ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

ΟΡΙΣΜΟΣ:  Δάσος ονομάζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πυκνότητα δέντρων. Τα δάση καλύπτουν μεγάλο μέρος της Γης μας γι’ αυτό πρέπει να τα προστατεύουμε. Αν καταστρέφουμε τα δάση ταυτόχρονα καταστρέφουμε και το περιβάλλον μας και δημιουργούμε τεράστια προβλήματα στον πλανήτη μας. Όταν επισκεπτόμαστε ένα δάσος χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας! Βλέπουμε χρώματα, ακούμε ήχους από πουλιά, ζωάκια, έντομα να ζουζουνίζουν, μας έρχονται μυρωδιές από δέντρα, αγριολούλουδα, θάμνους. Όλα έχουν το δικό τους ρόλο μέσα στο δάσος! Και εκεί υπάρχει ΖΩΗ!!

Ένα δάσος μπορεί να διακριθεί σε παρθένο δάσος, σε φυσικό δάσος και σε τεχνητό δάσος.

Παρθένο δάσος: είναι το δάσος που δημιουργείται, αναπτύσσεται και αναγεννάται χωρίς καμία ανθρώπινη επέμβαση. Εξελίσσεται σύμφωνα με τους νόμους της φύσης.

Παρθένο δάσος στο Μαυροβούνιο

Φυσικό δάσος: δάσος το οποίο έχει δημιουργηθεί από μόνο του, αλλά από ένα σημείο και μετά η ανάπτυξη και αναγέννησή του, αρχίζει  να επηρεάζεται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Φυσικό αειθαλές δάσος στα βουνά των καταρρακτών ….

Τεχνητό δάσος: είναι το δάσος που δημιουργείται με την επέμβαση του ανθρώπου, μέσω φυτεύσεων ή αναδασώσεων που διενεργεί.

Ο Παράδεισος του Υμηττού( Τεχνητό δάσος)

 

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

  1. Όταν καταστρέφουμε τα δάση, η ΓΗ πλημμυρίζει γιατί τα δέντρα δεν μπορούν πια να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής , των ποταμών, των χειμάρρων.
  2. Στο δάσος υπάρχουν διάφορα βότανα όπως τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο, θυμάρι, σκίνα , φρύγανα κ.α τα οποία έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και κάνουν καλό στην υγεία των ανθρώπων.
  3. Όταν λέμε καλό κλίμα εννοούμε το μεσογειακό κλίμα που χαρακτηρίζεται από δροσερούς και υγρούς χειμώνες και ζεστά και ξηρά καλοκαίρια.
  4. Η ξυλεία του δάσους είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας. Πρώτα απ’ όλα από το ξύλο με ειδική επεξεργασία παίρνουμε το χαρτί για να φτιάξουμε τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής, χαρτοπετσέτες, κ.α.  Χρησιμοποιούμε τα ξύλα για θέρμανση (π.χ άναμμα τζακιού), κατασκευάζουμε έπιπλα ( π.χ τραπεζαρία από ξύλο οξιάς).  Όμως δεν πρέπει να κόβουμε τα δέντρα ασυλλόγιστα. Η κοπή των δέντρων θα πρέπει να γίνεται μόνο από τους υλοτόμους. Είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά όπου βοηθοί τους είναι τα υπομονετικά γαϊδουράκια που κουβαλούν τα κομμένα ξύλα. Οι υλοτόμοι  κόβουν τα γέρικα και άρρωστα δέντρα ύστερα από συνεννόηση με το Δασαρχείο της κάθε περιοχής. Το Δασαρχείο σημαδεύει ποια δέντρα πρέπει να κόψουν.
  5. Εκτός από τα κάστανα στο δάσος μπορούμε να βρούμε και άλλους καρπούς όπως: καρύδια, φουντούκια, βελανίδια, κουκουνάρια , κυπαρισσόμηλα κ.α.
  6. Φρούτα του δάσους εννοούμε τα βατόμουρα.

 

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ( Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά μερικά από αυτά)

 

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

 

ΑΙΤΙΕΣ-ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο:

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Β) Μεγάλη Οικολογική καταστροφή( καίγονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί δέντρα, ζώα, πουλιά, φυτά).

 

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΓΙΑΤΙ……………………….

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ

  1. Παρατηρούμε όλες τις εικόνες. Προτρέπουμε το παιδί με απλά λόγια να περιγράψει αυτό που βλέπει.
  2. Ζωγραφίζω ένα όμορφο δάσος, όπως το φαντάζομαι και γράφω: ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
  3. Ένα χαρτί το χωρίζω στη μέση με μια γραμμή. Στο μισό χαρτί ζωγραφίζω ένα καταπράσινο δάσος και στο άλλο μισό ένα καμένο δάσος χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα χρώματα.
  4. Κατασκευάζω ένα δέντρο του δάσους. Μπορώ να κολλήσω φυσικά φύλλα, ή να κόψω πράσινα χαρτάκια διαφορετικών αποχρώσεων. Γράφω το όνομα του δέντρου.
  5. Μαθαίνουμε τα ονόματα των δέντρων και τι καρπούς μας δίνει το καθένα.
  6. Μαθαίνουμε τα ζώα του δάσους, τα χαρακτηριστικά τους, τι τρώνε, που έχουν τη φωλιά τους στο δάσος. Κατασκευάζουμε ζωάκια. Ενδεικτικά σας προτείνουμε:

 

7. Να γράψουμε ένα σύνθημα για το δάσος και τη προστασία του, π.χ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ή ό,τι άλλο εσείς νομίζετε και το διακοσμούμε όπως θέλουμε.

8. Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας παραμύθι για το δάσος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φανταστείτε ότι είστε σ’ ένα δάσος. Εκεί κάποιον θα συναντήσετε, κάτι θα βρείτε, κάπου θα πάτε, κάτι θα κάνετε….. η συνέχεια δική σας!! Το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει. Οι γονείς γράφουν τις σκέψεις του παιδιού, το παιδί δίνει εικόνα στο παραμύθι του και τίτλο.

 

Μια φορά κι έναν καιρό στο δάσος- 8ο Νηπιαγωγείο Γέρακα

 

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ!! ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΔΑΣΗ …..ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΖΩΗ!!!