Έντομα φτεροκοπούν ζουμ και ζουμ παντού γυρνούν! Μια ωραία πεταλούδα!!!!!!!
Ο ήλιος άπλωσε τις χρυσές αχτίνες του, χαλί για να περπατήσει πάνω τους η κόρη του Χρόνου, η Άνοιξη. Με το που πάτησε το πόδι της στη γη όλα άλλαξαν...Ο κάμπος ντύθηκε με γιορτινή φορεσιά για να την προϋπαντήσει, τα πουλιά έδωσαν την καλύτερη συναυλία για χάρη της, τα ζώα πανηγυρίζουν όπου κι αν αυτή διαβαίνει. Και τα μικροσκοπικά ζουζούνια έκαναν την πανηγυρική τους εμφάνιση, σύντροφοι και συνοδοί της. Ποια είναι αυτά;
ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ!
Μικροσκοπικά, ωφέλιμα ή βλαβερά, τα συναντάμε παντού. Τι ξέρουμε γι' αυτά;
Τα έντομα εμφανίστηκαν στη γη πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια. Υπάρχουν περισσότερα από 15-30 εκατομμύρια είδη και χωρίζονται στα έντομα του εδάφους, του νερού και του αέρα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εντόμων και έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και διαφορές, πχ. δεν πετούν όλα τα είδη ή δεν τσιμπούν όλα.
Έντομο σημαίνει χωρισμένο σε μέρη. Είναι από τα πιο διαφορετικά μεταξύ τους είδη του ζωϊκού βασιλείου και αποτελούνται από περίπου 1.000.000 είδη. Αποτελούν επίσης τους μισούς από τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη. Έντομα μπορούμε να τα βρούμε σε όλα τα περιβάλλοντα ακόμη και μέσα στους ωκεανούς.
Συνήθως τα έντομα γεννούν αυγά και το επόμενο στάδιο είναι να «ρίξουν» το περίβλημά τους. Τα έντομα περπατάνε, πετάνε και κάποια από αυτά κολυμπάνε. Επειδή τους επιτρέπεται πολύ γρήγορη αλλά και σταθερή κίνηση, πολλά έντομα υιοθετούν το τριγωνικό βάδισμα, με το οποίο περπατάνε αγγίζοντας με τα πόδια τους το έδαφος κάνοντας τρίγωνα.
Τα έντομα αγαπούν τη μοναξιά, αλλά κάποια έντομα, όπως οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και οι τερμίτες είναι κοινωνικά και τους αρέσει να ζουν σε μεγάλες, καλά οργανωμένες αποικίες. Κάποια έντομα δείχνουν μητρική στοργή, προστατεύοντας τα αυγά τους και τα μικρά τους. Τα έντομα επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Πολλά είδη επικοινωνούν μέσω των ήχων που παράγουν, π.χ χτυπάνε τα φτερά τους μεταξύ τους και παράγουν έτσι ήχο. Άλλα έντομα επικοινωνούν μέσω του φωτός.
Οι άνθρωποι προσπαθούν να ελέγξουν τα έντομα χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα και άλλου είδους τεχνικές. Κι αυτό γιατί κάποια έντομα καταστρέφουν τους καρπούς , τα φύλλα ή τα φρούτα, κάποια άλλα τσιμπάνε τους ανθρώπους, κάποια τρέφονται με το αίμα των ζώων και των ανθρώπων και κάποια άλλα μεταφέρουν αρρώστιες σε ότι τσιμπάνε. Υπάρχουν όμως και έντομα που θεωρούνται οικολογικά χρήσιμα και μάλιστα κάποια προσφέρουν άμεσα οικονομικά οφέλη. Οι μεταξοσκώληκες και οι μέλισσες δίνουν εδώ και χρόνια στον άνθρωπο μετάξι και μέλι αντίστοιχα και οι άνθρωποι τα έχουν σαν «κατοικίδια».
Τα έντομα μικροσκοπικά ή λίγο μεγαλύτερα, ζωηρά χωρίς να σταματούν λεπτό, τα συναντάμε παντού! Στην εξοχή, στον κήπο, στην αυλή, στο μπαλκόνι μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι! Μπορείτε να ονομάσετε κάποια; Υπάρχουν τόσα πολλά! Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε μερικά από τα πιο γνωστά:
Αλήθεια, τι ξέρετε για αυτά; Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε πολλές πληροφορίες!!
Ο Κόσμος Των ζώων – Τα Έντομα:
Αφού το δείτε με προσοχή, προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις; Αν κάτι δεν το θυμάστε τότε δείτε το βίντεο ακόμα μια φορά.
