ιλιαδα

https://quizizz.com/join?gc=81825553

xhmeia

https://quizizz.com/join?gc=82980440

gewgrafia

https://quizizz.com/join?gc=94101488

Γνώριζες ότι… 

Γνώριζες ότι... 

 

 • Περισσότερα χαρτονομίσματα του παιχνιδιού Monopoly τυπώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, συγκριτικά με τα αληθινά χαρτονομίσματα.  
 • Η γλώσσα της φάλαινας ζυγίζει όσο ένας ελέφαντας.  
 • Ότι το 1932 ο αυστραλιανός στρατός ξεκίνησε πόλεμο εναντίον ενός είδος στρουθοκαμήλου και τα πουλιά νίκησαν.  
 • Τα μάτια του Άλμπερτ Αϊνστάιν βρίσκονται σε μια θυρίδα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη. 
 •  Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σκάκι πιστεύει ότι αν δεν παίζουμε πια σκάκι ο κόσμος θα καταστραφεί από εξωγήινους,  
 • Η Κίνα χρησιμοποιεί κάθε χρόνο 45 δισεκατομμύρια chopstick 
 • Τα μάτια μας έχουν το ίδιο μέγεθος από τη στιγμή που γεννιόμαστε, ενώ η μύτη και τα αυτιά μας μεγαλώνουν συνεχώς; 
 • Η εθνική ορχήστρα του Μονακό είναι μεγαλύτερη από τον στρατό του; 
 • Οι μέλισσες μπορούν να πετάξουν ψηλότερα από το όρος Έβερεστ; 
 • Το ανοιχτήρι για για τις κονσέρβες εφευρέθηκε σαράντα οκτώ χρόνια μετά τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα; 
 • Τα μάτια ενός στρειδιού είναι μεγαλύτερα από τον εγκέφαλό του; 
 • Το 1979 χιόνισε για πρώτη φορά στη Σαχάρα. 
 • Το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα το 1000 π. X. 
 • Πριν από το 1800, δεν υπήρχε ξεχωριστό παπούτσι για το δεξί και το αριστερό πόδι. 
 • Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε στους κατόχους αυτοκινήτων άδεια και αριθμό κυκλοφορίας, το 1893. 
 • Στην αρχαία Αίγυπτο, όταν πέθαινε μία γάτα, ο ιδιοκτήτης της ήταν υποχρεωμένος να ξυρίσει τα φρύδια του, σε ένδειξη πένθους. 
 • Οι σκαντζόχοιροι επιπλέουν στο νερό. . 
 •  Μία βλεφαρίδα ζει περίπου 5 μήνες. 
 •  Οι γαρίδες είναι τα πιο θορυβώδη όντα στον ωκεανό. 
 •  Η πρώτη φορά που οι άντρες και οι γυναίκες χρησιμοποίησαν ξεχωριστές τουαλέτες ήταν το 1739, σ' έναν χορό στο Παρίσι. 
 •  Η Disneyland στις Η.Π.Α. είναι μεγαλύτερη σε έκταση από τις πέντε μικρότερες χώρες του κόσμου μαζί. 
 •  Όλοι οι αριθμοί σε μία ρουλέτα έχουν άθροισμα 666. 
 •  Οι μέλισσες μπορούν να μυρίσουν με τα γόνατά τους. 
 •  Η κύρια βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, βουλιάζει κατά μία ίντσα κάθε χρόνο, γιατί όταν χτίστηκε, οι μηχανικοί δεν υπολόγισαν το βάρος όλων των βιβλίων που θα τοποθετούνταν στα ράφια 
 •  Οι αγελάδες ακούν χαμηλότερες και ψηλότερες συχνότητες από αυτές που μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι. 
 • Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να χωρέσει μέσα στα σύνορα του Τέξας. 
 • Ο αριθμός των εν ζωή ανθρώπων πάνω στη Γη σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των νεκρών ανθρώπων στα χρονικά. 
 • Τα M&M κατασκευάστηκαν από τον Φράνκλιν Μαρς το 1940 για τον στρατό, για να μη λερώνουν τα χέρια τους με σοκολάτες οι στρατιώτες. 
 • Όταν το τσάι έφτασε στην Αμερική, η οδηγία παρασκευής έλεγε: βράστε τα φύλλα. Έτσι, οι Αμερικάνοι τα έβραζαν, τα σούρωναν, πετούσαν το ζουμί, και σερβίριζαν τα βρασμένα φύλλα με ζάχαρη ή σιρόπι. 

