ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

Αλήθεια, ξέρετε ότι σε λίγες μέρες έρχεται το Πάσχα; Πλησιάζουν οι άγιες μέρες. Πόσες εβδομάδες μας έμειναν ακόμα; Πώς μετράμε τις εβδομάδες, από την Καθαρή Δευτέρα ως το Πάσχα; Μα και βέβαια με τα ποδαράκια της Κυράς Σαρακοστής. Κόβουμε ένα ποδαράκι κάθε Κυριακή, το τελευταίο ποδαράκι είναι η Κυριακή του Πάσχα. Τώρα έχουν μείνει δύο ποδαράκια!!!  Άρα, σε δύο Κυριακές λοιπόν από τώρα, θα έχουμε Πάσχα. 

Το  φετινό Πάσχα όμως, θα είναι για όλους μας διαφορετικό: μένουμε στο σπίτι με τους αγαπημένους μας και δεν μετακινούμαστε.  

Τι γιορτάζουμε όμως το Πάσχα; Γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού.

Ας παρακολουθήσουμε μερικά βιντεάκια για να μάθουμε την ιστορία του Πάσχα.

-Γλωσσική Δραστηριότητα: Παρατηρούμε τις εικόνες παρακάτω που απεικονίζουν, με την σειρά(Μαθηματική σκέψη), την ιστορία του Πάσχα!  Μπορείτε βλέποντας τις εικόνες, από την αρχή μέχρι το τέλος, να αφηγηθείτε την ιστορία του Πάσχα;  Προσπαθήστε το με την βοήθεια των γονιών σας

-Και τώρα ώρα για παιχνίδι!!! Βάλτε τα γεγονότα του Πάσχα στην σωστή σειρά. ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΑ ΜΩΒ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.    ΣΕΙΡΟΘΕΤΗΣΗ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Την Κυριακή των Βαίων, ο λαός μας, τη γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων, ή Κυριακή του Λαζάρου, ή Κυριακή Βαϊοφόρος. Είναι η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.

  • Ζωγραφίστε, την είσοδο του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα: την Κυριακή των Βαΐων.
  • ΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΈΞΗ "ΠΑΣΧΑ":
  1. (Οδηγία για γονείς: Γράψτε τους σε μια καρτελίτσα τη λέξη ΠΑΣΧΑ με μεγάλα κεφαλαία γράμματα για να μπορούν αν τη συμβουλευτούν)
  2. Κόψε πέντε (5) τετράγωνα  (από χαρτόνι, αλλά αν δεν έχεις από χαρτάκι). Μέτρησέ τα δυνατά. Είναι πέντε;                                                          
  3. Γράψε πάνω σε κάθε τετράγωνο χαρτονάκι ένα γραμματάκι, από τη λέξη ΠΑΣΧΑ.                                                    (Μπορείς να συμβουλεύεσαι την καρτελίτσα, που σου έγραψε η μαμά ή ο μπαμπάς. Χρησιμοποίησε ότι χρώμα μαρκαδόρου σου αρέσει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και  διαφορετικό μαρκαδόρο για κάθε γράμμα, όπως κάνουμε και στο σχολείο)                                                                                                                             
  4. Ανακάτεψε τα χαρτονάκια με τα γραμματάκια.
  5. Μπορείς να βάλεις τα ανακατεμένα γραμματάκια στη σειρά, για να φτιάξεις ξανά  τη λέξη ΠΑΣΧΑ;

-Φωνολογική δραστηριότητα: Μπορείς να βρεις άλλες λεξούλες που αρχίζουν από την φωνούλα Π;  Ίσως και κάποια ωραία ονόματα που ξέρεις…. συγγενών, γνωστών και φίλων σου.

-Και τώρα ώρα για παιχνίδι!!! Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι αναγραμματισμού με τις λέξεις του Πάσχα. ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΜΩΒ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ  

-Και φυσικά λίγα μαθηματικά!!! με το λουλούδι του Πάσχα, την πασχαλιά. Αντιστοίχιση από το 1 μέχρι το 5. ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΜΩΒ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ

EΡΓΑΣΙΑ Αφού παίξετε, ηλεκτρονικά, το «Παιχνίδι Αναγραμματισμού», γράψτε με τη βοήθεια των γονιών σας μερικές λέξεις(όσες θέλετε) που βρήκατε στο παιχνίδι, όπως: ΑΥΓΑ, ΚΑΛΑΘΙ, ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΛΑΜΠΑΔΑ, ΛΑΓΟΥΔΑΚΙ, ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ και ζωγραφίστε δίπλα στην κάθε λέξη την αντίστοιχη εικόνα όπως μπορείτε.

