Το σχολείο μας

΄ΤσίλεςΗ αρχιτεκτονική του κτιρίου

Το κτίριο του σχολείου μας κατασκευάστηκε για να στεγάσει το πρώτο και μοναδικό Γυμνάσιο που λειτούργησε επί Τουρκοκρατίας. Τον Σεπτέμβριο του 1892, μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του σε σχέδια τoυ Ερνέστο Τσίλερ και χρειάστηκε μόλις ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποπεράτωσης του κτιρίου. Λειτούργησε με τη φροντίδα της ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας.

Το κτίσμα αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, λιτό με απόλυτη συμμετρία στις όψεις. Αποτελείται από δύοσχολείο ορόφους και ημιυπόγειο, ενώ σε κάθε στάθμη υπάρχουν έξι αίθουσες τοποθετημένες στις δυο πλευρές ενός ευρύχωρου χώρου, στην πίσω πλευρά του οποίου αναπτύσσεται το κλιμακοστάσιο. Το συνολικό εμβαδόν του κτίσματος ανά όροφο ανέρχεται στα 327 τ.μ.Το συνολικό ύψος του κτιρίου διαμορφώνεται περίπου στα 15.55 μέτρα αποτελώντας το ψηλότερο κτίριο της εποχής. Η ιδιαιτερότητα του κτιρίου είναι ότι το πάχος των τοίχων του ισογείου και του ορόφου είναι το ίδιο ενώ  οι εξωτερικοί τοίχοι είναι παχύτεροι από τους εσωτερικούς.

Μετά τον σεισμό το 1978, πραγματοποιήθηκαν μετατροπές και ενισχύσεις στο κτίριο.

 

Η χρήση του κατά τον 20ο αιώνα

Στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, όπως και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε νοσοκομείο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που προέκυψαν για περίθαλψη ασθενών και τραυματιών αλλά και, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, χρησιμοποιήθηκε ως Οικοκυρική.pngκατάλυμα για άστεγους. Τον Σεπτέμβριο του 1922, το «Ελληνικόν Γυμνάσιον» στέγασε τους Έλληνες από τη Μικρά Ασία που ήρθαν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.

Από το 1939 και για περίπου 40 χρόνια έως το 1972, το κτίριο φιλοξένησε την  «Οικοκυρική Σχολή».

 

Το Σχολείο Σήμερα

Η Παλιά Οικοκυρική Σχολή σήμερα ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στεγάζει το Κέντρο δια βίου μάθησης και τα σαββατοκύριακα το σερβικό σχολείο. Από το 2019 εκεί στεγάζεται επίσης το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, υπαγόμενο στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. Το σχολείο μεταφέρθηκε πρόσφατα από την οδό Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς το παλιό κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο λόγω προβλημάτων στατικότητας. Οι μαθητές – σύμφωνα με τις δηλώσεις τους – νιώθουν υπερηφάνεια και θαυμασμό που κάνουν μάθημα σε ένα τόσο «ιστορικό κτίριο». Οι  μαθητές των Δ2 και Ε2 τάξεων, κατά το σχολικό έτος 2019-2020, συμμετέχοντας στη δράση Open House 2019, παρουσίασαν διάφορα στοιχεία για το κτίριο του σχολείου σε γονείς, δασκάλους αλλά και απλούς περαστικούς.

Γ.Τ.

Γ.Κ.

Α.Χ

Ε.Τ.

 Πηγές:

Αφήστε μια απάντηση