ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

“ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ!!!!

           Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ!!”

Αγαπημένα μας παιδιά, ένας καθαρός και υγιής πλανήτης είναι αυτός στον οποίο, κάθε πολίτης του κόσμου θέλει να ζει. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι αφιερωμένες στη γη μας!!!

Για να έχουμε λοιπόν έναν όμορφο πλανήτη, οφείλουμε να φροντίζουμε και να προστατεύουμε τη γη μας!!! Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Ένας τρόπος είναι ο εξής: Για παρατηρείστε καλά την εικόνα!!! Τί βλέπετε;

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

          Φέρτε στο μυαλό σας έναν κύκλο. Δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Έτσι είναι και ο κύκλος της ζωής στη φύση. Τα δέντρα, για παράδειγμα έχουν κύκλους ζωής. Ένα βλαστάρι φυτρώνει στη γη, μεγαλώνει με τον ήλιο, βγάζει ρίζες, κορμό, κλαδιά, καρπούς, γερνάει και πεθαίνει. Όταν πεθάνει επιστρέφει στη γη, εκεί από όπου ξεκίνησε, συμβάλλοντας να γεννηθούν νέα δέντρα. Αυτός είναι με λίγα λόγια ένας κύκλος ζωής. Όπως τα δέντρα, έτσι και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή έχουν έναν κύκλο ζωής.

          Ανακύκλωση είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και ξύλο) και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.

          Η ανακύκλωση περιλαμβάνει όλα τα μέτρα για την ανάκτηση των υλικών και την προώθησή τους στη διαδικασία παραγωγής νέων προϊόντων που δημιουργούνται μέσα από την επεξεργασία ήδη χρησιμοποιημένων προϊόντων. Άλλες φορές τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται και πάλι για τον ίδιο σκοπό (π.χ. παλιά κουτάκια αλουμινίου και γυάλινες φιάλες ξαναγίνονται κουτιά ή φιάλες) και άλλες φορές τα παλιά υλικά μετατρέπονται σε τελείως διαφορετικά και νέα προϊόντα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ

Η ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα, εντοπίζεται η ανάγκη για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που προάγει την ανακύκλωση στους πολίτες και όλους τους κοινωνικούς εταίρους αναγνωρίζοντας ότι η ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει Τρόπος Ζωής.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πολύ περισσότερα από τα προφανή, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.

ΠΟΙΑ ΥΛΙΚΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ     

ΧΑΡΤΙ: Το είδος χαρτιού που ανακυκλώνεται είναι το έντυπο χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, κόλλες, χάρτινες συσκευασίες και περιτυλίγματα (από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κλπ).

ΓΥΑΛΙ: Όλες οι γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια και βάζα).

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Τα κουτάκια αλουμινίου από μπύρες, αναψυκτικά κλπ.

ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΣ: Κονσέρβες από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, ντοματοπολτό κ.ά.

ΠΛΑΣΤΙΚΟ:Όλες οι πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κλπ).

Με το παρακάτω εκπαιδευτικό βίντεο μπορούμε να δούμε ακριβώς τί συμβαίνει στο περιβάλλον:

Ο Πέρι το περιβάλλον

Μόλις δούμε το βίντεο, μπορούμε να κάνουμε τις εξής ερωτήσεις στα παιδιά μας:

  • Ποιοι ζούνε στο περιβάλλον;
  • Τί πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Πέρι;
  • Τί συμβαίνει με τα σκουπίδια; Είναι όλα άχρηστα;
  • Ποιο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην πόλη με τα σκουπίδια;
  • Ποια είναι η Άννα η ανακύκλωση;
  • Ποια σκουπίδια βάζουμε στον μπλε κάδο και ποια στον πράσινο;
  • Πώς θα σώσουμε το περιβάλλον;

Στη συνέχεια, μπορούμε να φτιάξουμε μια αφίσα για την ανακύκλωση.

