Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ....................

Σε λίγες μέρες που πλησιάζει το Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης δε θα γιορτάσουμε την Ανάσταση του Χριστού στην Εκκλησία, ανάβοντας τις λαμπάδες μας και ανταλλάσσοντας ευχές και αγκαλιές με τους φίλους μας αλλά θα γιορτάσουμε με έναν ξεχωριστό τρόπο στα σπίτια μας. Δε θα απουσιάζουν όμως από το πασχαλινό τραπέζι τα κόκκινα αυγά, τα μυρωδάτα κουλουράκια και το τσουρέκι που θα φτιάξετε με τη μαμά, το σοκολατένιο αυγό, το τσούγκρισμα των αυγών, το αρνί και προπάντων τα γελαστά και χαρούμενα προσωπάκια σας.

Αν ήμασταν στο σχολείο τέτοιες ημέρες θα μιλούσαμε για το Πάσχα και τα έθιμά του… οι τάξεις μας θα είχαν μετατραπεί σε πασχαλινά εργαστήρια…θα γέμιζαν καλαθάκια με βαμμένα κόκκινα αυγά και πασχαλινές κατασκευές.

Να δούμε όμως τι συμβολίζουν όλα αυτά που συνδέονται τόσο πολύ με τη γιορτή του Πάσχα.

Πασχαλινά κόκκινα αυγά

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το κόκκινο χρώμα των Πασχαλινών αυγών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κόκκινα αυγά συμβολίζουν τη χαρά, την ανανέωση της ζωής και κρύβουν μέσα τους τη δύναμη της νέας ζωής. Ακόμη συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Υπάρχει και μια λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι όταν ακούστηκε η είδηση πως αναστήθηκε ο Χριστός κανείς δε μπορούσε να το πιστέψει. Τότε μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά είπε: Θα το πιστέψω αν τα άσπρα αυγά που έχω στο καλάθι μου γίνουν κόκκινα. Και όντως έγιναν!

 

Το τσούγκρισμα των αυγών

Όταν σπάμε τα αυγά με το τσούγκρισμα συμβολίζουμε το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και την Ανάσταση του.

 

Τα σοκολατένια αυγά

Συνδέονται περισσότερο με τον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης.

 

Ο Λαγός του Πάσχα

Σύμφωνα με μια παράδοση ο λαγός είναι αυτός που φέρνει τα αυγά. Ο μύθος λέει ότι μια φτωχή χωριάτισσα που δεν είχε χρήματα για να φτιάξει γλυκά στα παιδιά της έβαψε αυγά τα οποία έκρυψε στο κήπο και κατόπιν είπε στα παιδιά της να ψάξουν και να βρουν τα δώρα τους εκεί. Όταν ανακάλυψαν τα παιδιά τα αυγά στο κήπο πρόσεξαν ότι εκεί ήταν ένας λαγός και νόμιζαν ότι αυτός ήταν που τους τα είχε φέρει.

 

 Η λαμπάδα

Η πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει τον ήλιο της άνοιξης. Η φλόγα του Αγίου Φωτός συνδέεται με τη δύναμη της αγάπης και της γνώσης που μεταδίδεται και εξαπλώνεται απο τον έναν στον άλλον τη στιγμή της μεταφοράς του Αγίου Φωτός. 

 

Το πασχαλινό αρνί

Το αρνί συμβολίζει το Χριστό που με τη Σταύρωση του θυσιάστηκε για τη σωτηρία του κόσμου.

 

Το τσουρέκι

Το τσουρέκι αποτελεί το κατεξοχήν εορταστικό ψωμί του Πάσχα πέρα απο τα λαμπρόψωμα και τα λαμπροκούλουρα. Το ψωμί συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, την καινούργια ζωή καθώς το αλεύρι αλλάζει και γίνεται ψωμί.

Αφού διαβάσουμε και συζητήσουμε με τα παιδιά τα έθιμα, μπορούν να επιλέξουν το αγαπημένο τους έθιμο, να το ζωγραφίσουν και να γράψουν όπως μπορούν το όνομά τους.

 

Επίσης μπορούνε να παίξουνε το παρακάτω παιχνίδι με τα έθιμα:

Σωστό ή Λάθος; Ποια είναι τα έθιμα του Πάσχα;

 

Ωρα για παραμύθι!!!!

Το αυγό που δεν ήθελε να γίνει κοτόπουλο.

 

Μόλις ακούσουμε το παραμύθι, μπορούμε να κάνουμε τις εξής ερωτήσεις στα παιδιά μας:

  • Σε τί διαφέρει το αυγό από τα υπόλοιπα αυγά;
  • Ποιους συνάντησε στο δρόμο του;
  • Γιατί ήθελε να παραμείνει αυγό;
  • Ποιος οδήγησε το αυγό στο αυγολιβάδι;
  • Τί χρώμα έχει τώρα το αυγό;
  • Ηταν ευτυχισμένο το αυγό στο αυγολιβάδι; Για ποιο λόγο;

Προτάσεις σχετικά με το παραμύθι:

  • Επιλέξτε έναν κεντρικό ήρωα (κοτοπουλάκι, πασχαλίτσα, λαγό,ακόμα και ένα αυγό…) και δημιουργήστε το δικό σας παραμύθι. Έπειτα ζωγραφίστε την κάθε πρόταση και φτιάξτε το δικό σας βιβλίο.
  • Βρείτε ομοιοκατάληκτες λέξεις π.χ κοτοπουλάκι -κεράκι, αυγουλάκι -λεκανάκι , λαμπάδα -Εβδομάδα…..
  • Βρείτε τα μεγεθυντικά λέξεων π.χ αυγό -αυγουλάρα, κουνέλι-κούνελος, χέρι -χερούκλα, βαρέλι -βαρελάρα….
  • Ή και τα υποκοριστικά π.χ αυγό-αυγουλάκι, λαμπάδα – λαμπαδίτσα, κουνέλι -κουνελάκι…..
  • Αναζητήστε μέσα στο σπίτι σας πράγματα που αρχίζουν από Π, Λ και βρείτε λέξεις.Μετά γράψτε εσείς τις λέξεις, τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν δίπλα και αν το κάνετε με όλες τις φωνούλες σύντομα θα έχετε κάνει το δικό σας εικονογραφημένο λεξικό.
  • Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας πασχαλινή κάρτα

 

Ώρα για παιχνίδι:     Πασχαλινά Παιχνίδια

 

Ώρα για χορό:

 

ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!