Ελληνικά

ΛΙΣΤΑ Top 20 (Τα 20 πιο…)

Εδώ θα βρείτε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από το "Τρελό Σχολείο", ένα υπέροχο κανάλι στο Youtube, στο οποίο μπορείτε άφοβα και με ασφάλεια να γραφτείτε συνδρομητές.

  • Οι 20 πιο επικίνδυνες διαδρομές για το σχολείο στον κόσμο:

 

 

 

  • Τα 20 πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα πόλεων του κόσμου:

 

 

 

  • Οι 20 πιο πολυπληθείς πόλεις στον κόσμο:

 

 

 

  • Οι 20 μυστηριώδεις πόλεις του παρελθόντος:

 

 

 

  • 20 Εξωτικά Μέρη Που Πολλοί Θέλουν Να Επισκεφτούν Αλλά Λίγοι Ξέρουν Που Βρίσκονται

 

 

 

  • Τα 20 πιο μοντέρνα κτίρια στον κόσμο:

 

 

 

  • Τα 20 πιο εντυπωσιακά μοντέρνα γλυπτά στον κόσμο

 

 

 

  • Οι 20 πιο διάσημοι πίνακες όλων των εποχών:

Για περισσότερα ενδιαφέροντα βίντεο του "Τρελού Σχολείου" πατήστε εδώ.

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Στην παρούσα συγκυρία που διανύουμε, κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, (COVID 19), είναι όσο ποτέ επίκαιρη η ενότητα του βιβλίου της ΣΤ΄ Δημοτικού με θέμα τις Μεταδοτικές Ασθένειες.

Ας μάθουμε κάποια πράγματα για την ασθένεια που ταλαιπωρεί τον καιρό αυτό όλη την ανθρωπότητα.

Τι είναι η ΠΑΝΔΗΜΙΑ; (Από τη Βικιπαίδεια)

Η πανδημία, που προκύπτει από την σύνθεση των λέξεων παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός), είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Μια επιδημική ασθένεια της οποίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός με την πάροδο του χρόνου (σταθερή επίπτωση) δεν θεωρείται πανδημία. Επιπλέον, οι πανδημίες γρίπης γενικά δεν αφορούν την επανεμφανιζόμενη εποχική γρίπη. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως πανδημίες ευλογιάςφυματίωσης και πανώλης. Πιο πρόσφατες πανδημίες αποτελούν η πανδημία του HIV, οι πανδημίες γρίπης του 1918 και του 2009 και η πανδημία του κορονοϊού της Ουχάν 2019-20.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία. Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.[1]

Ιστορικές πανδημίες είναι οι παρακάτω:

  • Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ.) όταν τυφοειδής πυρετός σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας σε τέσσερα χρόνια.
  • Μαύρη πανώλη, στο 14ο αιώνα. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια.[2] Η ασθένεια προήλθε από την Ασία και μέσω της Μεσογείου διαδόθηκε στην Ευρώπη.
  • Πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.[3]
  • Πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη (1918-1920), η οποία προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες[4] και η πανδημία γρίπης 2009, η οποία υπολογίζεται ότι προκάλεσε 575.400 θάνατοι σε 214 χώρες.
  • Η Ελονοσία όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το ανακοίνωσε πανδημία. Υπολογίζονται 665.000 θάνατοι παγκοσμίως.
  • Πρόσφατα, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πανδημία θεωρήθηκε και η ασθένεια του κορονοϊού 2019, η οποία οφείλεται στον κορονοϊό της Ουχάν[5]

 

Πότε μια ασθένεια είναι πανδημία;

"Την ημέρα που η ασθένεια του κορονοϊού χαρακτηρίστηκε πανδημία, (11 Μαρτίου 2020) o εκτελεστικός διευθυντής των Εκτάκτων Προγραμμάτων Υγείας του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην ετυμολογία της λέξης πανδημία(pandemic) και την ελληνική της προέλευση, τόνισε ότι η πανδημία αναφέρεται σε περιπτώσεις που θεωρείται ότι είναι πιθανόν να επηρεαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Γης και πιθανόν, ένα μέρος αυτού να ασθενήσει.

Σύμφωνα με το λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, ο ορισμός της «πανδημίας»: «επιδημία που εξαπλώνεται σε όλη την έκταση μιας χώρας ή περιοχής, που προσβάλλει το σύνολο του πληθυσμού της».

Οι πανδημίες προκύπτουν από τις επιδημίες, που είναι ξεσπάσματα ασθενειών περιορισμένα σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη. Αντιθέτως, οι πανδημίες εξαπλώνονται σε πολλές χώρες."

(Πηγή: Euronews)

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του κορονοϊού και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

 

 

Ένα παραμύθι για τον κορονοϊό:

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΣ! 

Αν θέλεις να ανοίξεις το διαδραστικό βιβλίο της Φυσικής στην ενότητα αυτή, πάτησε εδώ.

