Ελληνικά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ

Συνέντευξη: Amarildo Topalis
Ο Chris Hadfield, έκτος από ένας άνθρωπος σεμνός, με χιούμορ και …καλλίφωνος, είναι μηχανικός και πρώην πιλότος της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι ο πρώτος Καναδός αστροναύτης που περπάτησε στο διάστημα και είχε την τύχη να κάνει 16 φορές την ημέρα τον γύρω του κόσμου, για μήνες ολόκληρους. Έχει λάβει μέρος σε τρεις αποστολές της NASA με τα διαστημικά λεωφορεία Shuttle Atlantis το 1995, Shuttle Endeavour το 2001 και με το Ρώσικο διαστημόπλοιο Soyuz το 2012. Στην τελευταία του αποστολή, υπηρέτησε ως διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS, όπου στον ελεύθερό του χρόνο φωτογράφιζε μέρη του πλανήτη μας που κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. Επιπλέον, μέσα από μια σειρά από βίντεο, μας συστήνει τον κόσμο του διαστήματος και δείχνει το πώς κυλάνε οι μέρες στο διαστημικό σταθμό. Κυκλοφόρησε επίσης ένα μουσικό βίντεο με μια διασκευή από «Space Oddity» του David Bowie, το οποίο έχει φτάσει περίπου 25 εκατομμύρια θεάσεις στο you tube.Ο Chris μιλάει για πρώτη φορά σε Ελληνικό περιοδικό και μας αποκαλύπτει ένα όμορφο μυστικό για τη δικιά μας Κέρκυρα, κάτι που μπορεί κανείς να δει μοναχά απ’ το διάστημα.Η συνέντευξη θα είχε πραγματοποιηθεί μέσω Skype, αλλά εκείνη τη μέρα… «Houston we had a problem».

533191_400134633337613_1071973666_n
PHOTO COURTESY OF NASA AND CSA

Έχετε ήδη πραγματοποιήσει το όνειρό σας να γίνετε αστροναύτης. Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;
Να συμβάλω στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να το καταστήσουμε βιώσιμο.

Έχετε δει όλα τα μέρη της γης από το διάστημα. Ποιο σας κίνησε την περιέργεια να επισκεφτείτε;
Η Κέρκυρα! Έχω επισκεφτεί την Ελλάδα αρκετά χρόνια πριν αλλά όχι το νησί αυτό. Το σχήμα καρδιάς που έχει με κάλεσε εν ώρα τροχιάς.

Τι βρίσκετε δυσκολότερο: την επαναφορά του σκάφους στην ατμόσφαιρα ή την προσγείωσή του;
Η επαναφορά στη γη είναι η πιο απαιτητική διαδικασία σωματικά, λόγω των υψηλών και παρατεταμένων δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα. Ισχύει για το λεωφορείο της NASA, ισχύει και με το παραπάνω για το Ρωσικό Soyuz.

Ως αστροναύτης, γνωρίζετε καλύτερα απ’ τον καθένα σχετικά με την έλλειψη βαρύτητας. Τι είναι αλήθεια το δυσκολότερο πράγμα να κάνεις στο διάστημα -το οποίο είναι εύκολο και δεδομένο στη γη: να μαγειρέψεις, να κλάψεις…;
Να δέσω τα κορδόνια των παπουτσιών μου, καθώς ετοιμαζόμουν για γυμναστική. Με τα δύο χέρια και το ένα πόδι απασχολημένα, πάντα κατέληγα να επιπλέω εκτός ελέγχου και στην πορεία να χάνω και το άλλο παπούτσι.

Πως νιώθετε εκεί πάνω, όπου άνθρωποι, πόλεμοι, δυστυχία, σύνορα δεν είναι ορατά; Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για ένα καλύτερο αύριο στον πλανήτη;
Όσοι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρουν να δουν πέρα από τον χώρο που τους περιβάλλει -τόσο ορατά όσο και πνευματικά- τόσο το καλύτερο για όλους μας. Η άγνοια για τον υπόλοιπο κόσμο οδηγεί σε κακές αποφάσεις, τόσο ως οντότητες, όσο και ως πολιτισμοί.

Πιστεύετε πως οι άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται το ISS (International Space Station – Διεθνής Διαστημικός Σταθμός) στο μέλλον; Θα είναι ποτέ δυνατόν;
Άνθρωποι επισκέπτονται το ISS όλη την ώρα. Κατ’ ακρίβεια, έξι άνθρωποι ζούνε εκεί. Αν με ρωτάς πότε μπορεί ο άνθρωπος να πάει εκεί ως τουρίστας, αυτό είναι θέμα ασφάλειας. Τα διαστημόπλοια είναι ακόμα εξαιρετικά επικίνδυνα και πολύπλοκα. Εν καιρώ, με τη δημιουργία απλούστερων και ασφαλέστερων σκαφών, το ταξίδι στο διάστημα θα μοιάζει με αεροπορικό.

*Απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση της συνέντευξης και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή έγκριση του City Code. Οι Φωτογραφίες προστατεύονται από το Ν2121/93 πέρι πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι Φωτογραφίες δόθηκαν αποκλειστικά για τη χρήση τους στη συνέντευξη.

Chris Hadfield – Astronaut

Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τη λειτουργία και τον τρόπο ζωής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), επισκεφθείτε τα παρακάτω:

Ένα ενδιαφέρον άρθρο και ένα μικρό βίντεο από το National Geographic εδώ:

Πώς είναι η ζωή στον ISS; Μάθε εδώ 

Μια ξενάγηση στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού:

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο με εικόνες της γης όπως τραβήχτηκαν από τον ISS:

Αφήστε μια απάντηση