Ελληνικά

Αυτοπροσωπογραφία, Βαν Γκογκ

Αυτή η αυτοπροσωπογραφία είναι μια από τις περίπου σαράντα που παρήγαγε ο Βαν Γκογκ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δέκα ετών και αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του έργου του ως ζωγράφου. Ζωγράφιζε τον εαυτό του, γιατί συχνά δεν είχε χρήματα για να πληρώσει για μοντέλο.

Θεωρώ εξαιρετικά πιο δύσκολο να ζωγραφίζεις τον εαυτό σου απ' ό,τι διάφορα τοπία. Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο επέλεξα την αυτοπροσωπογραφία του ανάμεσα σε τόσα έργα που έχει ζωγραφίσει με το δικό του μοναδικό τρόπο και τεχνική. Ο συγκεκριμένος πίνακας δεν έχει μια όμορφη πόζα, ούτε ρεαλιστική... είναι μια στάση που δείχνει μεγάλη αναταραχή για να είναι σε θέση να κρατήσει την ταραχή και το τρέμουλό του υπό έλεγχο. Τα χρώματα που διαλύονται και ταυτόχρονα τα ταραχώδη μοτίβα σηματοδοτούν μια αίσθηση έντασης και πίεσης, που συμβολίζουν την νοητική κατάσταση του καλλιτέχνη, η οποία είναι κάτω από μια ψυχική, σωματική και συναισθηματική πίεση.

Ο Βαν Γκογκ για μένα προσωπικά είναι ο καλύτερος ζωγράφος όλων των εποχών και τα έργα του θα μείνουν διαχρονικά και αθάνατα για πάντα. Άφησε μια ολόκληρη περιουσία πίσω του και δυστυχώς .αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό του.

Μαριλένα Σπιροπάλι