Ελληνικά

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

      Αγαπητά μας παιδιά, το ξέρετε ότι υπάρχει μία μέρα που γιορτάζουν όλα τα Μουσεία του κόσμου; Είναι η «Διεθνής ημέρα Μουσείων» και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου.  Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη, αποκλειστικά και μόνο, στα Μουσεία. 

      Ακούστε και δείτε προσεκτικά ένα καταπληκτικό τραγουδάκι στο παρακάτω βίντεο, για τα παιδάκια που αγαπούν να εξερευνούν τα μουσεία, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, να εξάπτουν την φαντασία τους και να κεντρίζουν την περιέργειά τους, μέσα από την περιήγησή τους στα Μουσεία. Ακούστε και παρακολουθήστε το βιντεάκι προσεκτικά. Ξεκινάμε δυνατά:

    Τα μουσεία, παιδιά, αποτελούν πηγές έμπνευσης, για όλους. Όπως και τα βιβλία, έχουν την δύναμη να σε μεταφέρουν στον κόσμο τους. Μέσα από το ταξίδι στα Μουσεία, αποκτάμε νέες γνώσεις, ψυχαγωγούμαστε, αισθανόμαστε και εμπνεόμαστε.

      Τι εννοούμε όμως, παιδιά όταν λέμε την λέξη "Μουσείο";  Τι σημαίνει «Μουσείο» και τι μπορούμε να δούμε μέσα στα Μουσεία; Υπάρχουν πολλών ειδών Μουσεία; και τι είδους εκθέματα(δηλαδή όλα  αυτά που μας παρουσιάζονται), υπάρχουν μέσα στα Μουσεία;

Είναι πολλά τα ερωτηματικά, γι αυτό ας σκεφτούμε πρώτα τι είναι  «Μουσείο» . Δείτε την εικόνα και απαντήστε: είναι μήπως

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Για να βεβαιωθείτε ότι βρήκατε το "σωστό", μπορείτε να παίξετε το πιο κάτω παιγνίδι. Οδηγίες: Κάθε φορά που τσεκάρεται μια εικόνα, μπορείτε να πατάτε το μπλε κυκλάκι με το τικ, κάτω δεξιά, για να τσεκάρετε αν βρήκατε το σωστό. Παίξτε.....πατώντας ΕΔΩ!!!!

Παίξατε; …..τι βρήκατε; Τι είναι τελικά το Μουσείο;

Ναι, καλά το υποθέσατε…… Το Μουσείο είναι ένα κτήριο!!!!

Είναι ένα κτίριο, λοιπόν, στο οποίο μέσα μπαίνουμε για να δούμε διάφορα σπουδαία πράγματα από πολύ παλιές εποχές, δηλαδή από τα πολύ παλιά χρόνια.
       

       Και αφού μάθαμε ότι το μουσείο είναι ένα κτίριο, ας σκεφτούμε τώρα τι είδους εκθέματα(δηλαδή τι έχει μέσα) υπάρχουν μέσα σε ένα Μουσείο. Δείτε τις εικόνες και απαντήστε: έχει μήπως;

Αλήθεια, εσείς τι απαντήσατε;

      Ότι και να απαντήσατε, δεν είναι λάθος!!!! Είναι Όλα σωστά!!!! , επειδή το τι θα βρει κανείς μέσα στο  μουσείο που θα επισκεφτεί, εξαρτάται  από το είδος του Μουσείου.

    Το κάθε είδος Μουσείου, παίρνει το όνομά του, από τα αντικείμενα που έχει μέσα. Τα αντικείμενα αυτά ονομάζονται «εκθέματα». Τα εκθέματα λοιπόν, διαφέρουν από Μουσείο σε  Μουσείο. Για αυτό υπάρχουν πολλά είδη Μουσείου, όπως:

