Σύσταση και κατηγορίες τροφίμων

Καλημέρα σας!

θα αρχίσουμε από μια μικρή επανάληψη στα κεφάλαια 1 & 2 για να θυμηθείτε τι έχετε διδαχτεί.

Με τον όρο τρόφιμα γενικά νοούνται όλα τα στερεά ή υγρά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή από τον άνθρωπο. Είναι όλες οι ουσίες που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου.

Τα τρόφιμα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα φυτικά που προέρχονται από τα φυτά και τα ζωικά που προέρχονται από τα ζώα.

τα κύρια συστατικά των τροφίμων είναι: οι πρωτεΐνες, οι λιπαρές ουσίες, οι υδατάνθρακες, τα ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία, το νερό, οι βιταμίνες

                                                                φυτικής προέλευσης

νωπά φρούτα ( πορτοκάλια, μήλα                                επεξεργασμένα από φρούτα(κομπόστες,                αχλάδια, κεράσια κτλ)                                                      χυμοί φρούτων, αποξηραμένα φρούτα,                      νωπά λαχανικά (σπανάκι, τομάτες)                              μαρμελάδες γλυκά)

                                                                                            επεξεργασμένα από λαχανικά                                                                                                                                 (κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα,                                                                                                                           αποξηραμένα)

                                                                                           επεξεργασμένα από ζύμωση (τουρσιά, ελιές,                                                                                                        ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρασιά, μπύρες)

                                                                                           επεξεργασμένα από αποξήρανση ( όσπρια,                                                                                                           ξηροί καρποί)

 

Ζωικής προέλευσης

νωπά                                                                                επεξεργασμένα κρεατοπαρασκευάσματα

(κρέας, γάλα, ψάρια, αυγά)                                            (κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, μεταποιημένα                                                                                                 τεμάχια κρέατος,αλλαντικά κ.α)

                                                                                          επεξεργασμένα προϊόντα γάλακτος (γιαούρτια,                                                                                                    συμπυκνωμένο γάλα, γάλα σε σκόνη, τυροκομικά                                                                                                  προϊόντα, βούτυρα, κρέμες γάλακτος)

                                                                                            προϊόντα επεξεργασίας ψαριών (παστά,                                                                                                                καπνιστά, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα)

Αλλά είδη επεξεργασίας τροφίμων

έτοιμα και ημιέτοιμα φαγητά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αλκοολούχα ποτά, ηδύποτα, αναψυκτικά

Θρεπτική αξία των τροφίμων ορίζουμε το βαθμό χρησιμότητας τους για την κάλυψη των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού.

Ακολουθεί μία παρουσίαση με τα σημαντικότερα σημεία των κεφαλαίων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αφήστε μια απάντηση