Περιβαλλοντικά Ζητήματα, Πόσο επηρεάζουν το κόσμο  

Περιβαλλοντικά Ζητήματα, Πόσο επηρεάζουν το κόσμο  

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στις μέρες μας, η ρύπανση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον πλανήτη Γη αφού είναι ο κύριος λόγος για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης και στους ωκεανούς αυξάνονται.  

 

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος 

Αυτή η κατάσταση έχει γίνει σοβαρή απειλή για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα στον κόσμο, επειδή προκαλεί ένα φαινόμενο που ονομάζεται "λεύκανση κοραλλιών" . Κατά τη λεύκανση των κοραλλιών, τα κοράλλια χάνουν τα χρώματά τους και αρχίζουν να πεθαίνουν καθώς δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο θερμότερο περιβάλλον. Φυσικά, αυτό προκαλεί τεράστια καταστροφή στο μοναδικό τους οικοσύστημα, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες διαφορετικά είδη ζώων και φυτών. Στην πραγματικότητα, μεταξύ 2016 και 2017,σχεδόν το 50% των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο πέθανε.  

 

Νησί Τουβαλού 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή ευθύνονται για το λιώσιμο των πολικών πάγων, που προκαλεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το Τουβαλού, μια μικρή νησιωτική χώρα στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό Λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, οι πολίτες του Τουβαλού αντιμετωπίζουν συχνά τεράστιες πλημμύρες που καταστρέφουν τα σπίτια και τις φάρμες τους. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν δεν κάνουμε κάτι γρήγορα, το Τουβαλού θα εξαφανιστεί στον ωκεανό τα επόμενα χρόνια. Οι ντόπιοι, φοβούνται πολύ για το μέλλον τους και ως εκ τούτου, σκέφτονταν να μετακομίσουν στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία.  

Νησί Ντούσι 

Το νησί Ντούσι είναι παράδειγμα για το πως μπορεί να γίνουν οι παραλίες μας, αν γεμίζουν σκουπίδια. Μιλώντας πιο καθαρά, τη δεκαετία του 1990 σε μια έρευνα που έγινε στις παραλίες του ακατοίκητου νησιού Ντούσι, ενός στο τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου, 4.500 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Νότιας Αμερικής, βρέθηκαν χιλιάδες σκουπίδια: από πλαστικά παιχνίδια μέχρι φιάλες αερίου. Ασφαλώς, υπεύθυνοι για το γεγονός αυτό είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Ταξιδιώτες, ναύτες και ψαράδες πετούν σκουπίδια στη θάλασσα από το πλοίο ή τη βάρκα που ταξιδεύουν, αλλά και όσοι πηγαίνουν στις παραλίες, όταν φεύγουν, αφήνουν πίσω τους πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, κουτιά αλουμινίου κ.ά.  Όλα αυτά τα σκουπίδια δημιουργούν μια πολύ άσχημη και από κρουστική εικόνα καθώς ρυπαίνουν τις θάλασσες και τις ακτές. Άλλα από αυτά μένουν για πολλά χρόνια χωρίς να διαλύονται με τα κύματα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι ότι αποτελούν απειλή για τα ζώα της θάλασσας και τα ψάρια, τα οποία τρώνε σκουπίδια, γιατί τα μπερδεύουν με την τροφή τους, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά, ή παγιδεύονται σε σχοινιά και πλαστικές σακούλες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Γι' αυτό σήμερα τα σκουπίδια αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.  

 

Οφείλουμε λοιπόν όλοι να μειώνουμε τα σκουπίδια για την προστασία της φύσης αλλά κυρίως για την προστασία του ανθρώπου. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να φαίνονται πολύ μακριά από εμάς και τη ζωή μας, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε κάποια ευθύνη για τη ρύπανση του πλανήτη μας. Πρέπει λοιπόν όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να σώσουμε αυτά τα μοναδικά μέρη, γιατί τελικά η Γη είναι το σπίτι όλων. 

 

Leave a Reply