-Θέλετε να τραγουδήσετε; Παιδική Χορωδία- Πασχαλιά

-Ας μάθουμε, ένα έθιμο: Τα παιδιά (συνήθως τα κορίτσια) κρατώντας ένα καλαθάκι στολισμένο με λουλούδια τραγουδάνε το τραγούδι του Λάζαρου (κάτι σαν τα κάλαντα, δηλαδή).

Θέλετε να μάθετε την ιστορία του Λάζαρου που τον ανέστησε ο Χριστός;                                                   

Ήταν μια φορά που λέτε παιδιά ο Λάζαρος ένας πολύ αγαπημένος φίλος του Χριστού.  Ο Λάζαρος αρρώστησε πολύ βαριά. Οι αδερφές του, έστειλαν να φωνάξουν τον Χριστό για να τον κάνει καλά. Ώσπου όμως ο Χριστός να φτάσει στο σπίτι του Λάζαρου, ο Λάζαρος δεν ζούσε πια. Τότε ο Χριστός έκανε ένα μεγάλο θαύμα. Στάθηκε έξω από τον τάφο του και φώναξε «Λάζαρε βγες έξω» και τότε ο Λάζαρος αναστήθηκε και βγήκε έξω. Όσοι ήταν εκεί έμειναν άφωνοι και έσκυψαν να προσκυνήσουν το Χριστό.

Ας μάθουμε το τραγούδι του Λαζάρου. ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΜΩΒ ΓΡΑΜΜΑΤΑ -> ΗΡΘΕ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ

  • Η Κατασκευή μας: Ας φτιάξουμε την κούκλα του Λαζάρου.

Υλικά: -ένα κουτάλι - μια μεγάλη μονόχρωμη χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας - μια κορδέλα

Οδηγίες κατασκευής: 

  1. Παίρνουμε ένα πλαστικό κουτάλι ή μια ξύλινη κουτάλα ή ένα μεγάλο σαν αυτό που τρώμε τη σούπα.
  2. Κόβουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας άσπρο.
  3. Απλώνουμε το κομμάτι από το χαρτί κουζίνας στο τραπέζι.
  4. Τοποθετούμε στο κέντρο του χαρτιού το κουτάλι από την πλευρά που τρώμε και αφήνουμε το χαρτί να πέσει δεξιά και αριστερά στο κουτάλι.
  5. Με μια κλωστή ή κορδέλα δένετε γύρω από το κουτάλι το χαρτί, ώστε να σχηματιστεί το κεφάλι του Λαζάρου. Βάζουμε μάτια και στόμα.

Μπορείτε να διασκεδάσετε φτιάχνοντας και λαζαράκια-κουλουράκια:                                                                  Λαϊκό: Για την ψυχή του Λαζάρου, οι γυναίκες ζύμωναν το πρωί του Σαββάτου ψωμάκια -τους «λαζάρηδες», τα «λαζαρούδια» ή και «λαζαράκια»- τα οποία ήταν πλασμένα σε σχήμα ανθρώπου και είχαν μέσα στην ζύμη τους μέλι ή καρύδια ή σταφίδες, ανάλογα με το προϊόν και έθιμο του κάθε τόπου.

Συνταγή για γεμιστά λαζαράκια! Πατήστε πάνω στα μωβ γράμματα για να δείτε το βιντεάκι. https://www.youtube.com/watch?v=Z4iR0iI0PLM

Ενώ παρακολουθείτε το βίντεο, διαβάστε(οι γονείς σας) τα υλικά της συνταγής. Έπειτα γράψτε, με την βοήθεια των γονιών σας, τα υλικά της συνταγής το ένα κάτω από το άλλο, με την σειρά. Διαβάστε ότι γράψατε και πείτε τα με την σειρά. Αυτή η διαδικασία προάγει την Μαθηματική σκέψη. Αν θέλετε, ζωγραφίστε δίπλα τα υλικά.

  • ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ! Ένα από τα αγαπημένα έθιμα του Πάσχα!!!

Καλή και δημιουργική απασχόληση! Με υγεία!