Updated on 4 Μαΐου, 2020
Γλώσσα- Παρασκευή 10/4 (το λαγουδάκι της Λαμπρής)
Το κείμενο είναι από το ανθολόγιο στη σελ. 117
Τα χρώματα σε αυτό το μάθημα δείχνουν πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι κάθε άσκηση, αλλά είναι όλα για όλους!
Δες το βιντεάκι με το κείμενο του ανθολόγιου. Έχω κάνει ένα λάθος για τη συγγραφέα, δες τη σημείωσή μου!
Kάνε ανάγνωση το κείμενο σε έναν μεγάλο:
Κοίτα το κείμενο στην εικόνα ή το βίντεο και βρες μέσα τα συνώνυμα των λέξεων.
Με ποια σειρά έγιναν αυτά που λέει το κείμενο;
Δες την παρουσίαση, ρώτα όποιον θες, ψάξε στο Internet και βάλε και τη φαντασία σου να δουλέψει και γράψε στα σχόλια ή σε ένα email γιατί σπάμε αυγά την Ανάσταση (τι σημαίνει, τι συμβολίζει, τι θέλουμε να δείξουμε) και γιατί τα βάφουμε κόκκινα.
Μπορείς να βρεις πόσα αυγά χώρεσαν τελικά στο καλάθι των λαγουδιών;
Μέσα στο κείμενο υπάρχουν μερικά λαθάκια. Διάβασε τον κανόνα για να τον θυμηθείς και υπογράμμισε τις λέξεις που θέλανε ενωτικό.
Μπορείς να παίξεις ένα παιχνίδι μνήμης με τα καλαθάκια εδώ.
Και να σχεδιάσεις εδώ το δικό σου αυγό!
6 Comments on “Γλώσσα- Παρασκευή 10/4 (το λαγουδάκι της Λαμπρής)”
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
Το κόκκινο χρώμα του αυγού συμβολίζει το αίμα της θυσίας του Χριστού.
Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αβγών έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο και συμβολίζει την Ανάσταση. Oπως το κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αυγού και βγαίνει στο φως της ζωής έτσι κομματιαζονται του θανάτου τα δεσμά και από του τάφου τα βάθη (κέλυφος) ξανάρχεται η ζωή!!!
Εγώ θα ήθελα το καλαθάκι που έχει και γλυκά και κόκκινα αυγά. Χρύσα.
Στο Χριστιανισμό το βάψιμο των αυγών γίνεται πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη ψάλλεται και στις εκκλησίες ο Μυστικός Δείπνος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Χριστός προσέφερε άρτο και οίνο στους μαθητές του, συμβολίζοντας το σώμα και το αίμα Του.
Για το λόγο αυτό, έχει επιλεγεί το κόκκινο χρώμα για την βαφή των αυγών, συμβολίζοντας την κίνηση του Χριστού κατά το μυστικό Δείπνο αλλά και το αίμα του, όταν τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης πάνω στον Σταυρό.
Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Σε κάποια μέρη συνηθίζουν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αυγό στο εικονοστάσιο του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό.
Ο συμβολισμός του αυγού στο Χριστιανισμό φέρει και μία επιπλέον σημασία, αφού θυμίζει στους πιστούς τον τάφο από τον οποίο εξήλθε ο Χριστός κατά την Ανάστασή Του. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας συνηθίζουν, μάλιστα, να φυλάνε το πρώτο κόκκινο αυγό του σπιτιού δίπλα στο εικονοστάσι για να εξορκίσουν το κακό. Ακόμη, το κόκκινο χρώμα θεωρείται σύμβολο χαράς και αντίδοτο κατά του κακού.
Οι «αυγομαχίες» είναι άμεσα συνυφασμένες με τον εορτασμό του Πάσχα και την επανένωση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι της Λαμπρής. Το τσούγκρισμα των αυγών με την ανταλλαγή ευχών «Χριστός Ανέστη» και «Αληθώς ο Κύριος» συμβολίζει τη γέννηση της ζωής, καθώς σπάει το κέλυφος, καθώς και το «σπάσιμο» του τάφου του Τάφου του Χριστού και την Ανάστασή Του.
Την διακόσμηση αυγών για λόγους συμβολικούς τη συναντάμε πριν από τα χρόνια του Χριστού, σε αρχαίους πολιτισμούς όπως στην Κίνα, την Περσία, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, όπου συνηθιζόταν να τα μοιράζουν σε γιορτές για την υποδοχή της άνοιξης ως σύμβολο γονιμότητας, ανανέωσης της ζωής και ερχομού της Άνοιξης.
Το αυγό άλλωστε συμβολίζει τη δημιουργία νέας ζωής, με το σπάσιμο του κέλυφους. Στην αρχαία Ελλάδα το αυγό είναι η πηγή του κόσμου και της αρμονίας του σύμπαντος, σύμφωνα με τους Ορφικούς.
Στην αρχαία Κίνα, το αυγό συμβόλιζε το όλον του σύμπαντος, ο κρόκος τον ουρανό και το ασπράδι τη γη, συνδέοντας τις δύο αντίθετες δυνάμεις της ζωής, το γιν και το γιανγκ, μέσω της επώασης των οποίων γεννήθηκε το πρώτο πλάσμα.
Θα διάλεγα το καλάθι μόνο με τα κόκκινα αυγά.
θα προτιμουσα το καλαθι με τα αυγα.το κοκκινο χρωμα συμβολιζει τοαιμα και τη θυσια του Ισου.το εθιμο του τσουγκρισματος ξεκιναει απο το βυζαντιο.
Πολλοί λαογράφοι λένε ότι το έθιμο του αυγού έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο και την Περσία, όπου φίλοι και συγγενείς αντάλλαζαν αυγά κάθε άνοιξη.
Το αυγό -σύμφωνα με την παράδοση- συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Το τσούγκρισμα των αυγών με την ανταλλαγή ευχών «Χριστός Ανέστη» και «Αληθώς ο Κύριος» συμβολίζει τη γέννηση της ζωής, καθώς σπάει το κέλυφος.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