 

Παρακάτω μπορείς να παρακολουθήσεις ορισμένα βίντεο σχετικά με το θέμα μας:

Πώς μεταδίδονται οι ιώσεις;

 

Τα χέρια μας ακόμα και όταν νομίζουμε ότι είναι καθαρά, δείτε παρακάτω τι έχουν:

Κι ένα ακόμη βίντεο για το πλύσιμο των χεριών μας:

Δείτε πόσο γρήγορα πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια:

Για δύο πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικές με το θέμα, πατάς πάνω στο φύλλο εργασίας που σε ενδιαφέρει:

Φύλλο εργασίας 1

Φύλλο εργασίας 2

Για μια ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ πατάς εδώ.

Παρακάτω θα βρεις υλικό από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ

Α) Πώς μεταδίδονται τα μικρόβια;

Β) Κατηγορίες μικροοργανισμών

Γ) Μετάδοση των ασθενειών

Δ) Η ιστορία των αντιβιοτικών

Ε) Τι είναι τα εμβόλια και πώς μας προστατεύουν;

ΣΤ) Πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών: Σταυρόλεξο

Για επαναληπτικά παιχνίδια και κουίζ, πατάς πάνω στον τίτλο του καθενός.

Κουίζ ερωτήσεων

Παιχνίδι "εκατομμυριούχος" χωρίς χρόνο.

Παιχνίδι "εκατομμυριούχος" με χρόνο.

 

 

 

ΟΛΟΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ! Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕΛΗΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΨΕ! (BINTEO)

Περιβάλλον 07.04.2020 - 07:15

 Ενημερώθηκε στις: 07.04.2020 - 07:19

Υπερθέαμα με τη μεγαλύτερη σελήνη του 2020!

Η Πανσέληνος άλλοτε συνδέεται με τον ρομαντισμό και άλλοτε με τον θάνατο (βλέπε τα μυθεύματα με τους λυκανθρώπους). Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα φαντασμαγορικό φαινόμενο στον σκοτεινό ουρανό της νύχτας, πόσω μάλλον όταν είναι η μεγαλύτερη του έτους, μία ροζ υπερπανσέληνος.

Η ροζ πανσέληνος αναμένεται να εμφανιστεί επιβλητική στον αποψινό ουρανό, δίνοντας στους ταλαιπωρημένους από την καραντίνα λόγω του κορωνοϊου ανθρώπους, την ευκαιρία να απολαύσουν ωραίες εικόνες, μαζί με τους αγαπημένους τους, έστω και αν αυτό χρειαστεί να γίνει από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Η υπερπανσέληνος θα φαίνεται 30% πιο φωτεινή και 14% πιο μεγάλη, καθώς θα έρθει πολύ κοντά στη Γη.

Το σημείο που θα πλησιάσει την Γη θα είναι περίπου στα 220.000 μίλια. Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι αυτή θα είναι η δεύτερη από τις συνολικά τρεις φέτος «μεγάλες» πανσέληνους, ωστόσο θα είναι η πιο εντυπωσιακή.

Για ένα βίντεο που εξηγεί πώς το φεγγάρι απόψε θα φαίνεται μεγαλύτερο, δείτε παρακάτω.

 

 

Πηγή: Πενταπόσταγμα

Πώς υπολογίζω την αρχική τιμή αν ξέρω την τελική;

Μπορείς να παρακολουθήσεις το παρακάτω βίντεο:

 

 

Παρακάτω μπορείς να δεις και μια παρουσίαση που θα σε βοηθήσει:

<iframe src="https://onedrive.live.com/embed?cid=8E7B2B8BF37D4706&amp;resid=8E7B2B8BF37D4706%21711&amp;authkey=AMggGsroXBGHns8&amp;em=2&amp;wdAr=1.7777777777777777" width="610px" height="367px" frameborder="0">Αυτό είναι ένα ενσωματωμένο αρχείο παρουσίαση <a target="_blank" href="https://office.com">Microsoft Office</a> που παρέχεται από το <a target="_blank" href="https://office.com/webapps">Office</a>.</iframe>

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ

Συνέντευξη: Amarildo Topalis
Ο Chris Hadfield, έκτος από ένας άνθρωπος σεμνός, με χιούμορ και …καλλίφωνος, είναι μηχανικός και πρώην πιλότος της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι ο πρώτος Καναδός αστροναύτης που περπάτησε στο διάστημα και είχε την τύχη να κάνει 16 φορές την ημέρα τον γύρω του κόσμου, για μήνες ολόκληρους. Έχει λάβει μέρος σε τρεις αποστολές της NASA με τα διαστημικά λεωφορεία Shuttle Atlantis το 1995, Shuttle Endeavour το 2001 και με το Ρώσικο διαστημόπλοιο Soyuz το 2012. Στην τελευταία του αποστολή, υπηρέτησε ως διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS, όπου στον ελεύθερό του χρόνο φωτογράφιζε μέρη του πλανήτη μας που κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. Επιπλέον, μέσα από μια σειρά από βίντεο, μας συστήνει τον κόσμο του διαστήματος και δείχνει το πώς κυλάνε οι μέρες στο διαστημικό σταθμό. Κυκλοφόρησε επίσης ένα μουσικό βίντεο με μια διασκευή από «Space Oddity» του David Bowie, το οποίο έχει φτάσει περίπου 25 εκατομμύρια θεάσεις στο you tube.Ο Chris μιλάει για πρώτη φορά σε Ελληνικό περιοδικό και μας αποκαλύπτει ένα όμορφο μυστικό για τη δικιά μας Κέρκυρα, κάτι που μπορεί κανείς να δει μοναχά απ’ το διάστημα.Η συνέντευξη θα είχε πραγματοποιηθεί μέσω Skype, αλλά εκείνη τη μέρα… «Houston we had a problem».