- Πόσα πόδια έχουν τα έντομα;
- Πόσα μέρη έχει το σώμα τους; Μήπως θυμάστε ποια είναι αυτά;
- Έχουν όλα τα έντομα φτερά; Μπορείτε να πείτε κάποια που έχουν φτερά και κάποια που δεν έχουν;
- Γιατί χρειάζονται τις κεραίες τους;
- Ποια έντομα μπορούν να περπατάνε ακόμα και στο ταβάνι του σπιτιού μας;
- Μπορείτε να σκεφτείτε κάποια έντομα που έχουν κεντρί;
- Ποια έντομα ζουν πολλά μαζί σε οργανωμένες κοινωνίες όπου το καθένα έχει τη θέση του και τη δουλειά του;
- Ποια είναι τα πιο πολύχρωμα έντομα;
- Τι κάνει η πεταλούδα όταν στέκεται με ανοιγμένα τα φτερά;
- Μπορείτε να θυμηθείτε κάποια από τα έντομα που είδατε; Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν;
Άλλα ΕΝΤΟΜΑ είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο όπως: ………. και άλλα βλαβερά, όπως: ………
Το πιο πολύχρωμο έντομο είναι………… (το μαντέψατε;) η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ βέβαια!
Τις πεταλούδες τις συναντάμε την Άνοιξη παντού όπου υπάρχουν λουλούδια. Αν μπορούσαμε να πάμε μια βόλτα στην εξοχή, εκεί όπου φυτρώνουν αγριολούλουδα, τότε θα βλέπαμε πολλές πεταλούδες. Επειδή, όμως, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ας φανταστούμε πως πάμε μια βόλτα ίσως και για πικ νικ στην εξοχή και εκεί μέσα στα χιλιάδες λουλούδια βλέπουμε: Πεταλούδες στα αγριολούλουδα
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη πεταλούδας τα οποία ζουν σε πολλά και διάφορα μέρη: λιβάδια, αγρούς, δάση, τροπικά δάση. Ίσως είναι το πιο αγαπημένο έντομο των ανθρώπων γι’ αυτό υπάρχουν και πολλές συλλογές με πεταλούδες είτε ατομικές, είτε σε μουσεία!!
Ανά τον κόσμο υπάρχουν μουσεία που φιλοξενούν εκατοντάδες ζωντανές πεταλούδες διαφόρων ειδών σε περιβάλλοντα που μοιάζουν με το φυσικό τους. Ένα από αυτά είναι «Το σπίτι των πεταλούδων» στο κέντρο της πόλης της Βιέννης, στο οποίο οι πεταλούδες ζούν σε ένα τεράστιο θερμοκήπιο. Τι λέτε, πάμε μια επίσκεψη στο μουσείο;
The Imperial Butterfly House Vienna
Ποιές είναι οι 4 διαφορετικές μορφές που παίρνει κατά τη διάρκεια της ζωής της μια πεταλούδα;
Θα ήθελες να ζωγραφίσεις (όπως μπορείς) και εσύ τον κύκλο ζωής της πεταλουδας με τις 4 διαδοχικές διαφορετικές μορφές της;
Για να δούμε πώς μεταμορφώνεται μια κάμπια σε πεταλούδα:
Μια πεινασμένη κάμπια:
Μόλις δούμε την ιστορία, μπορούμε να κάνουμε τις εξής ερωτήσεις στα παιδιά:
- Τί υπήρχε πάνω σε ένα φύλλο;
- Τί βγήκε από το αυγό με τη βοήθεια του ήλιου;
- Τί έφαγε η κάμπια την Δευτέρα, την Τρίτη, την Τετάρτη, την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο;
- Ποια μέρα η κάμπια έφαγε περισσότερο;
- Τί έπαθε από το πολύ φαγητό;
- Τί έφαγε η κάμπια την Κυριακή;
- Τί έφτιαξε η κάμπια και πόσο έμεινε εκεί;
- Σε τί μεταμορφώθηκε η κάμπια;
Αφού απαντήσουμε τις ερωτήσεις, μπορούμε να καταγράψουμε τις μορφές που παίρνει η κάμπια:
Στη συνέχεια, μπορούμε να παρατηρήσουμε την παρακάτω εικόνα και να κάνουμε μετρήσεις με αυτά που έφαγε η κάμπια:
Έπειτα, μπορούμε να φτιάξουμε μια αριθμογραμμή ως εξής:
Και τώρα, ώρα για δημιουργία και διασκέδαση! Ας φτιάξουμε πολύχρωμες πεταλούδες και ας διακοσμήσουμε το χώρο μας! Παρακάτω, θα δείτε κάποιες προτάσεις από εμάς, μπορείτε όμως να μας εκπλήξετε και με τις δικές σας ιδέες!
Πεταλούδες με μανταλάκι και φίλτρο καφέ.
Πεταλούδες με μπουκάλια
Πεταλούδες με ρολό υγείας
Πεταλούδες με τσιρότα και χαρτοπετσέτες
Πεταλούδες με χρωματιστά χαρτόνια
Ας τραγουδήσουμε: “Μια κάμπια τοσοδούλα”
“ΖΟΥΜ ΖΟΥΜ ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΕΤΑ”
Και κάτι για να χαλαρώσουμε (και να θυμηθούμε οι «μεγαλύτεροι» τα παιδικά μας χρόνια)
Καλή, δημιουργική και διασκεδαστική συνέχεια!
Και………..πολλά, πολλά φιλιά!