English

“Μια παράσταση… από τον Σπαθάρη!”

Ο πινόκιο, ο ξύλινος ήρωας του ομώνυμου παραμυθιού, έχει τον δημιουργό του, τον Τζεπέτο, τον γέρο - μαραγκό που από ένα κομμάτι ξύλο δημιούργησε μία από τις πιο διάσημες μορφές των παραμυθιών.

Κι ο Καραγκιόζης, ο δικός μας χαρτονένιος τα παλιά χρόνια και πλαστικός μετέπειτα ήρωας του Θεάτρου Σκιών, έχει τον δικό του δημιουργό, τον Ευγένιο Σπαθάρη, με τη φωνή του οποίου μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών στην Ελλάδα ακούγοντας και βλέποντας τις παραστάσεις του.

Το ελληνικό Θέατρο σκιών έχει ως κεντρικό ήρωα τον Καραγκιόζη και διάφορες ακόμη φιγούρες που χειρίζεται ο καραγκιοζοπαίχτης πίσω από το λευκό πανί, τον μπερντέ!

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ - ΟΙ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

 

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ξεκινούσε πάντα την παράσταση παρουσιάζοντας την "ξυπόλητη οικογένεια", η οποία παρά την πείνα και τα βάσανα που περνούσε, πάντα είχε διάθεση για χορό και.... γλέντια!!!

Καραγκιοζοπαίχτες υπήρξαν πολλοί, και ο καθένας από αυτούς κράτησε και συνεχίζει να κρατάει τον Καραγκιόζη μέσα από τις παραστάσεις του ζωντανό μέχρι τις μέρες μας.

Ας παρακολουθήσουμε όμως τώρα μία παράσταση Καραγκιόζη με τη φωνή του αξέχαστου Ευγένιου Σπαθάρη, αλλά και τον ίδιο τον Σπαθάρη να πρωταγωνιστεί πίσω από τον μπερντέ ζωντανεύοντας τις φιγούρες του!

Και τώρα, σαν γνήσιος Καραγκιοζοπαίχτης που είσαι, φτιάξε κι εσύ τις δικές σου φιγούρες.