Μαθαίνουμε για το Πρόγραμμα Erasmus+: Συνέντευξη της Αθηνάς Μαλέα

 

Πότε ξεκίνησε το πρόγραμμα ERASMUS που υλοποιείται στο σχολείο μας;facebook_1609716152670_6751638898010970555 (2021_01_21 19_17_15 UTC)

A.M.: Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 και είχε διάρκεια κανονικά δύο χρόνια αλλά λόγω του Covid-19 πήρε παράταση ενός χρόνου ακόμη, οπότε θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2021.

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με το ERASMUS;

Α.Μ.: Με οδήγησε η διάθεσή μου να φέρω τα παιδιά του σχολείου σε επαφή με μαθητές από άλλες χώρες, να δω τι συμβαίνει εκεί στο εκπαιδευτικό τους σύστημα, να συνεργαστούμε με εκπαιδευτικούς από χώρες του εξωτερικού αλλά και να έχουν την δυνατότητα οι μαθητές μας να συναντήσουν από κοντά μαθητές του εξωτερικού και να επισκεφτούμε τις χώρες τους.

Τι είναι ένα πρόγραμμα ERASMUS;

Α.Μ.: Ένα πρόγραμμα ERASMUS είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλά επίπεδα.  Συνεργάζονται σχολεία από διαφορετικές χώρες, δίνει την ευκαιρία σε μεγάλους και μικρούς μαθητές να μετακινηθούν και σε δασκάλους. Μ' αυτή τη διαδικασία δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, ερευνώντας διαφορετικά θέματα κάθε φορά, και να γνωρίσουν καινούριες κουλτούρες αλλά και να πάρουν ιδέες από τα σχολεία υποδοχής, τις οποίες μετά θα μπορέσουν να εφαρμόσουνε και στο δικό τους σχολείο.

Με ποιες χώρες συνεργαζόμαστε;

Α.Μ.: Εμείς συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, με την Ιρλανδία,  με την Πορτογαλία και με την Ιταλία (Σικελία).

Ποιος είναι ο στόχος του δικού μας προγράμματος;

Α.Μ.: Ο τίτλος  του προγράμματός μας είναι «Change your life, open your mind».  Έχει να κάνει με το να ανοίξουμε πραγματικά το μυαλό μας σε θέματα κοινωνικής ένταξης ατόμων που δεν είναι τόσο τυχεροί όπως εμείς. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα αφορά  τους πρόσφυγες. Δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι και ένα παγκόσμιο φαινόμενο η αναγκαστική μετακίνηση των ανθρώπων που, εξαιτίας των πολέμων που γίνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, οι άνθρωποι ψάχνουν κάπου να πάνε και να  νιώθουν ασφαλείς.  Και επειδή είναι ένα θέμα που μας απασχολεί άμεσα ως χώρα ταυτόχρονα απασχολεί και άλλες χώρες της Ε.Ε σκεφτήκαμε, ότι βρήκαμε ένα κοινό σημείο ώστε να δραστηριοποιηθούμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας πάνω σε αυτό το θέμα.

Τι δραστηριότητες περιλαμβάνει η υλοποίηση του;

Α.Μ.: Οι δραστηριότητες που έγιναν αυτά τα δύο χρόνια είναι πάρα πολλές.  Τι να πρωτοθυμηθώ! Έγινε ημερίδα με τη συμμετοχή των γονέων για να ενημερωθούν οι γονείς για το πρόγραμμα. Προσκλήθηκαν παιδιά από τις δομές φιλοξενίας να επισκεφτούν το σχολείο μας και εμείς τους υποδεχτήκαμε προσφέροντάς τους πρωινό σύμφωνα με τις παραδόσεις τους, αφού πρώτα ενημερωθήκαμε για αυτές, και στη συνέχεια παίξαμε μαζί τους, ζωγραφίσαμε, κατασκευάσαμε διάφορες χειροτεχνίες. Με αυτόν τον τρόπο ήρθαμε σε επαφή μαζί τους και καταλάβαμε ότι το παιχνίδι και το χαμόγελο μπορεί να γίνει κώδικας επικοινωνίας κι ας μην γνωρίζουμε την ίδια γλώσσα. Έγιναν μετακινήσεις μαθητών στην Πορτογαλία και Ιρλανδία, διαβάστηκαν λογοτεχνικά βιβλία στα αγγλικά και στα ελληνικά σχετικά με τους πρόσφυγες, κατασκευάσαμε  χριστουγεννιάτικες κάρτες, πραγματοποιήσαμε ένα φολκλορικό πανηγύρι στο τέλος της πρώτης χρονιάς με τη συμμετοχή όλων των τάξεων και τη βοήθεια  των γονιών, με τραγούδια, χορούς και γεύσεις από τις χώρες που συνεργαζόμαστε και πολλά- πολλά άλλα.

