Τι είναι η Παιχνιδοκεντρική Μάθηση;

Η έννοια της παιχνιδοκεντρικής μάθησης

Η παιχνιδοκεντρική μάθηση αναφέρεται σε μια εκπαιδευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί στοιχεία και αρχές από τον κόσμο του παιχνιδιού με σκοπό την ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της παιχνιδοκεντρικής μάθησης, οι εκπαιδευτικοί ενσωματώνουν στοιχεία παιχνιδιού, όπως η ανταγωνιστικότητα, η συνεργασία, η διασκέδαση και ο αναστοχασμός, στη διαδικασία μάθησης.

Η παιχνιδοκεντρική διδασκαλία είναι μια εκπαιδευτική πρακτική που εστιάζει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση διδακτικών δραστηριοτήτων που ενσωματώνουν στοιχεία παιχνιδιού.

Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου το παιχνίδι χρησιμοποιείται ως μέσο για την επίτευξη εκπαιδευτικών στόχων.

  1. Μάθηση μέσω του Παιχνιδιού:
    • Η μάθηση μέσω του παιχνιδιού αναφέρεται στην απόκτηση γνώσης και δεξιοτήτων μέσω της συμμετοχής σε παιχνίδια. Αυτό το μοντέλο εκπαίδευσης θεωρεί το παιχνίδι ως έναν φυσικό και ενδιαφέρον τρόπο μάθησης.
  2. Διαδραστική Εκπαίδευση:
    • Η διαδραστική εκπαίδευση σε παιχνιδιοκεντρικό πλαίσιο συνδυάζει την αλληλεπίδραση και τη δραστηριοποίηση των μαθητών με τα εκπαιδευτικά περιεχόμενα, προωθώντας έτσι την εμπειρική μάθηση.

Για την παιχνιδοκεντρική μάθηση, πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά παιχνίδια/ μαθησιακές δραστηριότητες οι οποίες  να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους.

Το αποτέλεσμα είναι ενεργή μάθηση αντί παθητικής μάθησης.» (Gavin Cahill, thelearningcounsel.com)

ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

"Game-Based Learning (GBL)" refers to the use of games as a tool for the learning and education process. In this approach, games are employed as a means to achieve educational objectives, fostering participation, collaboration, and enjoyable learning experience.

 

ΒΙΝΤΕΟ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ

Κάντε κλικ εδώ

https://www.canva.com/design/DAF6avg7XEk/watch

 

 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ από Vaso Gialamatzaki