 

 

 

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας 

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας 

 

Όλοι θέλουμε να βιώσουμε τον κόσμο και να επικοινωνήσουμε με άλλους. Αλλά αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος είναι χωρίς μία από τις δυνατότητες των υπολοίπων, το μόνο που τους είναι χρήσιμο είναι ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που μπορούν να μάθουν για να επικοινωνούν  

Επειδή μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ειδικό αλφάβητο όπου κάθε γράμμα  είναι ένας συνδυασμός από ανάγλυφες κουκίδες. Ένα βιβλίο για να διαβαστεί πρέπει να αγγίζουν τις κουκίδες. 

Μπορούν επίσης να γράφουν οι άλλοι άνθρωποι σε μια ειδική εφαρμογή που μπορεί να διαβάσει δυνατά ό,τι γράμμα του πληκτρολογίου αγγίζεις στην οθόνη του τηλεφώνου. 

 

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που υποφέρουν από απώλεια ακοής οπότε ο τρόπος επικοινωνίας τους είναι μέσω της νοηματικής γλώσσας. Σήμερα, είναι περισσότερες από 100 και συνδέουν τους κωφούς σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, η τεχνολογία έχει σημαντικό ρόλο και σε αυτούς τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, υπάρχουν εφαρμογές που τους βοηθούν να επικοινωνούν με άτομα που δεν ξέρουν νοηματική γλώσσα. Αυτές οι εφαρμογές μετατρέπουν όλα όσα λένε οι άλλοι σε αυτούς στην νοηματική και εμφανίζονται αμέσως στην οθόνη ως κείμενο. 

 

Έτσι, ο καθένας έχει τον τρόπο να επικοινωνεί ανάλογα με τις ανάγκες του, καθώς όλοι έχουμε τις δικές μας μοναδικές ικανότητες.  

 

 

 

Ένας εναλλακτικός τρόπος ταξιδιού 

Ένας εναλλακτικός τρόπος ταξιδιού 

 

 

Εάν θέλετε να εξερευνήσετε την Ευρώπη με μια αίσθηση ελευθερίας, το EuroVelo είναι μια εξαιρετική ιδέα. Το EuroVelo είναι ένα δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών που καλύπτει περισσότερα από 45.000 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων δρόμων. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδρομές για να επιλέξετε από βορρά προς νότο, ανατολή προς δύση, καθώς και κυκλικές. Στη σελίδα του EuroVelo, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για καταλύματα, τουριστικά γραφεία και καταστήματα ποδηλάτων σε όλη την Ευρώπη. Και φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη διαδρομή για εσάς ανάλογα με τον τελικό προορισμό σας, τα ενδιαφέροντά σας και την ποδηλασία. εμπειρία. Για παράδειγμα, αν σας αρέσουν τα ταξίδια σε μεγάλες πόλεις, το EuroVelo 2 είναι μια καλή επιλογή, καθώς συνδέει μερικές από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Μόσχα. EuroVelo 15.Με αυτόν τον τρόπο, περισσότεροι από εσάς επιλέγουν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο ταξιδιού, συναρπαστικό και φιλικό προς το περιβάλλον 

Η επιδίωξη της ευτυχίας 

Η επιδίωξη της ευτυχίας 

 

Ο άνδρας αυτός γεννήθηκε το 1954 στις Η.Π.Α. και μεγάλωσε σε ένα φιλικό οικογενειακό περιβάλλον. Δούλεψε σκληρά για να φροντίσει τη νέα του οικογένεια, αλλά δεν κέρδισε πολλά χρήματα και στη συνέχεια η ζωή του άλλαξε εντελώς. Ενώ επέστρεφε στο σπίτι από τη δουλειά, είδε έναν καλοντυμένο άντρα να βγαίνει από μια πόρτα. Ρώτησε τον που είδε τι δουλειά έκανε. Του μίλησε για την δουλειά του και ο άνδρας ονειρεύτηκε για μια καριέρα που θα μπορούσε να έχει. 

Ωστόσο, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν για αυτόν. Η κοπέλα του τον άφησε και έπρεπε να μεγαλώσει μόνος του το παιδί τους. Εκείνη την εποχή, παρόλο που είχε κάποια χρήματα, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά, έτσι μαζί με τον γιό του κοιμόντουσαν συχνά σε μέρη όπως δημόσια μπάνια και πάρκα. Ήξερε παρόλα αυτά ότι ερχόταν μια καλύτερη μέρα. Μετά από πολλή σκληρή δουλειά, το 1987, ίδρυσε τη δική του εταιρεία το 2006, και δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του.  

