Updated on 13 Ιουνίου, 2020
Εξοικονομώντας ενέργεια στο σχολείο και στο σπίτι – Ηλιακή ενέργεια
Έχοντας μιλήσει τις προηγούμενες μέρες για την ενέργεια και τον ηλεκτρισμό, αναρωτηθήκαμε εάν ο ηλεκτρισμός τελειώνει. Το βίντεο που είδαμε στην προηγούμενη ενότητα μας απάντησε! Η ενέργεια δε δημιουργείται, ούτε και χάνεται! Απλά αλλάζει μορφή!
Μπορούμε όμως να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον;
Δραστηριότητα 1η: Βίντεο "Ενέργεια, ας την εξοικονομήσουμε!"
Δες με τη μαμά, το μπαμπά ή/ και τα αδερφάκια σου το παρακάτω βίντεο και συζητήστε ποιες από τις καλές συνήθειες που μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε ενέργεια έχετε και στην δική σου οικογένεια! Σκέφτεσαι κάποιο άλλο τρόπο για να καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια;
Δραστηριότητα 2η: Ψηφιακό παιχνίδι για την εξοικονόμηση ενέργειας
Και τώρα που έμαθες ένα σωρό τρόπους για να εξοικονομείς ενέργεια στο σπίτι, στο σχολείο, παντού, ήρθε η ώρα να βάλεις δικούς σου κανόνες και να τους τηρήσεις! Θέλεις να παίξουμε κι ένα παιχνίδι; Δες προσεκτικά τις εικόνες και πάτα επάνω σε αυτή που δείχνει το σωστό τρόπο για να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια!
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δραστηριότητα 3η: Πείραμα με την ηλιακή ενέργεια
Κάθε πρωί πηγαίνοντας για το σχολείο, ο ήλιος σου δίνει το φως και τη ζέστη του, σου δίνει δηλαδή φωτεινή και θερμική ενέργεια! Θέλεις να δεις την πραγματική δύναμη του ήλιου; Κάνε το παρακάτω πείραμα με τη μαμά και το μπαμπά σου και θα εντυπωσιαστείς!
Πάρε ένα μεγενθυντικό φακό και
- ένα χαρτί,
- ένα φύλλο χλωρό από κάποιο δέντρο,
- ένα φύλλο ξερό και
- ένα ξερό κλαδάκι.
Πες στη μαμά και το μπαμπά να στερεώσουν στο πάτωμα της αυλής ή του μπαλκονιού σας τα παραπάνω υλικά. Ζήτησέ τους να κρατήσουν το μεγενθυντικό φακό με τέτοιο τρόπο, ώστε να συγκεντρώσει όλη τη δύναμη του ήλιου σε μία δέσμη φωτός. Κρατήστε το σταθερά επάνω από το χαρτί για λίγη ώρα (προσοχή, μην πλησιάσεις τα χέρια σου ή οτιδήποτε άλλο κάτω από το μεγενθυντικό φακό). Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί; Τι παρατηρείς τελικά;
Ο ήλιος έκαψε το χαρτί! Δοκίμασε έπειτα με το χλωρό φύλλο, μετά με το ξερό και τέλος με το κλαδάκι! Ποιο κάηκε πιο εύκολα; Γιατί; Το πείραμα αυτό το κάναμε κι εμείς στο σχολείο! Θέλεις να το δεις;
Δραστηριότητα 4η: Συσκευές που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια
Θέλοντας να εξοικονομήσουν ενέργεια και να δημιουργήσουν αντικείμενα που σέβονται το περιβάλλον, οι επιστήμονες κατασκεύασαν συσκευές που "φορτίζουν" με την ενέργεια του ήλιου και τη μετατρέπουν σε ενέργεια που τους είναι απαραίτητη για να δουλέψουν (π.χ. θερμική, κινητική κλπ)
Μιας και βγήκες στο μπαλκόνι ή την αυλή σου, κοίταξε γύρω σου, στο έδαφος, στις αυλές των άλλων σπιτιών, ακόμη και στις ταράτσες τους. Βλέπεις συσκευές στα γειτονικά σπίτια ή στο δικό σου που ίσως λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια;
Πώς θα τις αναγνωρίσεις; Συνήθως οι συσκευές αυτές έχουν κάποιες επιφάνειες που μοιάζουν με καθρέφτες, όπως στην εικόνα. Οι επιφάνειες αυτές ονομάζονται ηλιακοί συσσωρευτές. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας, τα ηλιακά panel (ή αλλιώς φωτοβολταϊκά), ακόμη και ηλιακά ρολόγια ή αριθμομηχανές αξιοποιούν την ενέργεια του ήλιου, για να λειτουργούν, χωρίς καύσιμα ή μπαταρίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Δραστηριότητα 5η: Ψηφιακό παιχνίδι με τις συσκευές που λειτουργούν με τον ήλιο
Κοίταξε με προσοχή τις παρακάτω συσκευές και κάνε κλικ μόνο σε αυτές που πιστεύεις ότι λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια!