Μπορούμε να φτιάξουμε την κυρία Ανακύκλωση (η κυρία Ανακύκλωση είναι ένα χαμογελαστό κορίτσι. Πρώτα σχεδιάζουμε το σώμα της. Πώς είναι η κυρία Ανακύκλωση; Φοράει ένα μπλε φόρεμα. Έχει πανέμορφα λαμπερά μάτια και ένα φωτεινό χαμόγελο. Βάφουμε με μπλε τέμπερα το φόρεμα και σχεδιάζουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Ποιοι είναι οι φίλοι της κυρίας Ανακύκλωσης; Το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί και ο λευκοσίδηρος. Τους ζωγραφίζουμε γύρω της…

Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε κατασκευές με διάφορα ανακυκλωσιμα υλικά:

«Ανακύκλωση θα πει: είμαι χρήσιμος… κύκλος είναι η ζωή»Το χαρτί είναι πολύτιμο και χρήσιμο υλικό. Η χρήση του είναι μεγάλη. Είναι σκουπίδι; Όχι βέβαια!! Τα παιδιά μας, καθημερινά στο σχολείο, σε διάφορες δραστηριότητες, χρησιμοποιούν χαρτί για να ζωγραφίσουν και να γράψουν.

Έτσι μπορούμε να πάρουμε ένα κομμάτι εφημερίδας και να παίξουμε, όπως:

  • το τσαλακώνω και το ξετσαλακώνω
  • το ανοιγοκλείνω με δύναμη και παράγω ήχους
  • το βάζω στο κεφάλι και ισορροπώ
  • το πιάνω από την άκρη και τρέχω
  • το κόβω κομματάκια και το πετώ
  • το μαζεύω και το ρίχνω στο καλάθι

Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε ένα κολάζ με εφημερίδες.

Μπορούμε να γράψουμε τη λέξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με καφαλαία και με πεζά γράμματα, να κόψουμε ένα ένα τα γράμματα και τα παιδιά να τα βάλουν στη σωστή σειρά.

Έπειτα, μπορούμε να κάνουμε σύνθεση λέξεων με τις λέξεις της ανακύκλωσης:“με χαρτί και μια πετσέτα, φτιάχνω μια χαρτοπετσέτα”. Μερικές από τις λέξεις είναι: χαρτομάντηλο, χαρτοκιβώτιο, χρυσόχαρτο, αλουμινόχαρτο, γυαλόχαρτο, μεταξόχαρτο, χαρτοπολτός κτλ.

Ακόμη, μπορούμε να εντοπίσουμε σύμβολα ανακύκλωσης πάνω σε προϊόντα και συσκευασίες. Μπορούμε να φτιάξουμε κάδους ανακύκλωσης στο σπίτι μας και να ανακυκλώνουμε τα δικά μας σκουπίδια.

Φτιάχνουμε τη δική μας αριθμογραμμή ανακύκλωσης. Τα παιδιά στήνουν την αριθμογραμμή, μετρώντας και τοποθετώντας τόσα κουμπιά, όσα δείχνει και ο αριθμός.

Παιχνίδι μαθηματικών με ζάρι και καπάκια αναψυκτικών:

Τα παιδιά ρίχνοντας το ζάρι παίρνουν από τον δίπλα και δεξιά τους τόσα καπάκια όσα φέρνει το ζάρι τους, έχοντας ο καθένας από 10 καπάκια.Το παιχνίδι τελειώνει και νικητής είναι αυτός που έχει στην κατοχή του τα περισσότερα καπάκια.

Τραγούδι: “Η Ανακύκλωση”

Χορεύουμε και τραγουδάμε για την ανακύκλωση

Στόχος των παραπάνω δραστηριοτήτων είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε θέματα προστασίας του πλανήτη μας, καθώς και η προσωπική δέσμευση του καθενός για το τί θα φροντίζει να κάνει για να προστατεύει τη γη!!!

Όλοι μαζί μπορούμε, έχοντας στο μυαλό μας το εξής σύνθημα:

 “Μ΄ένα χαμόγελο θα κάνω ότι μπορώ, τα σκουπίδια όλα μαζί δε θα πετώ”.