 

Τώρα, ο άνδρας αυτός κάνει φιλανθρωπική εργασία και συμβουλεύει τους ανθρώπους ότι το να είσαι ευτυχισμένος είναι πολύ πιο σημαντικό από το να γίνεις πλούσιος Βρείτε κάτι που αγαπάτε. Κάτι που σε ενθουσιάζει τόσο που ανυπομονείς να σηκωθείς από το κρεβάτι τη μέρα Ξεχάστε τα χρήματα Να είστε ευτυχισμένοι 

Μελλοντικά μέσα μεταφοράς 

Μελλοντικά μέσα μεταφοράς 

 

Πως ταξιδεύουμε; Με αμάξια, λεωφορείο, μετρό, τρένο, αεροπλάνο και πλοίο. Υπαρχουν πράγματι αρκετά μέσα μεταφοράς, μα πως θα εξελιχθούν στο μέλλον άραγε? 

Οι επιστήμονες κρίνουν, πως πολλά μέσα μεταφοράς θα γίνουν πιο μοντέρνα και ασφαλή. Η ταχύτητα - για παράδειγμα - των αυτοκινήτων θα αυξηθεί, όπως όμως και η ασφάλεια. Το καλύτερο που θα συναντήσουμε στο κόσμο των αυτοκινήτων θα είναι ο αυτόματος οδηγός. Το όχημα θα πηγαίνει τους επιβάτες οπουδήποτε, χωρίς κάποιος να το οδηγάει. Μάλιστα, μεγάλες εταιρίες, σκέφτονται να αναπτύξουν υπτάμενα οχήματα στο μέλλον, αλλά και σακίδια πλάτης, τα οποία να έχουν σύστημα πτήσης, ώστε όποιος το φοράει, να πετάει! 

Τα τρένα και τα αεροπλάνα, πρόκειται να αυξήσουν την ταχύτητά τους για να μειώσουν τον χρόνο μεταφοράς των επιβατών. Φήμες λένε ότι μέχρι και οι απλοί άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδέψουν στο διάστημα, σε διαδρομές γύρω από την Γη σε διαδτημικά λεωφορεία. 

Φανταστείτε πως θα εξεληχθεί η μεταφορά τα επόμενα χρόνια! Μοιάζει πως είναι ιδέες από σενάριο ταινίας, αλλά είναι αλήθεια! Είστε έτοιμοι για τέτοιες αλλαγές? 

Περιβαλλοντικά Ζητήματα, Πόσο επηρεάζουν το κόσμο  

Περιβαλλοντικά Ζητήματα, Πόσο επηρεάζουν το κόσμο  

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στις μέρες μας, η ρύπανση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον πλανήτη Γη αφού είναι ο κύριος λόγος για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης και στους ωκεανούς αυξάνονται.  

 

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος 

Αυτή η κατάσταση έχει γίνει σοβαρή απειλή για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα στον κόσμο, επειδή προκαλεί ένα φαινόμενο που ονομάζεται "λεύκανση κοραλλιών" . Κατά τη λεύκανση των κοραλλιών, τα κοράλλια χάνουν τα χρώματά τους και αρχίζουν να πεθαίνουν καθώς δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο θερμότερο περιβάλλον. Φυσικά, αυτό προκαλεί τεράστια καταστροφή στο μοναδικό τους οικοσύστημα, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες διαφορετικά είδη ζώων και φυτών. Στην πραγματικότητα, μεταξύ 2016 και 2017,σχεδόν το 50% των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο πέθανε.  

 

Νησί Τουβαλού 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή ευθύνονται για το λιώσιμο των πολικών πάγων, που προκαλεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το Τουβαλού, μια μικρή νησιωτική χώρα στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό Λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, οι πολίτες του Τουβαλού αντιμετωπίζουν συχνά τεράστιες πλημμύρες που καταστρέφουν τα σπίτια και τις φάρμες τους. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν δεν κάνουμε κάτι γρήγορα, το Τουβαλού θα εξαφανιστεί στον ωκεανό τα επόμενα χρόνια. Οι ντόπιοι, φοβούνται πολύ για το μέλλον τους και ως εκ τούτου, σκέφτονταν να μετακομίσουν στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία.  

