Updated on February 15, 2019
Αρωματικά φυτά: Πως να δημιουργήσετε τη δική σας μονάδα επεξεργασίας
Μεγάλες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τομέα της μεταποίησης. Προϋπόθεση βέβαια -σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της «ΥΧ»- οι υποψήφιοι επενδυτές – τυποποιητές να γνωρίζουν καλά τα μυστικά της καλλιέργειας και να προβούν σε σωστό σχεδιασμό του επιχειρηματικού τους πλάνου πριν ξεκινήσουν το εγχείρημα.
Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής συναντούν, στην περίπτωση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, την καλύτερη εκπροσώπησή του, μας αναφέρουν άνθρωποι του κλάδου. Για τους λόγους αυτούς, καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και τη μεταποίηση των ΑΦΦ.
Τα επόμενα χρόνια, μάλιστα, αναμένεται επιπλέον ώθηση στον τομέα της μεταποίησης του κλάδου, αφού τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στο νέο ΠΑΑ (μέτρο μεταποίησης και Leader) προβλέπονται χρηματοδοτήσεις για τέτοιου είδους μεταποιητικές μονάδες.
Καλλιέργεια και τυποποίηση
Για τα βήματα, το κόστος της επένδυσης αλλά και τις προοπτικές μιας τέτοιου είδους επιχείρησης, η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον 32χρονο Κωσταντίνο Στάμο που εδώ και ένα χρόνο δημιούργησε, στον Κολινδρό Πιερίας, τη δική του οικογενειακή επιχείρηση (Stamos Herbs), καλλιεργώντας, τυποποιώντας και εξάγοντας τα νομαδικά αυτά προϊόντα της ελληνικής χλωρίδας. «Στη μονάδα εργαζόμαστε εγώ, η μητέρα, ο πατέρας και ο αδερφός μου. Οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται σε κτήμα έκτασης 10 στρεμμάτων ενώ το κεντρικό κτήριο έχει εμβαδόν 110 τ.μ και το υπόστεγο 120 τ.μ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μονάδα τυποποίησης μεσαίου μεγέθους. Η επένδυση στοίχισε 150.000 ευρώ (το 50% της επένδυσης χρηματοδοτήθηκε μέσω του Leader και το υπόλοιπο με ιδία κεφάλαια). Η κατασκευή ξεκίνησε το 2013 ενώ και οι καλλιέργειες των περίπου 80-90 στρεμμάτων αρωματικών φυτών ξεκίνησαν τότε», μας εξηγεί ο κ. Στάμος.
Οι πρωταγωνιστές
«Τα αρωματικά που καλλιεργούμε είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ρίγανη, λεβάντα περίπου 10 στρέμματα, τσάι του βουνού σε μεγάλη έκταση αλλά και θυμάρι, δεντρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο, εχινάτσια, μέντα, εστραγκόν και βαλσαμόχορτο (σπαθόχορτο). Συνολικά, έχουμε 23 κωδικούς προϊόντων», τονίζει.
Σε μια μονάδα σαν και αυτή που παρουσιάζουμε στο ρεπορτάζ μπορεί να γίνει τόσο τυποποίηση όσο και απόσταξη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της λεβάντας, της ρίγανης και του θυμαριού, από τα οποία παράγονται τα αντίστοιχα έλαια. Σε μικρότερες ποσότητες μπορούν να παραχθούν και έλαια δυόσμου και μέντας.
Πιο πολύ ζήτηση πάντως, σύμφωνα και με τον κ. Στάμο, έχουν η ρίγανη και η λεβάντα (σαν αιθέριο έλαιο) αλλά και η μέντα σαν αφέψημα.