ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

    Αγαπητά μας παιδιά, ξέρετε ότι κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου ολόκληρος ο πλανήτης που ζούμε και επιβιώνουμε καθημερινά, δηλαδή η γη μας, γιορτάζει μια πολύ σημαντική Ημέρα;  Μια μέρα πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη, που έχει τεράστια σημασία για τη ζωή μας και την ύπαρξή μας στον πλανήτη Γη!!!! Αυτή η σπουδαία μέρα είναι η «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»

World Is Ours: Earth Day 2020

April 22, 2020 is the 50th celebration of annual Earth Day around the world. We know how to protect our Nature but we tend to ignore it! We are rich of resources but we outbalance everything we had.                                                                 EARTH DAY 2020

Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα της Γης

Στις 22 Απριλίου 1970, πριν από 50 χρόνια δηλαδή, είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί, βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης(Earth Day Network)και εορτάζεται σε 190 χώρες κάθε χρόνο. Αυτά γίνονται, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σε περιβαλλοντικά θέματα, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος. 

Celebrating 50 Years of Earth Day || 1970-2020

Τριάντα διασημότητες τιμούν την Ημέρα της Γης με ένα τραγούδι

       Φέτος, ενώ όλοι «μένουμε σπίτι» για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας από μία παγκόσμια πανδημία, το «μεγάλο μας σπίτι» που είναι ο πλανήτης Γή, συνεχίζει εδώ και αρκετά χρόνια να βρίσκεται σε κίνδυνο!!! 

   Και, φυσικά, όλοι αναρωτιόμαστε και κυρίως εσείς τα παιδιά, για πιο λόγο ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε κίνδυνο;

      Τι έχει συμβεί και ο πλανήτης μας έχει αρρωστήσει; Μήπως φταίμε όλοι οι άνθρωποι γι αυτό; Και αν φταίμε, πόσο μεγάλο είναι το μερίδιο ευθύνης που έχει ο καθένας από εμάς; Είναι άραγε τόσο μεγάλο το πρόβλημα ή μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

    Ακόμη, εσείς τα παιδιά που είστε ακόμη μικρά, σε ποια κατάσταση θα βρείτε τον πλανήτη μας μεγαλώνοντας; Θα είναι βιώσιμη η Γή μας, δηλαδή θα μπορείτε να επιβιώσετε χωρίς προβλήματα;

Όλα αυτά οφείλουμε όλοι να τα σκεφτόμαστε, για να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για σώσουμε το «μεγάλο μας σπίτι»!!!

Earth Day 2020 - HD 1080 - Lorenza Vellucci – Lorenzagrafica

Σκεφτόσαστε, λοιπόν, τώρα εσείς τα  παιδιά τι σημαίνει «κινδυνεύει η Γή που κατοικούμε?

    Σημαίνει ότι έχουν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα από την μόλυνση που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον.

Αυτό συμβαίνει, επειδή κάποιοι δε σέβονται και δε διαχειρίζονται σωστά και υπεύθυνα όλα τα καλά, τα όμορφα και τα ωφέλιμα που μας προσφέρει το φυσικό περιβάλλον της Γής.

Και τι κάνουν κάποιοι παιδιά;  Μολύνουν την ατμόσφαιρα, δηλαδή τον αέρα και επιβαρύνουν το περιβάλλον με τόνους σκουπιδιών από γυάλινα, πλαστικά και μεταλλικά, μεγάλα και μικρά, αντικείμενα. Αυτά τα σκουπίδια δεν διαλύονται, ούτε ο πλανήτης μας μπορεί να τα απορροφήσει, αλλά μόνο πολλαπλασιάζονται και πληθαίνουν, με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι θάλασσες και οι στεριές της Γής μας από αυτά.      

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :  Πες με δικά σου λόγια: 1. Τι σημαίνει «κινδυνεύει η Γή που κατοικούμε?

2. Για πιο λόγο συμβαίνει δηλαδή προκαλείται η μόλυνση? 

3. Τι κάνουν κάποιοι παιδιά  και μολύνουν την Γή μας?

