ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!

Ας  πειραματιστούμε λιγάκι....

Βασικός στόχος των φυσικών επιστημών στο Νηπιαγωγείο είναι η εξοικείωση των παιδιών με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.Ο επιστημονικός τρόπος σκέψης αναπτύσσεται με την ενεργή εμπλοκή του παιδιού σε διαδικασίες όπου γίνεται χρήση δεξιοτήτων επιστημονικής μεθοδολογίας. 

Αναπτύσσουμε την παρατήρηση, σύγκριση, ταξινόμηση , μέτρηση και πρόβλεψη. Θα σας παραθέσω μερικά πειράματα με απλά υλικά που όλοι έχουμε σπίτι μας ....εσείς μπορείτε να επιλέξετε  και να μας στείλετε τις φωτογραφίες σας....

  1. Γελαστή φατσούλα!

Πάρτε λοιπόν ξύδι , σόδα και ένα γάντι και ξεκινήστε! Βάλτε  ένα γάντι ή μπαλόνι στο στόμιο ενός μπουκαλιού αφού πρώτα έχετε ρίξει μέσα ξύδι και σόδα....το γάντι ή το μπαλόνι θα φουσκώσει με ένα μαγικό τρόπο! Αυτό οφείλεται στη χημική αντίδραση που προκαλείται όταν έρθει σε επαφή η σόδα με το ξύδι...τότε παράγεται διοξείδιο του άνθρακα και φουσκώνει το γάντι!! 


Βάλτε στόμα μάτια και μύτη και φτιάξτε μια γαντοφατσούλα!

  1. Δίωξε τα μικρόβια μακρυά .

Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό . Ρίχνουμε αρκετό πιπέρι μαύρο (μικρόβια) και στη συνέχεια βάζουμε στην άκρη του δακτύλου μας μία σταγόνα απορρυπαντικό πιάτων ...τα μικρόβια εξαφανίζονται ως δια μαγείας!!

3.Χρωματιστή βροχή

Γεμίζουμε ένα διάφανο βάζο με νερό και στο επάνω μέρος βάζουμε αφρό ξυρίσματος.Πάνω από τον αφρό ξυρίσματος ρίχνουμε σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής....τι παρατηρούμε? Το συννεφάκι μας(αφρός ξυρίσματος) αρχίζει  και ρίχνει χρωματιστή βροχή!!!

 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων