Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (02/04)

Χτες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Πάμε να δώσουμε μια ΓΡΟΘΙΑ στους μύθους για τον Αυτισμό. Είσαι μαζί μας;

#1 Ξέρω πως είναι περίπου ένα άτομο με Αυτισμό! Έχω δει μια ταινία!

Δυστυχώς οι ταινίες παρουσιάζουν συνήθως μια στερεότυπη εικόνα για τον αυτισμό. Πρέπει να σου θυμίσω ότι δεν πρόκειται για μια ενιαία κατάσταση, αλλά για φάσμα! Αυτό σημαίνει ότι τα διαγνωστικά κριτήρια του Αυτισμού μπορεί να τα πληροί μια ετερόκλητη ομάδα ατόμων.

#2 Τα άτομα με Αυτισμό δεν έχουν προσωπικότητα και ενδιαφέροντα!

Φυσικά έχουν προσωπικότητα, όπως ο καθένας μας! Ακόμη κι αν τα ενδιαφέροντά τους είναι συχνά μονότονα και μονομερή, αλλά δεν παύουν να είναι ιδιαίτερα και προσωπικά.

#3 Τα άτομα με Αυτισμό φοράνε συνεχώς τα ίδια ρούχα, όπως ο Albert Einstein!

Υπάρχει μια τάση να αποδίδονται διάφορες διαταραχές κατά καιρούς σε ιδιοφυείς επιστήμονες και καλλιτέχνες! Αν και τέτοιου είδους "φήμες" μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κοινωνικής αντιμετώπισης του Αυτισμού, συχνά ευνοούν παράλληλα την διαιώνιση στερεοτύπων και γενικεύσεων που μας απομακρύνουν από την πραγματική κατανόηση της διαταραχής. Τα άτομα με Αυτισμό μπορεί να προτιμούν συγκεκριμένα ρούχα, χρώματα ή υφές, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα με Αυτισμό δεν βγαίνουν από φωτοτυπικό και δεν είναι ίδια.

#4 Τα άτομα με Αυτισμό είναι διάνοιες!

Ο Αυτισμός αφορά άτομα από όλο το φάσμα των νοητικών ικανοτήτων. Τα άτομα με Αυτισμό μπορεί να έχουν χαμηλή, φυσιολογική ή υψηλή νοημοσύνη.

#5 Τα άτομα με Αυτισμό δεν έχουν συναισθήματα και γι' αυτό τους τα διδάσκουμε!

Τα άτομα με Αυτισμό έχουν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, αλλά συχνά μια έντονη δυσκολία στην αποκωδικοποίηση και την έκφρασή τους. Με άλλα λόγια, συχνά εκφράζουν με ασυνήθιστο τρόπο τα συναισθήματά τους, ενώ δυσκολεύονται να "διαβάσουν" τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων αξιολογώντας εξωλεκτικά στοιχεία όπως π.χ ο τόνος της φωνής, η έκφραση του προσώπου, η γλώσσα του σώματος. Οι ψυχοπαιδαγωγικές παρεμβάσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση αυτών των "αναγνώσεων", αλλά και στην εκμάθηση κοινωνικά κατάλληλων τρόπων έκφρασης του συναισθήματος.

#6 Τα άτομα με Αυτισμό είναι αντικοινωνικά.

Όπως είπαμε, κάθε άτομο με Αυτισμό είναι διαφορετικό. Μην εκπλαγείτε αν ένα άτομο με Αυτισμό σας πλησιάσει, σας αγγίξει ή σας χαιρετίσει με τον τρόπο του! Μολονότι ο Αυτισμός περιλαμβάνει κυρίως ελλείμματα στις κοινωνικές ικανότητες και δεξιότητες, η διάθεση για κοινωνική συνδιαλλαγή διαφέρει από άτομο σε άτομο κι από πλαίσιο σε πλαίσιο. Σε γενικές γραμμές πάντως μπορούμε να πούμε ότι τα άτομα με Αυτισμό τείνουν να μη γνωρίζουν πως να προσεγγίσουν τους άλλους.

#7 Τα άτομα με Αυτισμό αγαπούν τη ρουτίνα

Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη τη ρουτίνα εντός της οποίας αισθάνονται ασφάλεια. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά με Αυτισμό παρουσιάζουν αυξημένη ανάγκη για δομή και προβλεψιμότητα, καθώς οι εκπλήξεις και οι αλλαγές τους δημιουργούν αυξημένο άγχος και αποδιοργάνωση. Οι ειδικοί θεραπευτές μπορούμε να παρέμβουμε για να διδάξουμε στα παιδιά τεχνικές διαχείρισης του άγχους που συνδέεται με διαταραχή της ρουτίνας, αλλά και να εκπαιδεύσουμε τους ενήλικες στη μείωση του στοιχείου των εκπλήξεων και την προετοιμασία του παιδιού σε περίπτωση αλλαγών.

#8 Τα άτομα με Αυτισμό έχουν φοβερή μνήμη

Ορισμένα άτομα έχουν εκπληκτική μνήμη με εστίαση σε ασήμαντες λεπτομέρειες, ενώ άλλα παρουσιάζουν δυσκολίες στην ανάκληση. Ακριβώς όπως συμβαίνει με κάθε άνθρωπο, το γεγονός ότι γνωρίζεις ένα άτομο με Αυτισμό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι γνωρίζεις όλα τα άτομα με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

 

 

Μπορείς να δεις ένα ενδιαφέρον βίντεο για τον αυτισμό εδώ.

Αφήστε μια απάντηση