Φαρμακολογία

Το μεγάλο κόλπο με τα φάρμακα - Πώς θα αυξηθούν για χάρη των φαρμακοβιομηχανιών | in.gr
Η Φαρμακολογία είναι η επιστήμη που μελετά τα φάρμακα και την επίδρασή στους ζωντανούς οργανισμούς.

Επίσης, Φαρμακολογία καλείται ο κλάδος της Φαρμακευτικής που μελετά τις ουσίες που έχουν την ικανότητα να προκαλούν λειτουργικές μεταβολές στα κύτταρα και τους οργανισμούς. Η Φαρμακολογία δεν περιορίζεται στη μελέτη των θεραπευτικών ουσιών, αλλά επεκτείνει το ενδιαφέρον της και στα δηλητήρια και στις ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πειράματα.

«Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας» είχε διατυπώσει τόσο σοφά ο Ιπποκράτης, εισάγοντας την ιδέα ότι το καλύτερο φάρμακο μας προσφέρεται απλόχερα μέσω της τροφής μας.

Τι ορίζουμε όμως ως φάρμακο;

Κάθε χημική ουσία ή μίγμα χημικών ουσιών, η οποία μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του οργανισμού, όταν εισέλθει σε αυτόν. Κάθε ουσία ή παρασκεύασμα που ανακουφίζει, θεραπεύει ή αποκαθιστά την υγεία και χρησιμοποιείται για τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ασθενών.

Τα Φάρμακα τα συναντάμε κυρίως στις ακόλουθες μορφές

  • Δισκίο
  • Αλοιφή
  • Υπόθετο
  • Κολλύριο-Σταγόνες
  • Σιρόπι
  • Ενέσιμα διαλύματα
  • Ρινικά και ωτικά διαλύματα
  • Βάμματα

Αναλυτικότερα, τα υδατικά διαλύματα περιέχουν ένα ή και περισσότερα φάρμακα διαλυμένα σε νερό και λαμβάνονται από το στόμα. Τα δισκία είναι παρασκευάσματα κονιοποιουμένων φαρμάκων, που με τη βοήθεια εκδόχων και ειδικών πιεστικών μηχανών παίρνουν τη μορφή δισκίου. Υπάρχουν διάφορα είδη δισκίων, όπως τα σακχαρόπηκτα, και τα δισκία με εντερικό περίβλημα (δισκία με «στολή»). Τα ρινικά και ωτικά διαλύματα είναι διαλύματα φαρμάκων σε νερό ή λάδι, που χορηγούνται σε σταγόνες και για αυτό συσκευάζονται σε ειδικά σταγονομετρικά φιαλίδια.

Τα πηκτοκαψάκια είναι ειδικά περιβλήματα φαρμάκων από ζελατίνη. Με τη μορφή αυτή χορηγούνται συνήθως φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά. Τα σιρόπια είναι διαλύματα φαρμάκων σε νερό και ζάχαρη και περιέχουν φάρμακα με δυσάρεστη γεύση. Τα βάμματα είναι υδροαλκοολικά διαλύματα φαρμάκων που η προέλευσή τους είναι είτε φυτική είτε χημική. Τα υπόθετα είναι μίγματα φαρμάκων με λιπαρές ουσίες, που λιώνουν στους 37ο C. Έχουν ειδικό σχήμα και τοποθετούνται στην κοιλότητα του απηυθυσμένου και του κόλπου. Οι αλοιφές είναι μίγματα φαρμάκων με λιπαρά έκδοχα, δηλαδή έχουν σύσταση κατάλληλη για την επάλειψη των φαρμάκων στο δέρμα και στους βλεννογόνους. Προορίζονται για εξωτερική χρήση και χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόληψη ή τη θεραπεία δερματικών ασθενειών. Τα κολλύρια είναι διαλύματα φαρμάκων σε αποστειρωμένο νερό ή λάδι και χρησιμοποιούνται τοπικά για διάφορες οφθαλμικές παθήσεις. Τέλος, τα ενέσιμα διαλύματα είναι διαλύματα φαρμάκων σε αποσταγμένο και αποστειρωμένο νερό ή λάδι. Συνήθως τα ενέσιμα διαλύματα είναι μέσα σε φύσιγγες ή φιαλίδια.

1 comment

  1. Ποιες μορφές φαρμάκων έχετε χρησιμοποιήσει, εσείς;

Leave a Reply