Δραστηριότητα 6η: Λιγνίτης εναντίον ήλιου
Θυμάσαι που μιλήσαμε για τη ΔΕΗ και το φίλο μας τον ηλεκτρισμό; Ξέρεις πώς δημιουργούνται αυτοί οι μικροί κεραυνοί, τους οποίους η ΔΕΗ μετατρέπει σε ηλεκτρικό ρεύμα και το στέλνει στα σπίτια μας;
Αν σκάψεις βαθιά βαθιά στη γη, θα βρεις ένα πέτρωμα που ονομάζεται λιγνίτης. Το πέτρωμα αυτό είναι καφέ - μαύρο, μοιάζει με κάρβουνο και στα σημεία όπου εντοπίζεται, δημιουργείται ένα ορυχείο, σαν αυτό της εικόνας. Ειδικά μηχανήματα σκάβουν και φέρνουν στην επιφάνεια της γης το πέτρωμα αυτό, το οποίο μεταφέρεται στα κοντινά εργοστάσια της ΔΕΗ, καίγεται και έτσι παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.
Δες με προσοχή τις δύο φωτογραφίες που ακολουθούν και συζήτησε με τη μαμά και το μπαμπά. Ποιος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πιστεύεις ότι είναι πιο εύκολος; Η εξόρυξη λιγνίτη ή η συσσώρευση ηλιακής ενέργειας; Ποια πιστεύεις ότι είναι πιο φιλική στο περιβάλλον; Εσύ ποιον τρόπο θα διάλεγες, για να προστατεύσεις το περιβάλλον;
Δραστηριότητα 7η: Βίντεο "Το πρώτο ηλιακό σπίτι"
Δες με την οικογένειά σου το παρακάτω βίντεο για το πρώτο ηλιακό σπίτι, που σχεδίασε και κατασκεύασε η Maria Telkes.
Το σπίτι αυτό, αν και βρίσκεται σε ένα πολύ παγωμένο μέρος, καταφέρνει να παραμένει πάντα ζεστό! Ξέρεις πώς; Έχει μια πλαγιαστή σκεπή, γεμάτη με παράθυρα, ώστε το σπίτι να παίρνει όλο το φως του ήλιου. Μέσα στο σπίτι υπάρχει μία δεξαμενή γεμάτη με ένα μαγικό συστατικό που ονομάζεται θειικό νάτριο! Το θειικό νάτριο όταν ζεσταθεί από τον ήλιο, λιώνει σαν το παγωτό! Αλλά όταν το ξαναπαγώσουμε, στέλνει όλη την ενέργεια του ήλιου στο περιβάλλον!
Έτσι, η κυρία Telkes κατάφερε να δημιουργήσει ένα σπίτι, που το πρωί συγκεντρώνει και αποθηκεύει όλη την ηλιακή ενέργεια στην ειδική δεξαμενή, ενώ - όταν ο ήλιος δύσει - το θειικό νάτριο της δεξαμενής παγώνει και αφήνει ελεύθερη την ενέργεια του ήλιου, για να ζεστάνει όλο το σπίτι!
Υπέροχο;;;;
Δραστηριότητα 8η: Σαπουνόφουσκες!!!
Και τέλος, σου έχουμε μια συνταγή μαγική, υπέροχη, μοναδική, μια συνταγή διαφορετική από τις άλλες! Συνταγή για σαπουνόφουσκες!!!
Υλικά:
1 κούπα υγρό πιάτων
3 κούπες νερό
1/2 κούπα σιρόπι γλυκόζης (θα το βρεις στο σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα είδη ζαχαροπλαστικής!)
Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί και άφησέ τα να "ενωθούν" για όλο το βράδυ. Το πρωί που θα ξυπνήσεις το υγρό για τις σαπουνόφουσκες θα είναι έτοιμο! Άδειασέ το σε ένα μπολ, πάρε τα ειδικά εξαρτήματα για σαπουνόφουσκες ή φτιάξε δικά σου και διασκέδασε με όλη την οικογένειά σου! (Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε για να κάνεις σαπουνόφουσκες! Εμείς στο σχολείο χρησιμοποιήσαμε τα καπάκια από τα δοχεία με τις τέμπερες, που έχουν στη μέση μία τρύπα. Αν δε βρεις κάτι που να σου αρέσει, φτιάξε με τη μαμά και το μπαμπά, χρησιμοποιώντας ακόμη κι ένα συνδετήρα!)
Δες τους φίλους σου να κάνουν σαπουνόφουσκες στο διάλειμμα!
* Για τις παραπάνω δραστηριότητες, συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Πηνελόπη Κερασοβίτη, Ειρήνη Μπάνου και Μαρία Περίκου. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας υλοποιούνται και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν στο περιβάλλον του σπιτιού.
Πρόσφατα σχόλια