Το ντόμινο ως διδακτικό εργαλείο

Ένα απλό παιχνίδι σαν το ντόμινο μπορεί να μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες μάθησης! Σας προτείνω παρακάτω κάποιες ιδέες πώς να το χρησιμοποιήσετε:

ΒΗΜΑ 1: Μάθετε τους κανόνες του παιχνιδιού και παίξτε το ώσπου να εξοικειωθείτε. Αν δεν έχετε το παιχνίδι μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας εύκολα ή να το εκτυπώσετε. Οδηγίες και εκτυπώσιμο ντόμινο μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον ιστότοπο:

https://www.infokids.gr/ntomino-edo-kai-tora-kartes-etoimes-gi/

ΒΗΜΑ 2: Φτιάξτε καρτελάκια από το 0-13. Ζητήστε από τα παιδιά να μετρήσουν το σύνολο των τελειών στο πλακάκι του ντόμινο και τοποθετήστε δίπλα τον αριθμό με το άθροισμα

ΒΗΜΑ 3: Ζητήστε από το παιδί να φτιάξει με τα τουβλάκια του θέσεις πάρκινγκ αριθμημένες από το μηδέν εώς το 13. Ανάλογα με το άθροισμα παρκάρετε και τα πλακάκια του ντόμινο.

ΒΗΜΑ 4: Αν δείτε ότι το παιδί δυσκολεύεται με την αναγνώριση αριθμών, παίξτε μαζί του το παρακάτω ντόμινο αντιστοίχισης ποσότητας και αριθμού. Αλλιώς περάστε κατευθείαν στο ΒΗΜΑ 5.

Ντόμινο αντιστοίχισης ποσότητας-αριθμού

ΒΗΜΑ 5: Διαδρομή ντόμινο αυτή τη φορά με τα αριθμητικά σύμβολα της πρόσθεσης. Έχω φτιάξει ντόμινο δύο επιπέδων δυσκολίας. Το ένα είναι με άθροισμα μέχρι πέντε και το άλλο με άθροισμα μέχρι 10.

Ντόμινο πρόσθεσης 1

Ντόμινο πρόσθεσης 2

ΒΗΜΑ 6: Παίξτε πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια!

Παιχνίδι 1: Ρίξτε δύο ζάρια και ανάλογα με τη ζαριά παίρνετε το αντίστοιχο ντόμινο. Όποιος μαζέψει να πιο πολλά ντόμινο κερδίζει. Εναλλακτικά ζωγραφίστε ένα λουλούδι και όποιος συμπληρώσει με τις ζαριές του πιο γρήγορα τα πέταλα, κερδίζει.

           

Παιχνίδι 2: Ένα παιχνίδι που εξυπηρετεί και μια πρώτη επαφή με την στατιστική και τα κλάσματα, ανάλογα πώς θα το χειριστούμε. Εκτυπώστε την καρτέλα σκορ και την καρτέλα βραβείων.

Παιχνίδι στατιστικής με ντόμινο

           

Καλή διασκέδαση!!

Leave a Reply