HOME - WORLD EARTH DAY 2020

Ακόμη, εκμεταλλεύονται σε υπέρμετρο βαθμό τους φυσικούς πόρους της Γής, όπως:  το νερό, τους οργανισμούς, το έδαφος και τις διάφορες πηγές ενέργειας, δηλαδή αυτές που προσφέρουν φωτισμό, θέρμανση και κίνηση για τις ανάγκες του κόσμου.  

     Για πιο λόγο, όμως, ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί? Η απάντηση είναι ότι: ανησυχεί επειδή οι φυσικοί πόροι(που λέγαμε πιο πάνω) μειώνονται, δηλαδή λιγοστεύουν και επίσης μολύνεται(λερώνεται) και επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα της Γής με επικίνδυνους ρύπους(σκουπίδια).

     Γι αυτό, εμείς οι άνθρωποι αλλά και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν στην Γή, κινδυνεύουμε:  α) από την μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και β) την εξάντληση των φυσικών πόρων που υπάρχουν στον πλανήτη Γή.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: Πες με δικά σου λόγια:

1.Τι εννοούμε όταν λέμε φυσικοί πόροι της Γής?

2. Για πιο λόγο ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί?

3. Από τι κινδυνεύουμε εμείς οι άνθρωποι?

Earth is Our Home—Let's Protect It | National Geographic

    Έτσι έρχεται και φέτος , ο εορτασμός της «Διεθνούς Ημέρας της Μητέρας Γης», στις 22 Απριλίου 2020, για να μας υπενθυμίσει όπως κάθε χρόνο, την τεράστια ευθύνη που έχουμε όλοι μας απέναντι στο «μεγάλο μας σπίτι» που είναι ο πλανήτης Γή!!! Γι αυτό το σκοπό διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο,  για την κινητοποίηση των απλών πολιτών, των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων,  με στόχο έναν καθαρό, υγιή και βιώσιμο πλανήτη.

National Geographic | Ημέρα της Γης.....για να το δείτε πατήστε ΕΔΩ!!! 

Nature Is Speaking – Julia Roberts is Mother Nature

Ο πλανήτης Γή είναι ένας χώρος που μας φιλοξενεί για να ζήσουμε. Εμείς πρέπει να τον προσέχουμε για να τον έχουμε.

      Και τώρα όλοι και κυρίως εσείς τα παιδιά θα αναρωτηθείτε, μπορούμε να σώσουμε την Γή; Μπορούμε να κάνουμε τον πλανήτη μας Χαρούμενο?

Μα και βέβαια μπορούμε!!! Αρκεί να το προσπαθήσουμε όλοι μαζί!  Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πόσο αναγκαίο αυτό, για όλους. Αρκεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δράσουμε!!!.

Πώς όμως θα αναλάβουμε δράση; Τι μπορούμε να κάνουμε; Πως γίνεται αυτό παιδιά; Χρειάζεται να παριστάνουμε τον Τζέιμς Μποντ;  ή να γίνουμε σούπερ Ήρωες;

  Είναι πολύ απλό: θα γίνουμε οι «Πράκτορες του Πλανήτη μας»!!!  Και τι να κάνουμε; 1. Να εξερευνούμε πότε και πως πρέπει να παρέμβουμε για να σώσουμε τον πλανήτη Γή και 2. Να αναλαμβάνουμε δράση όταν χρειάζεται να προστατέψουμε το περιβάλλον.

     Η μαγική λέξη, λοιπόν είναι η ΔΡΑΣΗ. Πώς όμως θα αναλάβουμε δράση για να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος; Όλα μπορούν να τα κάνουν τα παιδάκια!!!! Είναι σίγουρο ότι είστε πολύ ικανοί και σας ενδιαφέρει η υγεία του πλανήτη μας!!!  Γι αυτό θα προσπαθήσετε!!!   Και όλοι μαζί, θα αποκτήσουμε νέες συνήθειες, πιο ωφέλιμες για το περιβάλλον!!!! 

 Το βασικό είναι η λέξη μειώνω!!! Πιο αναλυτικά, κάνω τρία πράγματα:  μειώνω(reduce) -επαναχρησιμοποιώ(reuse) -ανακυκλώνω(recycle). Στα αγγλικά: reduce-reuse-recycle

 Τι σημαίνει αυτό? Τί πρέπει να κάνουμε για να δράσουμε αποτελεσματικά?