Το Αρχαιολογικό  Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο

Το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο

Το Μουσείο των Παιγνιδιών

Το Μουσείο Φυσικής ιστορίας

Το Μουσείο Παραμυθιού

Το Πολεμικό Μουσείο

Το Βιομηχανικό  Μουσείο

Το Εντομολογικό Μουσείο

Το Μουσείο Τέχνης,    

Και πολλά-πολλά άλλα ακόμα είδη μουσείων!!!!!!!!  Ώρα να έχουμε να λέμε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Eπειδή είσαστε εξαιρετικά φιλομαθείς παιδιά, ώρα να δούμε και να ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ένα πολύ ενδιαφέρον ψηφιακό βιβλίο, για να μάθουμε περισσότερα για τα Μουσεία. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : σε κάθε σελίδα του βιβλίου, θα δείτε πάνω-πάνω, ένα σηματάκι με ζωγραφισμένο μέσα ένα ηχείο.  Για να ακούσετε τις πληροφορίες του βιβλίου, πατάτε σε κάθε σελίδα στο σηματάκι με το ηχείο(που λέγαμε παραπάνω) , ξεκινήστε....πατώντας ΕΔΩ!!!!

 

Ακόμη, μπορούμε να παρακολουθήσουμε ένα εξαιρετικό βίντεο, που μας ξεναγεί στα είδη των Μουσείων.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:  

1. Συζητήστε με τους γονείς σας, πιο είδος μουσείου σας άρεσε περισσότερο;

2. Πιο είδος Μουσείου, θα σας ενδιέφερε να το επισκεφτείτε και εσείς όλοι μαζί και να το εξερευνήσετε οικογενειακώς;  

3. Γράψτε, με την βοήθεια των γονιών σας, τα ονόματα από το είδος ή τα είδη μουσείων που σας ενδιαφέρουν και θα θέλατε να επισκεφτείτε από κοντά, για να μάθετε περισσότερα και να ζήσετε την εμπειρία της περιήγησης σε αυτό.

Αν θέλεις, ζωγράφισε το μουσείο που σου αρέσει περισσότερο και μερικά εκθέματα της αρεσκείας σου, μέσα σε αυτό.    

 4. Έπειτα ας προσπαθήσουμε να μάθουμε και εμείς το τραγουδάκι που είναι φτιάχτηκε ειδικά για την "Διεθνή ημέρα των Μουσείων" και έχει τίτλο: «Μες στο Μουσείο». Πάμε λοιπόν, με όρεξη:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Εσείς παιδιά, έχετε πάει κάποτε σε κάποιο Μουσείο;

Μα, είναι δυνατόν να αναρωτιόμαστε; Και βέβαια ξέρετε ότι έχετε πάει, αφού σίγουρα θα θυμόσαστε όλα τα παιδάκια, ότι στην αρχή της φετινής χρονιάς, είχαμε επισκεφτεί το "Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο" Τέχνης και Πολιτισμού , στην Μακρινίτσα Πηλίου. Εκεί, είχαμε παρακολουθήσει ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Μια εικόνα… χίλιες λέξεις» και αφορά τις Βυζαντινές εικόνες. Εκεί βέβαια, εκτός από τις πολύ παλιές σπάνιες αρχαιολογικές εικόνες, είχαμε δεί και είχαμε θαυμάσει, πολύ παλιά βαρύτιμα και σπάνια άμφια(ενδύματα) των Ιερέων, διάφορα αρχαία εκκλησιαστικά σκεύη και παλιά αρχαιολογικά θρησκευτικά ευρήματα. Ιδού και οι αποδείξεις ότι πήγαμε:

Ακόμη, την περσινή χρονιά, όπως θα θυμούνται τα μεγαλύτερα νήπια, είχαμε επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο, στα  Μελισσάτικα και είχαμε παρακολουθήσει ένα εκτενές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε παρουσίαση για τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου, καθώς και πολλά βιωματικά παιχνίδια, με διάφορα αντικείμενα λαογραφικού χαρακτήρα. Ιδού και η απόδειξη ότι πήγαμε:

 

 

    Ας δούμε όμως τώρα ένα ωραίο  Βίντεο για το που αφορά στο Βυζαντινό Εκκλησιαστικό-Θρησκευτικό Μουσείο, Τέχνης και Πολιτισμού στη Μακρινίτσα, που θα μας ξεναγήσει και θα μας ξαναθυμίσει αυτά που είχαμε δεί τότε που πήγαμε εκεί, όλοι μαζί.  Στο Μουσείο, φιλοξενούνται 270 αξιόλογα εκθέματα, που υπήρχαν σε εκκλησίες και ξωκλήσια της περιοχής, και χρονολογούνται από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα. Η λειτουργία του εγκαινιάστηκε πριν 2 χρόνια περίπου.