533191_400134633337613_1071973666_n
PHOTO COURTESY OF NASA AND CSA

Έχετε ήδη πραγματοποιήσει το όνειρό σας να γίνετε αστροναύτης. Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;
Να συμβάλω στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να το καταστήσουμε βιώσιμο.

Έχετε δει όλα τα μέρη της γης από το διάστημα. Ποιο σας κίνησε την περιέργεια να επισκεφτείτε;
Η Κέρκυρα! Έχω επισκεφτεί την Ελλάδα αρκετά χρόνια πριν αλλά όχι το νησί αυτό. Το σχήμα καρδιάς που έχει με κάλεσε εν ώρα τροχιάς.

Τι βρίσκετε δυσκολότερο: την επαναφορά του σκάφους στην ατμόσφαιρα ή την προσγείωσή του;
Η επαναφορά στη γη είναι η πιο απαιτητική διαδικασία σωματικά, λόγω των υψηλών και παρατεταμένων δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα. Ισχύει για το λεωφορείο της NASA, ισχύει και με το παραπάνω για το Ρωσικό Soyuz.

Ως αστροναύτης, γνωρίζετε καλύτερα απ’ τον καθένα σχετικά με την έλλειψη βαρύτητας. Τι είναι αλήθεια το δυσκολότερο πράγμα να κάνεις στο διάστημα -το οποίο είναι εύκολο και δεδομένο στη γη: να μαγειρέψεις, να κλάψεις…;
Να δέσω τα κορδόνια των παπουτσιών μου, καθώς ετοιμαζόμουν για γυμναστική. Με τα δύο χέρια και το ένα πόδι απασχολημένα, πάντα κατέληγα να επιπλέω εκτός ελέγχου και στην πορεία να χάνω και το άλλο παπούτσι.

Πως νιώθετε εκεί πάνω, όπου άνθρωποι, πόλεμοι, δυστυχία, σύνορα δεν είναι ορατά; Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για ένα καλύτερο αύριο στον πλανήτη;
Όσοι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρουν να δουν πέρα από τον χώρο που τους περιβάλλει -τόσο ορατά όσο και πνευματικά- τόσο το καλύτερο για όλους μας. Η άγνοια για τον υπόλοιπο κόσμο οδηγεί σε κακές αποφάσεις, τόσο ως οντότητες, όσο και ως πολιτισμοί.

Πιστεύετε πως οι άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται το ISS (International Space Station – Διεθνής Διαστημικός Σταθμός) στο μέλλον; Θα είναι ποτέ δυνατόν;
Άνθρωποι επισκέπτονται το ISS όλη την ώρα. Κατ’ ακρίβεια, έξι άνθρωποι ζούνε εκεί. Αν με ρωτάς πότε μπορεί ο άνθρωπος να πάει εκεί ως τουρίστας, αυτό είναι θέμα ασφάλειας. Τα διαστημόπλοια είναι ακόμα εξαιρετικά επικίνδυνα και πολύπλοκα. Εν καιρώ, με τη δημιουργία απλούστερων και ασφαλέστερων σκαφών, το ταξίδι στο διάστημα θα μοιάζει με αεροπορικό.

*Απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση της συνέντευξης και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή έγκριση του City Code. Οι Φωτογραφίες προστατεύονται από το Ν2121/93 πέρι πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι Φωτογραφίες δόθηκαν αποκλειστικά για τη χρήση τους στη συνέντευξη.

Chris Hadfield – Astronaut

Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τη λειτουργία και τον τρόπο ζωής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), επισκεφθείτε τα παρακάτω:

Ένα ενδιαφέρον άρθρο και ένα μικρό βίντεο από το National Geographic εδώ:

Πώς είναι η ζωή στον ISS; Μάθε εδώ 

Μια ξενάγηση στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού:

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο με εικόνες της γης όπως τραβήχτηκαν από τον ISS:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ- ΕΥΘΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τον Ευθύ και τον Πλάγιο λόγο:

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;

Παρακάτω σας προτείνω ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας στο σπίτι όλη αυτή την περίοδο που αναγκαστικά μένουμε μέσα.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο με 20 πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι:

Επίσης, για να πάρετε ιδέες για κατασκευές και χειροτεχνίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα krokotak.