Μιλώντας για την ενέργεια!

Blue Energy Cliparts #2701569
(License: Personal Use)

Ο ρομποτο-φίλος μας, ο Archytas έχει ετοιμάσει για εμάς μια καινούρια αποστολή! Να μάθουμε τα πάντα για την ενέργεια! Είστε έτοιμοι;

Δραστηριότητα 1η: Ανίχνευση προϋπάρχουσας γνώσης

Όταν ακούς τη λέξη "ενέργεια" τι σου έρχεται στο μυαλό; Πού υπάρχει ενέργεια; (καταγράφουμε τις απαντήσεις των παιδιών σε χαρτί)

Δραστηριότητα 2η: Βίντεο "Energy | The Dr Binocs Show"

Θέλεις να μάθεις τι είναι ενέργεια; Πού τη βρίσκουμε και πώς τη χρησιμοποιούμε; Δες το παρακάτω βίντεο και ζήτησε από κάποιο μεγαλύτερο να σου εξηγήσει ό,τι χρειάζεται! Πού υπάρχει ενέργεια στη φύση και στο σπίτι μας;

Δραστηριότητα 3η: Παραμύθι "Ο φίλος μας ο ηλεκτρισμός"

Θέλεις να ακούσεις ένα παραμύθι και να γνωρίσεις κι εσύ το φίλο μας τον ηλεκτρισμό; Πώς δημιουργείται τελικά ο ηλεκτρισμός; Πώς μεταφέρεται στα σπίτια μας; Πού τον χρησιμοποιούμε;

Δραστηριότητα 4η: Συσκευές εγώ θα βρω που δουλεύουν με ηλεκτρισμό

Κοίταξε γύρω σου και βρες συσκευές που χρειάζονται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν! Ζωγράφισε σε ένα χαρτί την αγαπημένη σου συσκευή και πες στη μαμά ή στο μπαμπά σου να γράψει επάνω στο χαρτί σου το λόγο που επέλεξες τη συσκευή αυτή.

Δραστηριότητα 5η: Πώς δουλεύει, για να βρεις! Με ρεύμα ή χωρίς;

Σύρε τις εικόνες στο κατάλληλο κουτάκι, για να δείξεις ποια αντικείμενα λειτουργούν με ρεύμα και ποια όχι

Δραστηριότητα 6η: Το γράμμα Ηη

Και αφού μιλήσαμε για ηλεκτρισμό, προσπάθησε να βρεις κι άλλες λεξούλες που ξεκινούν με το γράμμα Ηη! Δες στη συνέχεια το παρακάτω βίντεο, για να πάρεις ακόμη περισσότερες ιδέες!

Δραστηριότητα 7η: Σχεδιάζουμε το "η" με καμπύλη και γραμμή!

Πάρε ένα ταψί ή ένα πιάτο, γέμισέ το με άμμο ή ζάχαρη ή τρούφα ή ό,τι άλλο εσύ φανταστείς και με το δάχτυλό σου, προσπάθησε να γράψεις το γράμμα Η. Πρώτα το κεφαλαίο κι έπειτα το μικρό. Ακόμη, μπορείς να ζητήσεις από κάποιον μεγαλύτερο να σου σχηματίσει το γράμμα Ηη στο δάπεδο με κορδέλα ή χαρτοταινία και να περπατήσεις επάνω στις γραμμές.

Δραστηριότητα 8η: Φύλλο εργασίας

Ζήτα από κάποιον μεγαλύτερο να σου εκτυπώσει το φύλλο εργασίας με το γράμμα Ηη. Χρωμάτισέ το και ζωγράφισε πράγματα που αρχίζουν από το γράμμα αυτό!

Δραστηριότητα 9η: Ομαδικό παιχνίδι

Πρότεινε στα αδερφάκια σου, στους φίλους σου ή σε όποιον άλλο εσύ θέλεις να παίξετε ένα παιχνίδι: Επιλέξτε ο καθένας σας μια ηλεκτρική συσκευή (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση, ανεμιστήρας, πλυντήριο κλπ) την οποία και θα υποδυθείτε. Βάλτε στην τηλεόραση ή το cd-player το αγαπημένο σας τραγούδι. Όσο το τραγούδι παίζει, οι συσκευές (εσείς) έχουν ρεύμα και λειτουργούν κανονικά! Μπορείτε να κινείστε στο χώρο, να κινείτε τα χέρια ή ολόκληρο το σώμα σας, να κάνετε τους ανάλογους ήχους. Όταν η μουσική σταματήσει, το ρεύμα κόβεται και οι συσκευές σταματούν αμέσως να λειτουργούν!

* Για το παραπάνω σχέδιο μαθήματος, συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Πηνελόπη Κερασοβίτη, Μαρία Περίκου και Ειρήνη Μπάνου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας υλοποιήθηκαν και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν στο περιβάλλον του σπιτιού. Για το λόγο αυτό, δεν κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν.

 

Leave a Reply