 

   Έφτασε η ώρα να δούμε ένα ονειρεμένο βίντεο, με το αξιολογότερο μουσείο στην Ελλάδα, που αποτελεί πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο, και δεν είναι άλλο από το περίφημο "Νέο Μουσείο της Ακρόπολης". Η περιήγηση(μέσω του βίντεο) στους χώρους του Μουσείου της Ακρόπολης, είναι εξαιρετική.

Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ίσως το διασημότερο και το πιο αξιόλογο μουσείο όλου του κόσμου και αναδεικνύει περίτρανα τον πλούσιο Ελληνικό πολιτισμό, σε όλο του το μεγαλείο.    

Ας δούμε τα εκθέματα και ενός άλλου Αρχαιολογικού  Μουσείου, του Μουσείου των Μυκηνών.   

Στα αρχαιολογικά Μουσεία κυρίως βλέπουμε εκθέματα όπως: Αγάλματα, Αγγεία, Αμφορείς, Εργαλεία, νομίσματα, Κοσμήματα. Μελετήστε την εικόνα:

Μήπως ξέρετε ποιοι ανακαλύπτουν τα διάφορα αντικείμενα, και με ποιόν  τρόπο; Τα αντικείμενα, παιδιά, τα ανακαλύπτουν κάποιοι σπουδαίοι επιστήμονες που λέγονται «Αρχαιολόγοι». Οι αρχαιολόγοι, λοιπόν,  με πολύ υπομονή και προσοχή, κάνουν πολλές και μακροχρόνιες ανασκαφές για να ανακαλύψουν τα ευρήματα.

Συνήθως, όμως, επειδή τα ευρήματα αυτά είναι πολύ παλιά, μπορεί να είναι σπασμένα ή κατεστραμμένα. Τότε, πρέπει να επέμβουν με την εμπειρία τους, κάποιοι άλλοι πολύ σπουδαίοι επιστήμονες, που λέγονται «Συντηρητές». Οι συντηρητές αναλαμβάνουν μια δύσκολη δουλειά: να ενώσουν και να κολλήσουν με απεριόριστη δεξιοτεχνία και υπομονή ότι βρίσκουν οι αρχαιολόγοι, κομματάκι-κομματάκι για να ανασυνθέσουν τα αντικείμενα. 

Δραστηριότητες:

1. Ας γίνουμε τώρα κι εμείς συντηρητές και ας φτιάξουμε το κατεστραμμένο αντικείμενο. Οδηγίες Πατάμε πάνω στα κομματάκια και αποκαλύπτεται σιγά σιγά το αγγείο....πατώντας ΕΔΩ!!!   

2. Ακόμη παίξε το παιχνίδι μνήμης για αρχαιολόγους....πατώντας ΕΔΩ!!!!

Ερωτήσεις:

1.Τι είδους εκθέματα βλέπουμε σε ένα αρχαιολογικό Μουσείο; Γράψε μερικά είδη εκθεμάτων, όπως μπορείς(τα βλέπεις και στην εικόνα).

2.Πώς λέγονται αυτοί που ανακαλύπτουν τα εκθέματα των μουσείων;

3.Πως λέγονται αυτοί που αναλαμβάνουν να συγκολλήσουν τα ευρήματα των ανασκαφών;

4.Μαθηματικά: Δες την πιο κάτω εικόνα και μέτρησε πόσους αμφορείς έχει. Σε ένα χαρτί γράψε τον αριθμό. Έπειτα, Ζωγράφισε κι εσύ τόσους αμφορείς όσους λέει ο αριθμός που έγραψες.

5. Με την πλαστελίνη σου ή πηλό φτιάξε το δικό σου άγαλμα ή αγγείο ή αμφορέα. Φτιάξε ένα, δυο ή όσα θες εσύ για να κάνουμε τη σου συλλογή.

 

Ας γνωρίσουμε τώρα ένα άλλο είδος Μουσείου, το Λαογραφικό….  Λα-ο-γρα-φι-κό.   Τι εκθέματα να έχει άραγε αυτό το Μουσείο;

Για να σας βοηθήσουμε  θα πάμε μια βόλτα σε δυο τέτοια Μουσεία. Προσέξτε καλά τα πιο κάτω Video και μετά συζητήσετε με τους γονείς σας τι παρατηρήσατε  ότι έχουν μέσα τα Μουσείο αυτά.

