Ελληνικά

Πρόγραμμα & καθημερινότητα παιδιών

Πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα, η ρουτίνα, στην καθημερινότητα των παιδιών;

 

Μια σταθερή, όσο γίνεται, καθημερινότητα θα βοηθήσει γονείς και παιδιά να μείνουν ήρεμοι.

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε όλοι μας, η διατήρηση της ρουτίνας τους κατά την παραμονή στο σπίτι και παρά τα κλειστά σχολεία είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού, δίνει το αίσθημα της ασφάλειας το οποίο χρειάζεται κάθε παιδί προκειμένου να είναι ψυχικά ήρεμο, συνεργάσιμο και κατ’ επέκταση ένα ευτυχισμένο παιδί. Τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα όχι μόνο για να μάθουν σε όρια και πειθαρχεία αλλά κυρίως γιατί έτσι νιώθουν ασφάλεια.

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα μέσα στη καραντίνα;

Η καθημερινότητα όλων μας είναι διαφορετική, των γονέων, των παιδιών, των στενών συγγενών, των φίλων μας, ωστόσο είναι πολύ βοηθητικό αν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα, για την επόμενη εβδομάδα (ή έστω για τις καθημερινές).

Μπορεί να είναι ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα, με μέρες, ώρες, δραστηριότητές καθώς και το μέρος που πραγματοποιούνται (π.χ μελέτη στο δωμάτιο, εξ αποστάσεως εργασία του πατέρα στο γραφείο)  ή δραστηριότητες με τίτλους που πρέπει να επιτευχθούν μέσα στη μέρα.

Μπορείτε να αναγράφετε το πρόγραμμα όλων των μελών της οικογένειας ή ξεχωριστά των παιδιών.

Θα λειτουργούσε καλύτερα αν το έφτιαχνε όλη η οικογένεια μαζί (π.χ. από Κυριακή) να είναι μια συμφωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και όχι κάτι που επιβάλλεται.

Ενδεικτικά παρατίθεται ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια:

Επιπλέον χρήσιμοι σύνδεσμοι:

5 Συμβουλές για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες:  Σημαντικές_Συμβουλές - Ιδρυμα Ωνάση

https://www.paidiatros.com/paidi/symberifora/routina-polos-asfalias

https://childit.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CF%83%CE%B1%CF%82/

 

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

από Κουτελίδα Μαρία

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε καθημερινά ότι όλα αυτά που βιώνουμε είναι πρόσκαιρα η πανδημία είναι μια παροδική κατάσταση και θα τελειώσει.

Προσωρινή  είναι και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύντομα θα ξανά βρεθούμε στο σχολικό μας πλαίσιο, με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές μας, ως τότε ας κρατήσουμε μια επαφή, όσο πιο συστηματική μπορούμε με τους ανθρώπους που ανταμώναμε καθημερινά. Καλή δύναμη γονείς και μαθητές!

Συμβουλές προς γονείς για μαθητές Δημοτικού:

  • Αναγκαία είναι η σαφής και συχνή αναφορά από τους γονείς στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της τηλεκπαίδευσης σε περιόδους κρίσης καθώς και στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται.
  • Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, απαραίτητη είναι η επίδειξη συνέπειας από πλευράς των γονιών σχετικά με την τήρηση του καθημερινού σχολικού προγράμματος, καθώς και η εδραίωση ρουτίνας (τρώμε πρωινό, κάνουμε την εργασία μας, διαβάζουμε την ιστορία που μας έστειλε η δασκάλα, ξεκουραζόμαστε λίγο κ.τ.λ.).
  • Οι γονείς χρειάζεται να επιλύουν κάθε απορία των μαθητών σχετικά με τη νέα πραγματικότητα και τη χρήση τηλεκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά να αισθανθούν άνετα να μοιραστούν με τους ίδιους, τους φόβους και τις ανησυχίες τους.
  • Χρήσιμη είναι η εξ αποστάσεως συνεργασία μεταξύ συμμαθητών κατά τη διεκπεραίωση σχολικών εργασιών για την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων.
  • Η τήρηση του καθημερινού σχολικού προγράμματος δεν αποκλείει την επαφή των μαθητών με τη φύση, σε περιοχές που αυτή είναι εφικτή, ως αφόρμηση για την κατάκτηση νέας γνώσης.
  • Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να υποστηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύνδεσή τους με το διαδίκτυο ή στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, εφόσον έχουν τις κατάλληλες γνώσεις.
  • Απαραίτητη είναι η ενίσχυση της αυτονομίας και της ανεξαρτητοποίησης των παιδιών κατά την παρακολούθηση των μαθημάτων, σε όποιες περιπτώσεις είναι αυτό δυνατό, ώστε οι γονείς να ακολουθούν και εκείνοι το παράλληλο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Πηγή: https://seminars.etwinning.gr/mod/page/view.php?id=33406