Ελληνικά

Αντικείμενο της τεχνολογίας τροφίμων και εργασιακός χώρος

Αφού συμβουλευτείτε τις παραγράφους 3.1, 3.1.1 3.1.2, και 3.1.3 του βιβλίου σας να κάνετε τις παρακάτω εργασίες

3ο κεφάλαιο ασκήσεις

βιολογική γεωργία και τρόφιμα

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο

http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-educationalvideo-8522-705

Απαντήστε στις ερωτήσεις

1.Τι είναι βιολογική γεωργία και τι αειφόρος ανάπτυξη;

2. Περιγράψτε τι είδατε στο βίντεο αυτό

3. Πόσο γρήγορα φτάνουν τα τρόφιμα στο τραπέζι των καταναλωτών;

Πρόσθετες ουσίες στα τρόφιμα

Τα συντηρητικά ή πρόσθετα είναι διάφορες ουσίες τις οποίες βάζουμε στα συσκευασμένα τρόφιμα είτε για να βελτιώσουμε τη γεύση τους (βελτιωτικά γεύσης) είτε για να συντηρηθούν αυτά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είτε για να βελτιώσουμε την εμφάνισή τους.

Τα πρόσθετα- συντηρητικά τροφίμων αναγράφονται υποχρεωτικά στις συσκευασίες των τροφίμων με το γράμμα Ε και ένα τριψήφιο αριθμό. Κάποιες φορές μπορεί να τα συναντήσουμε και με τη χημική τους ονομασία.

Η χρήση του είναι μια πρακτική που εφαρμόστηκε από τα πολύ παλιά χρόνια από τον άνθρωπο με σκοπό την προστασία των προϊόντων διατροφής από αλλοιώσεις που προξενούνται από διάφορους μικροοργανισμούς και την διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως κάποιες από αυτές τις ουσίες δεν είναι αβλαβείς για τον οργανισμό μας.

Μπείτε στην παρακάτω σελίδα στο φωτόδεντρο  και πληκτρολογίστε στην αναζήτηση "τα πρόσθετα των τροφίμων" ή πληκτρολογίστε την παρακάτω διεύθυνση

http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-10500

θα επιλέξετε την εικόνα που εμφανίζεται και θα βρεθείτε σε μια πολύ ωραία άσκηση όπου μπορείτε να πληκτρολογείτε αριθμούς συντηρητικών που μπορείτε να βρείτε σε συσκευασίες τροφίμων και να διαβάσετε κατά πόσο είναι βλαβερές ή όχι για τον οργανισμό μας.

Τρόφιμα που προέρχονται από φυτά

Ευκαιρία να θυμηθούμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης! Η παρακάτω ασκήσεις θα σας βοηθήσουν.

επεξεργασμένα τρόφιμα

Ασκησούλες στο 1ο και 2ο κεφάλαιο

Μερικές ασκήσεις από τα κεφάλαια 1 & 2 του βιβλίου σας. Περιλαμβάνει ασκήσεις πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενών και ταξινόμησης.

Κυκλώστε τη σωστή απάντηση

Καλή συνέχεια...

Σύσταση και κατηγορίες τροφίμων

Καλημέρα σας!

θα αρχίσουμε από μια μικρή επανάληψη στα κεφάλαια 1 & 2 για να θυμηθείτε τι έχετε διδαχτεί.

Με τον όρο τρόφιμα γενικά νοούνται όλα τα στερεά ή υγρά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή από τον άνθρωπο. Είναι όλες οι ουσίες που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου.

Τα τρόφιμα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα φυτικά που προέρχονται από τα φυτά και τα ζωικά που προέρχονται από τα ζώα.

τα κύρια συστατικά των τροφίμων είναι: οι πρωτεΐνες, οι λιπαρές ουσίες, οι υδατάνθρακες, τα ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία, το νερό, οι βιταμίνες

                                                                φυτικής προέλευσης

νωπά φρούτα ( πορτοκάλια, μήλα                                επεξεργασμένα από φρούτα(κομπόστες,                αχλάδια, κεράσια κτλ)                                                      χυμοί φρούτων, αποξηραμένα φρούτα,                      νωπά λαχανικά (σπανάκι, τομάτες)                              μαρμελάδες γλυκά)

                                                                                            επεξεργασμένα από λαχανικά                                                                                                                                 (κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα,                                                                                                                           αποξηραμένα)

                                                                                           επεξεργασμένα από ζύμωση (τουρσιά, ελιές,                                                                                                        ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρασιά, μπύρες)

                                                                                           επεξεργασμένα από αποξήρανση ( όσπρια,                                                                                                           ξηροί καρποί)

 

Ζωικής προέλευσης

νωπά                                                                                επεξεργασμένα κρεατοπαρασκευάσματα

(κρέας, γάλα, ψάρια, αυγά)                                            (κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, μεταποιημένα                                                                                                 τεμάχια κρέατος,αλλαντικά κ.α)

                                                                                          επεξεργασμένα προϊόντα γάλακτος (γιαούρτια,                                                                                                    συμπυκνωμένο γάλα, γάλα σε σκόνη, τυροκομικά                                                                                                  προϊόντα, βούτυρα, κρέμες γάλακτος)

                                                                                            προϊόντα επεξεργασίας ψαριών (παστά,                                                                                                                καπνιστά, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα)

Αλλά είδη επεξεργασίας τροφίμων

έτοιμα και ημιέτοιμα φαγητά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αλκοολούχα ποτά, ηδύποτα, αναψυκτικά

Θρεπτική αξία των τροφίμων ορίζουμε το βαθμό χρησιμότητας τους για την κάλυψη των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού.

Ακολουθεί μία παρουσίαση με τα σημαντικότερα σημεία των κεφαλαίων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