Βλέπετε ανταπόκριση;

Α.Μ.: Βλέπω μεγάλη ανταπόκριση από τους μαθητές και τους δασκάλους με τις δραστηριότητες που οργανώσαμε στην τάξη, ακόμα και από τους μαθητές των μικρότερων τάξεων.

Συμμετέχουν όλες οι τάξεις και, αν ναι, με ποιον τρόπο;

Α.Μ: Όλες οι τάξεις, από την πρώτη μέχρι την έκτη. Οι μικρότερες τάξεις συνήθως συμμετέχουν σε δραστηριότητες ζωγραφικής, εικαστικών ή αθλητικά δρώμενα, για να συμβαδίζουν με την ηλικία τους. Οι μεγαλύτερες τάξεις ασχολούνται με πιο σύνθετες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις και δημιουργήσαμε βίντεο για το Erasmus στα πλαίσια του Ομίλου Κινηματογράφου.

Τι προσφέρει στους μαθητές η ενασχόλησή τους με αυτό το πρόγραμμα;

Α.Μ: Η ενασχόλησή τους με το πρόγραμμα τους προσφέρει γνώσεις αναφορικά με τον πολιτισμό και την κουλτούρα άλλων χωρών. Ακόμα, μαθαίνουν να εκτιμούνε πόσο ευνοημένοι είναι. Με τον καιρό, αντιλαμβάνονται ό,τι οι συνθήκες ζωής δεν είναι οι ίδιες παντού και για όλους. Δεν είναι το ίδιο τυχερά όλα τα παιδιά στον κόσμο είτε γιατί έχουνε θέματα με  αναπηρία, είτε γιατί χάσανε το σπίτι τους ή και τους γονείς τους. Επίσης, συμμετέχουν σε δραστηριότητες, πραγματοποίησαν διάφορες επισκέψεις, όταν μπορούσαμε προ Covid-19, και γνωρίσανε ανθρώπους οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι. Επιπλέον, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος, παρακολουθούνε ταινίες ή και θεατρικά με θέμα την ευαισθητοποίηση απέναντι στους άλλους. Γενικά, αποκομίζουν γνώσεις που, αν και διδάσκονται μέσα στα βιβλία, δεν τα καταλαβαίνουνε τόσο καλά όσο μέσα στο πρόγραμμα.

Πως θα ωφεληθεί το σχολείο μας από αυτό το πρόγραμμα;

Α.Μ: Το κυριότερο όφελος που έχει είναι αυτό που λέω το κομμάτι δηλαδή του οφέλους που έχουν οι μαθητές από τα αυτά δύο χρόνια συνεργάζονται με παιδιά του εξωτερικού αλλά και κάνουνε δραστηριότητες που είναι έξω από το μάθημα αυτό καθαυτό. Οι δάσκαλοι από την άλλη ωφελούνται γιατί συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό να οργανώσουν αυτές τις δραστηριότητες και όλοι επίσης και οι δάσκαλοι και οι μαθητές έχουν ωφεληθεί στο κομμάτι που μπορούσαμε οικονομικά γιατί μας δίνετε οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό να μετακινηθούν σε άλλες χώρες.

Θ.Α.

Β.Α.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση φιλοξενίας των προσφύγων με την προετοιμασία του πρωινού ...

 

Και εδώ θα βρείτε φωτογραφικό υλικό από διάφορες άλλες εκδηλώσεις ...

 

 

Leave a Reply