 

Για να δούμε λοιπόν, αναλυτικά τι έχει μέσα ένα Λαογραφικό Μουσείο!!!

Όλα αυτά τα αντικείμενα μπορεί να τα βρει κανείς μέσα σε ένα Λαογραφικό Μουσείο μαζί με πολλά άλλα. Αποτελούν αντικείμενα που  χρησιμοποιούσαν οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες μας  δηλαδή οι παππούδες και οι γιαγιάδες των δικών μας παππούδων και γιαγιάδων πριν εκατό και διακόσια χρόνια. Αν τα παρατηρήσετε καλά θα δείτε ότι πολλά από αυτά, υπάρχουν ακόμα και σήμερα στα σπίτια μας…. είτε ως στολίδια, είτε για να τα χρησιμοποιούμε στις δουλειές του σπιτιού.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Παρατήρησε τα διάφορα αντικείμενα του μουσείου και ψάξε να βρείς τα αντίστοιχα σκεύη ή αντικείμενα που μπορεί να έχεις στο σπίτι σου

2. Φτιάξε με τους γονείς σου μπισκότα χρησιμοποιώντας υλικά που υπήρχαν και στην αρχαία Ελλάδα. 

Μπορείς να ακολουθήσεις την συνταγή για μπισκότα.....πατώντας ΕΔΩ!!!!

3. Και τώρα που έμαθες ποια αντικείμενα ανήκουν στο λαογραφικό μουσείο και ποια στο αρχαιολογικό, ας παίξουμε το πιο κάτω παιγνίδι . Οδηγίες. α)Ξεχώρισε ποια αντικείμενα (από αυτά που εμφανίζονται στο κέντρο της επιφάνειας του παιχνιδιού) ανήκουν στο Λαογραφικό Μουσείο και ποια στο Αρχαιολογικό μουσείο. β) Τοποθέτησε τα εκεί που ανήκουν, σέρνοντας τα με πατημένο το δεξί ή το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. γ) Για να δεις αν τα κατάφερες, όταν τελειώσεις πάτα πάνω στο μπλε κυκλάκι με το ν   κάτω δεξιά. Παίξε.....πατώντας ΕΔΩ!!!!

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Υλικά

Χάρτινο πιάτο (μπορεί να είναι και πλαστικό ή ό,τι πιάτο θέλετε εσείς)

Λευκό χαρτί, Ψαλιδάκι, Κόλλα,

Χρώματα (μαρκαδόρους, κηρομπογιές, τέμπερες, ξυλομπογιές) 

Στον τοίχο το Λαογραφικού Μουσείου είναι στολισμένα διάφορα πιάτα. Δες πώς είναι διακοσμημένα και φτιάξε το δικό σου πιάτο.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ. Πάρε το χάρτινο  πιάτο και το άσπρο χαρτί. α) Έπειτα, σχεδίασε στο άσπρο χαρτί έναν κύκλο, τόσο μεγάλο όσο είναι το εσωτερικό του χάρτινο πιάτου (δηλαδή ο πάτος του)

β) Ζωγράφισε στο χαρτί ό,τι σου αρέσει από τα θέματα που είδες στα πιάτα. γ) Μετά, κόψε το χαρτί πάνω στο περίγραμμα  του κύκλου που σχεδίασες και κόλλησε το μέσα στο πιάτο σου. δ)Διακόσμησε γύρω γύρω το πιάτο σου όπως εσύ θέλεις Σημείωση. Αν το πιάτο το επιτρέπει, μπορείς να ζωγραφίσεις και απευθείας πάνω στο πιάτο.  

ΜΠΡΑΒΟ!!! Τώρα έχεις κι εσύ ένα πιάτο Λαϊκής Τέχνης.

 

    Ας πάμε όμως να δούμε την ιστορία του μικρού Ερμή…..που αργότερα έγινε ένα από τα πιό δημοφιλή αγάλματα του κόσμου και λέγεται "Ο ΕΡΜΗΣ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ" από το όνομα του δημοφιλούς γλύπτη, που το δημιούργησε. Ας την ακούσουμε:

Ο Μικρός Ερμής

Συγραφέας: Ευγένειος Τριβιζάς

Εκδόσεις: Μινώας

                                                     ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ!!!!