωριστά έθνη. Τα σύνορα μεταξύ υπαρχόντων εθνών, όπως η Πολωνία και η Ρωσία, επανασχεδιάστηκαν πλήρως.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος (1939-1945) άφησε περίπου 43 εκατομμύρια Ευρωπαίους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6 εκατομμυρίων που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα . Το Ολοκαύτωμα ήταν η μαζική δολοφονία Εβραίων υπό το ναζιστικό καθεστώς. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε επίσης περισσότερους από 40 εκατομμύρια πρόσφυγες , συνέβαλε στην ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών αποικιών σε όλο τον κόσμο και κατέστρεψε τις αστικές υποδομές πολλών ευρωπαϊκών πόλεων.

Ως αποτέλεσμα της καταστροφής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ηγεσία της Δυτικής Ευρώπης στην παγκόσμια πολιτική μειώθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να ηγούνται του δυτικού κόσμου, ενώ η Σοβιετική Ένωση , με πρωτεύουσα την ανατολικοευρωπαϊκή πόλη της Μόσχας, στη Ρωσία, ηγήθηκε του λεγόμενου Ανατολικού Μπλοκ. Η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, με μια οικονομία ελεύθερης αγοράς , και της Σοβιετικής Ένωσης , με μια κομμουνιστική οικονομία , ήταν γνωστή ως Ψυχρός Πόλεμος.

Το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» αντιπροσωπεύει την πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το Σιδηρούν Παραπέτασμα ήταν ένα ιδεολογικό όριο που χώριζε την Ευρώπη σε δύο μπλοκ - δυτικές χώρες επηρεασμένες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανατολικές χώρες επηρεασμένες από τη Σοβιετική Ένωση . Διεθνείς οικονομικοί και στρατιωτικοί οργανισμοί αναπτύχθηκαν εκατέρωθεν του Σιδηρού Παραπετάσματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση δημιούργησαν τεράστια πυρηνικά οπλοστάσια , με πολλούς πυραύλους που στοχεύουν στόχους σε όλη την Ευρώπη .

Σύγχρονα Θέματα

Η Ευρώπη ορίζεται πλέον ευρέως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ενός οικονομικού και πολιτικού φορέα που δημιουργήθηκε επίσημα από την Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993. Η ΕΕ εργάζεται για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης δομής για τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές , στρατιωτικές και οικονομικές πολιτικές των κρατών μελών της.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από 27 κράτη μέλη, με νέα μέλη να προέρχονται κυρίως από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη . Η οικονομική και διπλωματική επιτυχία της ΕΕ οδήγησε στην ταχεία ανάπτυξή της σε ολόκληρη την ήπειρο .

Το ευρώ είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο. Το ευρώ είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές νόμισμα (πίσω από το αμερικανικό δολάριο) και χρησιμοποιείται καθημερινά από περισσότερους από 320 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα έθνη που χρησιμοποιούν το ευρώ ως μονάδα νομίσματος ονομάζονται « ευρωζώνη ».

Η ηγεσία της ΕΕ, χωρισμένη μεταξύ διαφορετικών κλάδων και θεσμών, είναι ένα λειτουργικό μοντέλο διεθνούς συνεργασίας. Η ΕΕ δέχεται λίγους υποψηφίους: τα κράτη μέλη πρέπει να διατηρήσουν μια σταθερή, δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης , μια οικονομία ελεύθερης αγοράς και δέσμευση στο κράτος δικαίου.

Μελλοντικά Θέματα

Ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ευρώπης είναι οι προσπάθειές της να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής . Η Ευρώπη θεωρείται συχνά ως παγκόσμιος ηγέτης στις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και νομοθεσία . Μια μελέτη που ολοκληρώθηκε από το Ινστιτούτο Πληθυσμού και Ανάπτυξης του Βερολίνου διαπίστωσε ότι η Σκανδιναβία , το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η δυτική Γερμανία, η Ελβετία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Γαλλία έχουν τις καλύτερες προοπτικές υποστήριξης οικονομικά επιτυχημένων οικονομιών.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως αυτές της ανατολικής και νότιας Ευρώπης , αναμένεται να υποστούν τη χειρότερη από την τάση ερήμωσης του πληθυσμού. Μεταξύ των προβληματικών οικονομιών που ενδέχεται να υποφέρουν από τα όρια εκπομπών άνθρακα είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Μολδαβία.

Έτσι, φαίνεται ότι οι ιστορικές ανισότητες της Ευρώπης μεταξύ Βορρά και Νότου, Δύσης και Ανατολής θα συνεχίσουν να διευρύνονται στο μέλλον. Η θέσπιση περιφερειακών κοινωνικών πολιτικών και οικονομικής νομοθεσίας , ειδικά μέσω φορέων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση , μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό αυτής της τάσης.