Το σχολείο μας

Το Δημοτικό Σχολείο Συκιάς

 

 

Το Δημοτικό Σχολείο Συκιάς ιδρύθηκε πριν το 1900. Τα παλαιότερα αρχεία που φυλάσσονται στο σχολείο χρονολογούνται από το 1904. Σύμφωνα με επίσημες καταγραφές το μαθητικό δυναμικό του, είχε φτάσει να αριθμεί μέχρι και 450 παιδιά. Η λειτουργία του σχολείου διακόπηκε την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ενώ το 1968 το κτίριο καταστράφηκε μερικώς από πυρκαγιά. Οι κάτοικοι του χωριού κινητοποιήθηκαν άμεσα ώστε να επισκευαστεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Από την αρχή σχεδόν της ίδρυσης του λειτουργούσε πρωινός και απογευματινός κύκλος, καθώς δεν επαρκούσε ο αριθμός των αιθουσών. Ο απογευματινός κύκλος σταμάτησε να λειτουργεί το 1998, όταν και παραδόθηκε το νέο κτίριο.

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται επιβλητικά χτισμένο με γρανίτη στο κέντρο του χωριού, πάνω σε έναν λόφο. Έχει πανοραμική θέα όλου του χωριού και της θάλασσας. Σήμερα λειτουργεί στεγάζοντας τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκιάς "Τα Συκιωτάκια".

Καλό Μήνα!!!

1η Μαΐου!!! Καλό Μήνα!!!

 Ο εορτασμός της πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθώς οι εκδηλώσεις που γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα είτε για τον Διόνυσο είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού.

 

Εργατική Πρωτομαγιά

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται και η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγο της Αμερικής. Το Μάη του 1886 οι εργάτες στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Παγκόσμια μέρα για τα αδέσποτα ζώα.

Παγκόσμια μέρα για τα αδέσποτα ζώα

 

07/04/2020. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, παρακολουθήστε το παρακάτω εξαιρετικό βίντεο, το οποίο μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

 Α Δ Ε Σ Π Ο Τ Α

 

Καλό Μήνα

Καλό Μήνα!!! 

Ο Απρίλιος, ή Απρίλης είναι ο τέταρτος μήνας του έτους και ανήκει στην εποχή της Άνοιξης. Η λέξη Απρίλιος ετυμολογείται από το λατινικό Aprillis, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη. Ο ελληνικός λαός αποκαλεί τον μήνα αυτόν και με τα ονόματα ΑπρίληςΑπρίλες, και Λαμπριάτης λόγω του Πάσχα. Ο Απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται οι μήνες των λουλουδιών. Χάρη στην ανοιξιάτικη σύνδεσή του ο Απρίλης τραγουδήθηκε ιδιαίτερα από τους ποιητές αλλά και από τον λαό μας

Η «Πρωταπριλιά» με τα αθώα ψέματά της είναι ένα πανευρωπαϊκό έθιμο. 

 

Επαναλειτουργία Σχολικών Μονάδων

Επαναλειτουργία Σχολικών Μονάδων

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών από 1 Ιουνίου 2020. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 ως εξής.
• Εφόσον διασφαλίζεται ότι σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος των 15, τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό.
• Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.
• Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων .
• Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, με απλή υπεύθυνη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.
• Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.
• Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
• Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού.
• Δεν επιτρέπεται η είσοδος γονέων-κηδεμόνων στο σχολείο. Για όποιο θέμα, επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση τηλεφωνικά ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Προκειμένου να οργανώσουμε με τον καλύτερο τρόπο την ασφαλή επάνοδο των μαθητών του σχολείου μας, παρακαλείσθε όσοι ΔΕΝ επιθυμείτε να στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο να συμπληρώσετε την Υπεύθυνη Δήλωση που έχει αποσταλεί στα mail σας, δηλώνοντας την ύπαρξη ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί και να την στείλετε ηλεκτρονικά στο mail@dim-sykias.chal.sch.gr ή να την παραδώσετε στο Σχολείο.
Όσοι γονείς δεν στείλετε Υπεύθυνη Δήλωση, εξυπακούεται ότι το παιδί σας θα παρακολουθήσει κανονικά τα μαθήματα.
Για την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας είναι σημαντικό να μας ενημερώσετε μέχρι την Παρασκευή στις 12.00 ώστε να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός . Περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις στο τηλέφωνο του Σχολείου 2375042107.
Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά και να ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα και προπάντων με υγεία.

 

    Με εκτίμηση
  Ο Διευθυντής

  Κανέλης Ελευθέριος

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου. Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ' ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Εδώ συζητάμε

Forum επικοινωνίας

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείς να αφήσεις ένα μήνυμα σε κάποιον από τους συμμαθητές σου. . . Όπως παντού έτσι και εδώ ισχύουν κάποιοι κανόνες. Συγκεκριμένα δεν ξεχνάμε να είμαστε ευγενικοί και να προσέχουμε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε. 

 

Καλές συζητήσεις!!!

Φάκελος Μελέτης Περιβάλλοντος

Εδώ θα βρείτε αναρτημένο το υλικό του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος

 

 

06/05/2020 Μαθαίνω για τον κύκλο του νερού. Το παρακάτω βίντεο μας εξηγεί τον κύκλο που κάνει το νερό στη φύση. Για να παρακολουθήσεις το βίντεο κάνε κλικ στην εικόνα. . .

 

Τώρα, εξήγησε με δικά σου λόγια τι είναι ο κύκλος του νερού. (Μην ξεχνάς ότι κάνουμε πάντα μικρές προτάσεις με νόημα)           

Ε Ξ Η Γ Ω (ΚΛΙΚ)

 

 

Ώρα για πείραμα!!!

Παρακολούθησε το βίντεο και κάνε το απλό πείραμα στο σπίτι σου κάνοντας κλικ εδώ