Πρόγραμμα & καθημερινότητα παιδιών

Πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα, η ρουτίνα, στην καθημερινότητα των παιδιών;

 

Μια σταθερή, όσο γίνεται, καθημερινότητα θα βοηθήσει γονείς και παιδιά να μείνουν ήρεμοι.

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε όλοι μας, η διατήρηση της ρουτίνας τους κατά την παραμονή στο σπίτι και παρά τα κλειστά σχολεία είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού, δίνει το αίσθημα της ασφάλειας το οποίο χρειάζεται κάθε παιδί προκειμένου να είναι ψυχικά ήρεμο, συνεργάσιμο και κατ’ επέκταση ένα ευτυχισμένο παιδί. Τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα όχι μόνο για να μάθουν σε όρια και πειθαρχεία αλλά κυρίως γιατί έτσι νιώθουν ασφάλεια.

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα μέσα στη καραντίνα;

Η καθημερινότητα όλων μας είναι διαφορετική, των γονέων, των παιδιών, των στενών συγγενών, των φίλων μας, ωστόσο είναι πολύ βοηθητικό αν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα, για την επόμενη εβδομάδα (ή έστω για τις καθημερινές).

Μπορεί να είναι ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα, με μέρες, ώρες, δραστηριότητές καθώς και το μέρος που πραγματοποιούνται (π.χ μελέτη στο δωμάτιο, εξ αποστάσεως εργασία του πατέρα στο γραφείο)  ή δραστηριότητες με τίτλους που πρέπει να επιτευχθούν μέσα στη μέρα.

Μπορείτε να αναγράφετε το πρόγραμμα όλων των μελών της οικογένειας ή ξεχωριστά των παιδιών.

Θα λειτουργούσε καλύτερα αν το έφτιαχνε όλη η οικογένεια μαζί (π.χ. από Κυριακή) να είναι μια συμφωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και όχι κάτι που επιβάλλεται.

Ενδεικτικά παρατίθεται ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια:

Επιπλέον χρήσιμοι σύνδεσμοι:

5 Συμβουλές για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες:  Σημαντικές_Συμβουλές - Ιδρυμα Ωνάση

https://www.paidiatros.com/paidi/symberifora/routina-polos-asfalias

https://childit.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CF%83%CE%B1%CF%82/

 

Leave a Reply