Νησί Ντούσι 

Το νησί Ντούσι είναι παράδειγμα για το πως μπορεί να γίνουν οι παραλίες μας, αν γεμίζουν σκουπίδια. Μιλώντας πιο καθαρά, τη δεκαετία του 1990 σε μια έρευνα που έγινε στις παραλίες του ακατοίκητου νησιού Ντούσι, ενός στο τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου, 4.500 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Νότιας Αμερικής, βρέθηκαν χιλιάδες σκουπίδια: από πλαστικά παιχνίδια μέχρι φιάλες αερίου. Ασφαλώς, υπεύθυνοι για το γεγονός αυτό είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Ταξιδιώτες, ναύτες και ψαράδες πετούν σκουπίδια στη θάλασσα από το πλοίο ή τη βάρκα που ταξιδεύουν, αλλά και όσοι πηγαίνουν στις παραλίες, όταν φεύγουν, αφήνουν πίσω τους πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, κουτιά αλουμινίου κ.ά.  Όλα αυτά τα σκουπίδια δημιουργούν μια πολύ άσχημη και από κρουστική εικόνα καθώς ρυπαίνουν τις θάλασσες και τις ακτές. Άλλα από αυτά μένουν για πολλά χρόνια χωρίς να διαλύονται με τα κύματα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι ότι αποτελούν απειλή για τα ζώα της θάλασσας και τα ψάρια, τα οποία τρώνε σκουπίδια, γιατί τα μπερδεύουν με την τροφή τους, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά, ή παγιδεύονται σε σχοινιά και πλαστικές σακούλες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Γι' αυτό σήμερα τα σκουπίδια αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.  

 

Οφείλουμε λοιπόν όλοι να μειώνουμε τα σκουπίδια για την προστασία της φύσης αλλά κυρίως για την προστασία του ανθρώπου. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να φαίνονται πολύ μακριά από εμάς και τη ζωή μας, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε κάποια ευθύνη για τη ρύπανση του πλανήτη μας. Πρέπει λοιπόν όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να σώσουμε αυτά τα μοναδικά μέρη, γιατί τελικά η Γη είναι το σπίτι όλων. 

 

Ποιο είναι το ιδανικό επάγγελμα για εσένα? Κουίζ 

 

Ποιο είναι το ιδανικό επάγγελμα για εσένα? 

Κουίζ 

 

 1. Ποιο σου ακούγεται πιο ενδιαφέρον? 

α. Μελλοντικά μέσα μεταφοράς 

β. Διάσημοι καλλιτέχνες 

γ. Αθλήματα 

δ. Ιδιαίτερα ταλέντα 

 

 1.  Αν μπορούσε να κάνεις ένα δωρεάν VR Tour, που θα προτιμούσες να πας? 

α. Escape room 

β. Στο παραμύθι: Οι μουσικοί της Βρέμης 

γ. Σε σαφάρι στην Αφρική 

δ. Σε επίδείξη ρούχων 

 

 1.  Σε ποιο site θα ήθελες να συνδεθείς? 

α. Με gadgets 

β. Με πληροφορίες για την St Patrick’s day 

γ. Με κουίζ 

δ. Με διάφορες πληροφορίες για όλο τον κόσμο 

 

 

 

 1.  Τι θα προτιμούσες να αγοράσεις? 

α. Ένα drone 

β. Ένα εισιτήριο για τον βασιλιά των λιονταριών σε musical 

γ. Ένα ποδήλατο 

δ. Ένα καπέλο 

 

 1.  Τι άρθρο θα ήθελες να διαβάσεις? 

α. Για τους πλανήτες 

β. Για τα μουσικά όργανα 

γ. Για τους ολυμπιακούς αγώνες 

δ. Για κάτι άλλο 

 

 

Αποτελέσματα: 

Περισσότερες απαντήσεις με α: Σου αρέσουν οι επιστήμες και τα μαθηματικά, και λύνεις πάζλ εύκολα. Μπορεί να γίνεις γιατρός ή επιστήμονας. Μπορεί επίσης να γίνεις ένας μηχανολόγος, ένας πιλότος ή ακόμη - και γιατί όχι - αστροναύτης. 

 

Περισσότερες απαντήσεις με β: Σου αρέσουν οι τέχνες, η μουσική, και το θέατρο. Μπορεί να γίνεις μουσικός, ζωγράφος, ηθοποιός ή χορευτής. Μπορεί να γίνεις και συγγραφέας ή - μιας και σου αρέσει να φτιάχνεις πράγματα - σεφ. 

 

 

Περισσότερες απαντήσεις με γ: Σου αρέσουν τα αθλήματα και η φύση, όπως και να εξερευνείς νέα πράγματα. Μπορεί να γίνεις αθλητής, αγρότης ή κτηνίατρος 

 

Περισσότερες απαντήσεις με δ: Σου αρέσει η συνεργασία και να επεξηγείς πράγματα στην ομάδα σου. Μπορεί να γίνεις δάσκαλος, πωλητής ή και αστυνόμος.