10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους αρχαίους Έλληνες

10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους αρχαίους Έλληνες


Μπορεί να γνωρίζετε τα βασικά, για τον Σωκράτη, τον Περικλή, το θέατρο και τις επιστήμες. Οι γνώσεις σας μπορεί να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να περιλαμβάνουν μύθους αρχαίων θεών και ηρώων. Όμως, πόσες λεπτομέρειες γνωρίζετε για την καθημερινότητα των Αρχαίων Ελλήνων; Εδώ είναι μια λίστα με ενδιαφέροντα γεγονότα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τον μεγάλο πολιτισμό του παρελθόντος.

1. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσθέτουν νερό στο κρασί τους

Το κρασί ήταν ο πυρήνας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Υπήρχε ακόμη και ένας θεός του κρασιού στο Πάνθεον, ο θεός Διόνυσος. Ωστόσο, θεωρήθηκε ύβρις για τους θνητούς να μέθουν. μια συνήθεια που ταιριάζει μόνο σε βαρβάρους. Πίστευαν ότι μόνο ο θεός Διόνυσος μπορούσε να πιει κρασί χωρίς νερό και να μην μεθύσει.

Αν οι θνητοί δεν πότιζαν το κρασί τους, υπήρχε κίνδυνος να γίνουν βίαιοι και να χάσουν τα μυαλά τους (σου θυμίζει εκείνα τα Σαββατόβραδα που ήσασταν νεότεροι, έτσι δεν είναι;). Τι έκαναν λοιπόν; Έβαλαν νερό στο κρασί τους! Έτσι, μπορούσαν να πιουν πολύ κρασί χωρίς να μεθύσουν… ή τουλάχιστον αυτή ήταν η ιδέα. Το χειμώνα, για να εξοικονομήσουν νερό, έβαζαν χιόνι στις κούπες τους. Η συνήθης μερίδα θα ήταν μισό κρασί μισό νερό.


2. Υπήρχε μια μητέρα για όλα τα αρχαία ελληνικά τέρατα

Τα περισσότερα από τα διάσημα τέρατα της Ελληνικής Μυθολογίας είχαν την ίδια μητέρα! Η Έχιδνα , μητέρα των Τεράτων, ήταν μισή γυναίκα και μισό φίδι. Η Έχιδνα και ο σύντροφός της Τυφών, ένας τερατώδης φιδίσιος γίγαντας, προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Δία για την υπεροχή του κόσμου. Ο Δίας, με τη βοήθεια των κεραυνών του, κατάφερε να τους νικήσει και τιμώρησε τον Τυφώνα θάβοντάς τον κάτω από την Αίτνα. Η Έχιδνα και οι απόγονοί της έζησαν για να αμφισβητήσουν πολλούς μελλοντικούς Ήρωες.

Μερικοί από τους απογόνους της ήταν: ο Κέρβερος, ο τρικέφαλος σκύλος του Άδη, φύλακας του Κάτω Κόσμου. Η Λερναία Ύδρα, το φιδίσιο τέρας του νερού που σκοτώθηκε από τον Ηρακλή. Χίμαιρα, το υβριδικό πλάσμα που αναπνέει τη φωτιά. την προδοτική Σφίγγα που θα σκότωνε όποιον θα απαντούσε λάθος στο αίνιγμα της. Σκύλλα, το θρυλικό τέρας που σκότωσε πολλά μέλη του πληρώματος του Οδυσσέα κατά τις περιπέτειές του στην Οδύσσεια του Ομήρου. Αυτές ήταν εποχές!


3. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν πέτρες για χαρτί υγείας

Μπορεί για πολλούς να εκπλήσσει, αλλά στην κλασική Ελλάδα δεν υπήρχε χαρτί υγείας! Η λίστα με τα πράγματα που θα χρησιμοποιούσαν άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς του κόσμου πριν από την εφεύρεση του χαρτιού υγείας είναι πραγματικά ατελείωτη. Περιλαμβάνει φύλλα δέντρων, καλαμπόκι, κοχύλια καρύδας, μαλλί προβάτου και πανιά (για όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα), σφουγγάρια δεμένα σε ράβδους ή σκέτο νερό. Αλλά, αναμφισβήτητα, είναι οι Αρχαίοι Έλληνες που κάνουν τη διαφορά! Για ιδιαίτερους λόγους υγιεινής χρησιμοποιούσαν πέτρες, βότσαλα ή κεραμικά κομμάτια. Χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να θυμάστε αν κατασκηνώσετε ποτέ στο δάσος ή σε μια παραλία και σας τελειώσει το χαρτί…

 


4. Το Cheesecake εφευρέθηκε στην Αρχαία Ελλάδα.

Τα αρχαία ελληνικά τυροπιτάκια φτιάχνονταν από αλεύρι, σιτάρι, μέλι και φυσικά τυρί! Αυτές οι τυρώδεις λιχουδιές χρησιμοποιήθηκαν στις παραδόσεις του γάμου και δόθηκαν ακόμη και σε διαγωνιζόμενους στους Ολυμπιακούς Αγώνες για ενέργεια.


5. Το ίδιο και οι αυτόματοι πωλητές.

Το Cheescake δεν ήταν η μόνη επαναστατική εφεύρεση που έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες. Λίγο διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείτε σήμερα το πρώτο μηχάνημα αυτόματης πώλησης αγιασμού, όχι μπάρες σοκολάτας. Η συσκευή που λειτουργούσε με κέρματα εξασφάλιζε ότι οι πιστοί έπαιρναν μόνο την ποσότητα του αγιασμένου νερού που τους είχε χορηγηθεί απουσία ιερέα.


6. Οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν τον πρώτο υπολογιστή!

 Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει χαρακτηριστεί ως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο. Κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια Σχεδιάστηκε για να προβλέπει αστρονομικά γεγονότα όπως ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις. Μια εφεύρεση με αυτό το επίπεδο πολυπλοκότητας δεν εμφανίστηκε ξανά παρά τον 13ο αιώνα!


7. Η θέση της γυναίκας

Οι Μινωικές γυναίκες της Ελλάδας δεν έμοιαζαν με καμία άλλη στην αρχαιότητα. Από την καταπολέμηση των ταύρων μέχρι το να είναι πιο σημαντικές από τους άνδρες στην κοινωνία, εξακολουθούν να μπερδεύουν τους ιστορικούς σήμερα. Ακόμη, υπάρχουν πολλές διάσημες γυναίκες ηγεμόνες στην Ελλάδα, όπως οι Αμαζόνες και οι Σπαρτιάτισες.


8. Η ακουστική των θεάτρων 

Τα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα ήταν σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε όσοι βρίσκονταν στις πίσω σειρές να ακούνε τους ερμηνευτές. Μπορείτε ακόμα να ζήσετε αυτή τη φανταστική ακουστική μόνοι σας, όπως στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα.


9. Τα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα

Οι Έλληνες μαθηματικοί από την Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο είχαν τεράστια επιρροή, όχι μόνο στον αρχαίο κόσμο, αλλά και σήμερα. Οι ανακαλύψεις του Πυθαγόρα, του Ευκλείδη και του Αρχιμήδη διδάσκονται ακόμη και σήμερα στα σχολεία.


10. Το Yo Yo επινοήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες

Το ταπεινό Yo Yo θεωρείται ένα από τα παλαιότερα παιχνίδια στην ιστορία και ένα από τα τυχαία γεγονότα για την αρχαία Ελλάδα είναι ότι μπορεί να εφευρέθηκε εκεί.

Μερικά αγγεία από την περιοχή της Αττικής απεικονίζουν ένα αγόρι να παίζει με ένα γιο-γιο, ενώ μερικά παραδείγματα γιο-γιο εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Κατασκευάζονταν αρχικά από ξύλο ή τερακότα.

 


Ποιο από τα παραπάνω σας φάνηκε πιο ενδιαφέρον;

Leave a Reply