1. Να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος: να σβήνουμε τα φώτα,

2. Να μην σπαταλάμε αλόγιστα το νερό,                                                                        

3. Να μην πετάμε πράγματα που μπορούμε να  ξαναχρησιμοποιήσουμε.                                     

4. Να μειώσουμε τα σκουπίδια, ανακυκλώνοντας το γυάλινα, το πλαστικά και το μεταλλικά αντικείμενα

5. Να μειώσουμε την ρύπανση, καθαρίζοντας συχνά(παραλίες, ακτές, δάση)

6. Να φυτεύουμε συχνά δέντρα και φυτά

7. Να θυμόμαστε ότι: εμείς και η Γή μας είμαστε οι καλύτεροι φίλοι.

Ας τραγουδήσουμε όλες αυτές τις ωραίες συνήθειες στα Αγγλικά, όσο μπορούμε!                                                                  Earth Day | Save the Earth, Song | Saving Earth Song 

   Στη ουσία το τραγουδάκι μας λέει ότι κάνω τρία πράγματα:  μειώνω(reduce) -επαναχρησιμοποιώ(reuse) -ανακυκλώνω(recycle). Στα αγγλικά: reduce-reuse-recycle

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ(πατώντας παύση) ΣΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ.

Τι θα λέγατε λοιπόν να θέσουμε σε εφαρμογή αυτές τις απλές, καθημερινές ενέργειες-δράσεις; Με αυτόν τον τρόπο,  θα συμβάλλουμε στην διαφύλαξη των φυσικών πόρων του πλανήτη και θα βοηθήσουμε τη Γή να αναπνεύσει ξανά, να ανασάνει ανακουφισμένη και να «ζήσει για Πάντα» μαζί με τους ανθρώπους!!!!

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:    Πες με δικά σου λόγια:                                                                                                           1. Χρειάζεται να γίνουμε Τζέιμς Μποντ, για να σώσουμε τον πλανήτη μας;   Τι να γίνουμε? 

2. Οι «πράκτορες του Πλανήτη μας» κάνουν δύο δράσεις. Ποιες είναι αυτές;

3. Ποιά είναι η μαγική λέξη? Τι συνήθειες πρέπει να αποκτήσουμε;

4.Τί πρέπει να κάνουμε για να δράσουμε αποτελεσματικά? Ποια είναι τα πιο βασικά; Αρίθμησέ τα, πέστα με δικά σου λόγια και συζήτησέ τα με τους γονείς σου. 

Μπορείς να ακολουθήσεις όλα αυτά που προτείνονται να γίνουν;

5. Αν βοηθήσουμε την Γή μας, πως θα αντιδράσει?

Τραγουδήστε και χορέψτε αυτό το υπέροχο τραγούδι που μας λέει: Μητέρα Γη, είναι ένα υπέροχο μέρος για να βρίσκεσαι! Ας βοηθήσουμε να γίνει ο κόσμος καλύτερος!

Η μητέρα γη με στίχους  

ΔΡΑΣΕΙΣ: 1. Συζήτησε με τους γονείς σου ότι σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, από όλα αυτά που είδες και άκουσες σήμερα.                                              

2. Ποιο είναι αυτό που σου κίνησε το ενδιαφέρον περισσότερο;                                   

3. Τι συναισθήματα σου δημιούργησαν όλα αυτά; Θετικά ή αρνητικά; Σε έκαναν να αισθανθείς λυπημένος ή χαρούμενος; Ποιο συναίσθημα επικρατεί;                                                                  

4. Εσύ μπορείς να βοηθήσεις να σωθεί ο πλανήτης; Τι σκέφτεσαι να κάνεις;

5. Γράψε μαζί με τους γονείς σου, όλα αυτά που σκέφτεσαι να κάνεις, για να δράσεις αποτελεσματικά. Ποια είναι αυτά? 

ΕΡΓΑΣΙA: Γράψε, με την βοήθεια των γονιών σου, «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» και ζωγράφισε τον πλανήτη Γή με ένα λουλουδάκι, όπως περιγράφεται στο παρακάτω βιντεάκι:

How to draw Earth with flower for Earth Day

                                                 Αξιοποίησε σωστά τον χρόνο σου και νιώσε δυνατός για να γίνεις «Πράκτορας του Πλανήτη μας»